Rusya’ya ait savaş uçağının Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesi nedeniyle gerilen Türkiye Rusya ilişkileri, iki ülke arasındaki ekonomik kriz yarattı. Rus yetkililer, Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlar uygulanacağını açıkladı ve bu yaptırımlardan ilk nasibini alan meyve sebze ürünleri oldu. Bazı meyve ve sebzelerin Rusya’ya ihracatı yasaklandı. Yasağın üreticiye etkilerini Türkiye Meyve ve Sebze Komisyoncular Birliği (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, Amerika’nın Sesi’ne anlattı.
“En büyük ihracat pazarını kaybettik”
İhracatı yapılan ürünlerin bekleme süresi az olan sebze ve meyve olduğunu, demir, çimento gibi uzun süre stoklanabilir ürünler olmadığını belirten Er, ithalat yasağından ötürü büyük zarara uğradıklarını ifade etti.
“Yurtdışına yapılan ihracatın yüzde 60’ını Rusya oluşturuyor ve biz bu yüzde 60’lık payı kaybettik” diyen Er, Rusya’nın kendileri için büyük bir pazar olduğunu vurguladı.
Er, Rusya’nın Türkiye’den ithalatı durdurmasıyla ellerinde kalan ürünleri Romanya, Ukrayna, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine pazarlama yollarını arayacaklarını ve bu ürünleri bir şekilde tüketeceklerini belirtti.
Yola çıkan ürünler rota değiştirdi
Er, hali hazırda yola çıkmış sebze- meyve yüklü tır ve gemilerin rotayı değiştirerek Rusya yerine başka ülkelere pazarlanacağını sözlerine ekledi.
Rusya’nın elindeki en büyük kozu doğalgaz diyen Er, Türkiye’nin meyve-sebze gibi, insanların tüketmek zorunda olduğu ürünleri ihraç ettiğini, bunun da Türkiye için önemli bir koz olduğunu ifade etti.