Boş yollar, sessiz sokaklar, bu tabloda sessizliği bozansa yalnızca kuş sesleri... Dünyanın en çok ziyaret edilen kenti unvanına sahip olan Paris, 3 haftadır kent sakinleri ve kentin vazgeçilmez konukları turistler olmadan, yeni bir hayata zorunlu olarak alışmaya çalışıyor.
"Dünyanın en güzel caddesi" olarak bilinen Champs Elysees, Corona virüsü nedeniyle her gün ağırlamaya alıştığı turistleri olmadan yaşamaktan sıkılmaya başladı bile. İnsanların daha çok çalışmak için geldiği, turistik mekanlar, alıveriş alanları ve restoranlarla dolu cadde, Paris'in en çok terk edilmiş görünen bölgesi.
Caddenin açıldığı Concorde Meydanı'nda, bir kısmı Corona virüsüne yakalanan, evlerine kapanan ve şimdiden kriz sonrasını düşünen milletvekillerine ev sahipliği yapan Fransız Meclisi, Louvre Müzesi'nin girişi, Amerikan Büyükelçiliği bulunuyor. Fransız Devrimi dahil ülkenin pek çok sosyal ve politik olaylarına sahne olan Concorde Meydanı, belki tarihinde ilk kez bu kadar sessiz.
Concorde'a açılan Louvre Müzesi ve Louvre'un önünde, her gün binlerce kişinin nefes aldığı Tuileries Bahçesi de kapalı. Ancak spor yapan ve köpeğini gezdiren Parisliler için Piramit girişinde küçük bir bölüm açık tutulmuş.
Sıcak havalar zorladı
Pazar günü 22 dereceye varan bahar sıcakları ve Paskalya tatiline girilmesi hafta sonu sokağa çıkma yasağının sınırlarını zorladı. Üç haftadır bomboş görünen sokaklarda çocuklarını sokağa çıkaran ailelerin, Seine Nehri kenarında koşan sporcuların, bisikletle dolaşanların ve alış veriş yapanların sayısında artış oldu. Güneşi gören Parisliler, Corona virüsünün hızlı bulaşma tehdidine rağmen kendilerini sokağa attı. Fransa’da nüfusun yüzde 18'i, ülke yüz ölçümünün yalnızca yüzde ikilik kısmında yaşıyor. Dar apartman dairelerinde yaşayan Parisliler de, 3 haftadır direndikleri sokağa çıkma yasağını kırdı.
Yasağın delinmeye başlamasından endişe eden hükümet, haftasonunda Fransızlar'ı evlerinde kalmaya devam etmeleri konusunda uyardı. Paris valiliği, tatile çıkanlara izin vermeyeceklerini, yasaklara uymayanları da cezalandıracaklarını söyledi. Paris Hastaneler Birliği Başkanı, eski bakan Martin Hirsch, "Hava güzel olsa da evinizden çıkmayın, hepimiz ölü saysını azaltmak için üzerimize düşen rolü oynamalıyız" çağrısı yaptı. Ancak bu çağrı da 3 haftadır evlerinde kalan Parisliler'in bir kısmının güneşi görünce soluğu dışarıda almasına engel olamadı.
İçişleri Bakanı Chrsitophe Castaner, Fransızlar’ın sokağa çıkma yasağına genelde uyduğunu belirtti. Castaner, yasağın başladığı günden itibaren ülke genelinde yapılan 8 milyon kontrolun sonunda, 480 bin kişiye ceza yazıldığını açıkladı.
Kirlilik oranlarında önemli gerileme
Paris'in bu boş ve hüzünlü havasına rağmen, yeni yaşam biçimi, Parisliler'e uzun süredir hayal ettikleri daha saf bir hava, daha sessiz bir çevre sundu. Öncelikle 20 günlük sokağa çıkma yasağı, tüm araç kullananların kontak kapatmasıyla, kentteki hava kalitesini geçen yılın aynı dönemine oranla, yüzde 30 arttırdı. Bu oran son 40 yıldır yaşanan en iyi seviye.
Mağaza ve lokantalar önünde biriken çöp yığınları ortadan kalktı. Başkent'in çöp hacmi yüzde 40 azaldı. Kent kirliliğini 150 alıcı ile ölçen Bruitparif'e göre, trafiğin, inşaat yapımının, yol çalışmalarının durması ve eğlence mekanlarının kapanması sonucu gürültü kirliliği oranı da yüzde 90 geriledi.