Erişilebilirlik

Rusya’nın Afganistan Temsilcisi: Rusya yönetimi Taliban'ı terör örgütleri listesinden çıkarmaya karar verdi


Taliban’ın Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
Taliban’ın Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Rusya, Afganistan'da yönetimde bulunan Taliban'ın, Moskova'nın terör örgütleri listesinden çıkarılması için “ilkesel bir karar” alındığını bildirdi.

Devlet haber ajansı TASS’ın aktardığına göre, Rusya'nın Afganistan Temsilcisi Zamir Kabulov, Dışişleri Bakanlığı ve ulusal güvenlik kurumlarının federal yasalar doğrultusunda Taliban'ın listeden çıkarılması için “son yasal rötuşları yaptığını” söyledi.

Kabulov, “Bu konudaki ilkesel karar Rus yönetimi tarafından verilmiş durumda. Nihai kararın yakında açıklanacağını umuyoruz.” dedi.

Bu açıklama, Moskova'nın Afganistan'ı görüşmek üzere bölge ülkelerinin katıldığı bir konferans düzenlediği gün yapıldı. Oturumlara Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başkanlık etti.

Lavrov, daha sonra Cuma günü Moskova Formatı Platformu kapsamında Taliban’ın Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ile ikili görüşmede biraraya geldi.

Lavrov, Çin, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan ve Özbekistan gibi ülkelerden gelen delegelere yaptığı açılış konuşmasında, “Mevcut Afgan hükümetiyle pragmatik bir diyalog sürdürmenin önemine inanıyoruz” dedi.

Afganistan ABD askerlerinin çekilmesinden bu yana fiilen Taliban yönetimi altında.
Afganistan ABD askerlerinin çekilmesinden bu yana fiilen Taliban yönetimi altında.

Lavrov, “Moskova, Kabil ile siyasi, ticari ve ekonomik bağlarını geliştirmeye devam edecek” diye konuştu.

Rusya'nın 2017 yılında başlattığı Moskova Formatı, o tarihten bu yana yoksul ve savaştan zarar görmüş Afganistan'ın karşı karşıya olduğu sorunların tartışıldığı düzenli bir platform haline geldi.

Muttaki, Cuma günkü toplantıda yaptığı konuşmada, Kazakistan ve Kırgızistan'ın Taliban'ı yasadışı gruplar listesinden çıkaracaklarına dair son açıklamalarını memnuniyetle karşıladı.

Muttaki, “Rusya Federasyonu'nun üst düzey yetkililerinin bu konudaki olumlu açıklamalarını da takdir ediyor ve yakında daha etkili adımlar görmeyi umuyoruz” dedi.

Sovyetler Birliği ordusu, 1979 yılında Kabil'deki Moskova yanlısı hükümete yardım etmek için ülkeye girmiş ancak 10 yıl sonra ABD destekli Afgan mücahitlerin verdirdiği ağır kayıplar nedeniyle geri çekilmişti.

Moskova, ABD ve NATO güçlerinin 20 yıllık savaşı sona erdirerek çekilmelerinin ardından üç yıl önce Afganistan'da iktidarı yeniden ele geçirmelerinden bu yana Taliban ile yakın gayri resmi bağlar geliştirdi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Taliban'ı terörle mücadelede bir müttefik olarak gördüğünü belirtmişti. Taliban, 2003 yılından bu yana Rusya'nın terör örgütleri listesinde yer alıyor.

Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri, Taliban'ın atadığı büyükelçileri resmen kabul etse de hiçbir ülke fiili Taliban hükümetini resmen tanımadı.

Washington, Kabil'in uluslararası meşruiyet ve destek kazanmak için insan hakları sicilini düzeltmesi gerektiğini belirterek yaptırımların hafifletilmesine ya da Taliban'ın Afganistan'ın meşru hükümeti olarak tanınmasına yönelik, herhangi bir adıma karşı çıkmayı sürdürüyor.

Doha merkezli ABD'nin Afganistan diplomatik misyonunun başkanı Karen Decker, Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, “Moskova'da yapılacak Format toplantısından çıkacak sonuçlara ilgi duyacağız ama katılmayacağız” dedi.

Decker, ABD'nin Moskova Formatı toplantısına hiç katılmadığını çünkü bunun bölgesel bir istişare olarak görüldüğünü söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG