Erişilebilirlik

Rusya sahte internet siteleri aracılığıyla Ukraynalı askerler hakkında veri topluyor


"WarTears.org” gibi internet siteleri aracılığıyla Ukraynalı askerler ve aileleri hakkında bilgi toplanıyor.
"WarTears.org” gibi internet siteleri aracılığıyla Ukraynalı askerler ve aileleri hakkında bilgi toplanıyor.

Rusya’nın binlerce Ukraynalı askerin ve ailelerinin kişisel verilerine sahte internet siteleri üzerinden ulaştığı ortaya çıktı.

VOA’in ABD savunma yetkililerine dayandırdığı haberinde, Rusya elde ettiği kişisel verileri işgal altındaki Ukrayna'da yaşayan aileleri gözaltına alıp Rusya'ya göndermek için kullanıyor.

İki ABD savunma yetkilisi, “WarTears.org” ve “ForeignCombatants.ru” isimli en az iki sitenin esir veya hayatını kaybetmiş Ukraynalı askerlerin arkadaşları ve aile üyelerine destek vermek için yardım siteleri gibi kurulduğunu ancak bu sitelerin sahte olduğunu söyledi.

Ukrayna Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Merkezi sözcüsü Petro Yatsenko VOA'ya yaptığı açıklamada, bu iki web sitesinin dolandırıcılık amaçlı olduğunu doğrulayarak, ailelerden veri toplamaya çalışan çok sayıda benzer internet sitesinin olduğunu kaydetti.

"Aileler istismar ediliyor"

Yatsenko, "Kayıp ya da esir askerlerin son derece savunmasız akrabalarını ve sevdiklerini istismar ediyorlar. Akrabalar sevdiklerinin ölmediğini ama hapsedildiğini umuyor, bu yüzden de kişisel bilgilerini paylaşıyorlar” dedi.

Yatsenko'ya göre Ukrayna Savunma İstihbaratı tarafından tespit edilen kimlik avı sitelerinin hepsi Rus hükümetine ait değil. Sahte web sitelerinin bazıları, savunmasız durumdaki Ukraynalılar'dan para sızdırmaya çalışan dolandırıcılar tarafından oluşturuluyor.

Petro Yatsenko, "İletişim, paket teslimatı vaat ediyorlar ve ardından akrabaları para göndermezse mahkumun dövüleceğini söyleyerek şantaj yapıyorlar. Vakaların yüzde 99'unda, bu kanalların arkasında mahkumlarla hiçbir ilişkisi olmayan ve onlar hakkında sıfır bilgiye sahip kişiler var” diye konuştu.

Yatsenko, kayıp aile üyeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Ukraynalılar'ın sadece resmi hükümet kaynaklarına başvurmaları gerektiğini de vurguladı.

"Endişe verici"

Sahte sitelerden biri olan WarTears.org”, veri tabanında 170 binden fazla Ukraynalı askerin kaydının bulunduğunu iddia ediyor.

ABD savunma yetkilileri, Rusya'nın bu siteler aracılığıyla elde ettiği Ukraynalılar'ın isimlerini, telefon numaralarını ve adreslerini, askerlerden ve aile üyelerinden herhangi birinin Rus işgali altındaki topraklarda yaşayıp yaşamadığını belirlemek için kullandığına inandıklarını söylüyor. Yetkililere göre işgal altındaki topraklarda yaşayanlar bulunabilir, gözaltına alınabilir ve Rusya'ya sınır dışı edilebilir.

Yirmi yılı aşkın bir süre istihbarat subayı olarak görev yapan emekli ABD Hava Kuvvetleri Albay Cedric Leighton, "Bu oldukça endişe verici. Rusya’nın veri toplama kapasitesinin ne kadar kapsamlı olduğunu ve bu açıklardan yararlanma konusundaki istekliliğini de gösteriyor” dedi.

Leighton, insanlar üzerinde baskı uygulamanın Stalin döneminden beri kullanılan "çok tipik" bir Rus taktiği olduğunu sözlerine ekledi.

ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield geçen yıl Eylül ayında, Rus hükümeti de dahil olmak üzere bir dizi kaynaktan alınan tahminlere göre Rus yetkililerin 900 bin ila 1 milyon 600 bin Ukraynalı'yı sorguladığını ve zorla sınır dışı ettiğini söylemişti. Rusya ise iddiayı yalanlamıştı.

Sitelerin Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra kurulduğu tahmin ediliyor. ABD savunma yetkilileri iki siteden de bu yaz başından beri haberdar olduklarını dile getirdi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG