Rusya'nın bugün Ukrayna'ya attığı uzun menzilli füzeler ülkenin güneydoğusunda iki kişinin ölümüne neden oldu. Saldırıda evler yıkıldı, elektrikler kesildi. Kiev, saldırının verdiği zararın sınırlı olduğunu açıkladı.
Hava saldırıları ülke genelinde etkili olurken başkentte işgalin başladığı 24 Şubat'tan bu yana yaşanan en yoğun bombardımanlardan biri sırasında halk yer altına inerek metro hattına sığındı.
Moskova, Ekim ayından beri yoğunlaştırdığı saldırılarında Ukrayna'nın enerji şebekesini hedef alıyor. Ulusal elektrik şebekesini işleten Ukrenergo, bugün daha fazla enerji altyapısının vurulduğunu bildirdi.
Başbakan Denis Şimal, ülkenin ortabatısındaki Kiev, Vinnıtsya bölgesi ve güneydeki Odesa'daki tesislerin hedef olduğunu ancak Ukrayna enerji sisteminin hala işler durumda olduğunu kaydetti.
"60 füze imha edildi"
Hava kuvvetleri ise Ukrayna'ya Rusya tarafından fırlatılan 70'ten fazla füzeden 60'ının imha edildiğini bildirdi.
3 milyon nüfuslu başkent ciddi hasar almamış görünse de Kiev bölge valisi, bir altyapı tesisinin vurulmasının ardından bölge sakinlerinin yüzde 40'ının elektriksiz kaldığını söyledi.
Yaklaşık bir saat süren hava saldırısı alarmının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, halka seslenerek hava savunma sisteminin füzelerin büyük kısmını imha ettiğini belirtti.
Kiev yetkilileri başkente atılan 10 füzeden 9'unun vurulduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı yetkililerinden Kirilo Timoşenko füzelerin ülkenin güneydoğusunda Avrupa'nın en büyük nükleer santralına evsahipliği yapan Zaporijya'yı vurduğunu, birçok evin yıkıldığını ve iki kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Biri çocuk üç kişiyse yaralandı.
Bölgesel su şirketi, tüm pompa istasyonları ve yedek hatların güç kaybetmesi nedeniyle Odesa bölgesinde su tedarikinin durdurulduğunu duyurdu.
Sıcaklıkların eksi 5 santigrat dereceye düştüğü sırada Kiev’e düzenlenen yeni saldırılar, günlerdir bekleniyordu. Kent sakinlerine eski saldırıların neden olduğu hasarın onarıldığı ve elektrik kesintilerinin giderildiği haberi daha yeni verilmişti.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği son saldırıların Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in vahşetini hatırlattığı belirtildi.
ABD Büyükelçisi Bridget Brink de sivil altyapıya yönelik saldırıların, Rusya'nın acımasız stratejisini açıkça ortaya koyduğunu, Moskova’nın savaşı Ukrayna'daki her eve taşımak istediğini söyledi.
Rus güçleri savaş alanında çekildikçe, daha fazla Ukrayna enerji tesisini hedef alıyor; böylelikle kış mevsimi şartlarında elektrik kesintilerine yol açıyor.
Komşu Moldova'daki elektrik şebekesinde de kesintiler bildirildi.
Devlet bilgi portalı Prima Sursa'nın aktardığına göre Moldova polisi, ülkenin kuzeyinde Ukrayna sınırına yakın bir bölgeye düşen bir füzenin parçalarını buldu.
Rusya'da esrarengiz patlamalar
Diğer taraftan Rusya'nın Ukrayna'ya uzak bir bölgesinde gece saatlerinde iki hava üssünde patlamalar yaşandı.
Devlet haber ajansı RIA'ya göre Moskova'nın 185 kilometre güneydoğusunda Ryazan'daki hava üssünde bir tankerin patlaması sonucu üç kişi hayatını kaybetti.
Güneydoğudaki Saratov bölgesinin valisi Roman Busargin ise Rusya'nın stratejik nükleer güçlerinin parçası olan bombardıman uçaklarının bulunduğu bir üste patlama meydana geldiğini bildirdi.
Busargin, Engels hava üssünde duyulan patlama ve çevreye yayılan ışık konusunda sosyal medyada yer alan haberlere istinaden, halka güvende oldukları konusunda güvence verdi.
Vali, askeri üslerdeki olaylarla ilgili bilgilerin güvenlik güçleri tarafından incelendiğini kaydetti.
Engels hava üssü Moskova'nın 730 kilometre güneyinde yer alıyor. 70 kadar uçağın bulunduğu üs, Rusya'nın hava nükleer kapasitesine evsahipliği yapan iki stratejik bombardıman uçağı üssünden biri.
Ukrayna, Rusya'da daha önce yaşanan gizemli patlamalarda olduğu gibi bu patlamaların sorumluluğunu da üstlenmedi.
Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın bölgelerindeki silah ve yakıt depolarında da benzer patlamalar meydana gelmiş, 2014'ten bu yana Rus işgali altında olan Kırım'da da en az yedi savaş uçağı imha edilmişti. Kiev bu olaylar için "karma" ifadesini kullanmıştı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı danışmanı Mihailo Podolyak, Twitter'da bugün yaptığı açıklamada "Başka ülkelerin hava sahasına bir şey fırlatılırsa, er ya da geç bilinmeyen uçan nesneler, kendi kalkış noktalarına geri döner" ifadelerini kullandı.
Putin Kırım Köprüsü'nü geçti
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise Rusya'nın güneyini ilhak edilen Kırım yarımadasına bağlayan Kırım Köprüsü'nden, bugün Mercedes aracıyla geçti.
2018'de Putin tarafından açılan 19 kilometre uzunluğundaki yol ve demiryolu köprüsü 8 Ekim'de bombalanmıştı. Rusya saldırıdan Ukrayna'yı sorumlu tutmuştu.
Başbakan Yardımcısı Marat Khusnullin'in eşlik ettiği Putin, devlet televizyonunda Alman arabası Mercedes'in direksiyonunda, saldırının nerede gerçekleştiği ile ilgili sorular sorarken gösterildi.
Putin ayrıca, Avrupa'nın en büyüğü olan köprünün bazı kısımlarında yürüyerek, yanmış olduğu görünen kısımlarını inceledi.
Ukrayna, Putin'in 70'inci doğum gününden bir gün sonra, 8 Ekim sabahı yapılan saldırının sorumluluğunu hiçbir zaman üstlenmedi. Rusya Federal Güvenlik Servisi, saldırının Ukrayna askeri istihbaratı tarafından organize edildiğini öne sürmüştü.