Erişilebilirlik

Rusya’dan ABD’ye seyreltilmiş uranyum tepkisi: “Sonuçlarının hesabını vermek zorunda kalır”


Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin.

Rusya ABD’nin Ukrayna’ya seyreltilmiş uranyum mühimmatı gönderme planına tepki gösterdi. Kremlin “ABD bu üzücü kararının acı sonuçlarının hesabını vermek zorunda kalacak” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı’nın dün Ukrayna için açıkladığı 175 milyon dolarlık yeni güvenlik paketi ABD yapımı Abrams tanklarında kullanılan seyreltilmiş uranyumu da kapsıyor.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, NATO’nun 1999’da Kosova savaşında bu mühimmatları yoğun bir şekilde kullanmasının kanser ve başka hastalıklarının artışına yol açtığını savundu.

Peskov, “Bu sonuçlar bu silahların kullanıldığı bölgelerde bulunan ya da bu bölgeyle temasta olan sonraki nesiller tarafından da hissediliyor” dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov TASS haber ajansında yer alan habere göre, “Bu yalnızca gerilimi tırmandıran bir adım değil aynı zamanda Washington’un böyle bir mühimmatı çatışma bölgesinde kullanmasının çevresel sonuçları hiçe saydığının göstergesi” dedi.

Rus yetkili Moskova’nın Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme sürecinin planlandığı şekilde devam ettiğini, uygun altyapının oluşturulması için çeşitli aşamaların tamamlandığını belirtti.

Seyreltilmiş uranyum mühimmatı riskli mi?

Seyreltilmiş uranyum mühimmatlarının kullanımı hararetle tartışılan bir konu.

Seyreltilmiş uranyum nükleer silah üretimi için gereken uranyum zenginleştirme sürecinin bir yan ürünü.

Ortaya çıkan ürün bazı radyoaktif özelliklere sahip ancak uzmanlara göre nükleer bir silahta olduğu bir reaksiyona yol açma olasılığı yok.

ABD ve İngiltere seyreltilmiş uranyumun, zırhı delebilme özelliği sebebiyle, modern tankların imha edilmesinde yararlı bir araç olduğunu söylüyor.

İngiltere herhangi bir yaralanmaya yol açacak düzeyde seyreltilmiş uranyumun solunmasının yüksek bir olasılık olmadığını savunuyor.

Seyreltilmiş uranyumun fazla miktarda solunmasının tehlikeli olduğu ve kanser ya da böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarıları yapılıyor.

Uluslararası Uranyum Silahlarının Yasaklanması Koalisyonu gibi bu mühimmatların kullanılmasına karşı çıkan çevreler, bu mühimmat tozlarının solunması halinde riskli olabileceğini ve hedeflerini vuramayan mühimmatın da yer altı suyunu ve toprağı zehirleyebileceği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı raporu Kosova savaşı sonrası seyreltilmiş uranyum mühimmatının etkisine ilişkin hazırladığı raporda bölgede önemli düzeyde bir kirlenme olmadığı sonucuna varmıştı.

ABD’nin Ukrayna’ya sağlayacağı seyreltilmiş uranyum, sonbaharda Kiev’e gönderilmesi planlanan Abrams tanklarını silahlandırmak için kullanılacak.

İngiltere Mart ayında Ukrayna’ya seyreltilmiş uranyum göndereceğini açıkladığında, Rusya bunların nükleer bileşenleri olduğu yönünde asılsız bir iddiayı gündeme getirmiş, seyreltilmiş uranyum kullanılmasının gerilimi tırmandıracağı uyarısında bulunmuştu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de daha önce yaptığı açıklamalarda savaşın nükleer silah kullanılması aşamasına gelebileceği uyarısı yapmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG