Uçağını düşüren Türkiye’ye yaptırıma hazırlanan Rusya, Suriye’de hava saldırılarını arttırıyor. Türkiye-Rusya gerginliği, Suriye’de zaten karmaşık haldeki savaşa yeni bir boyut ekledi. Uzmanlar, Rusya’nın Suriye üzerinde oynadığı kumarın, Moskova’nın yeni dünya düzeni içinde kendine daha iyi konumlandırma amacı taşıdığını söylüyor.
Rusya, Türkiye’den ithalatını azaltarak yaptırımların ilk aşamasını hayatta geçirdi. Rusya ayrıca, her sene milyonlarca vatandaşının ziyaret ettiği Türkiye ile daha önce varılan vizesiz seyahat anlaşmasını askıya alıyor.
Savunma uzmanı Pavel Felgenhauer, birçok ekonomik ve siyasi projenin askıya alınması veya tamamen iptal edilmesiyle yaptırımların boyutunun artabileceğini söyledi.
Rusya şimdi, Türkiye-Suriye sınırında bulunan isyancı gruplara yaptığı hava saldırılarını artırdı ve bölgeye karadan havaya füze sistemlerini sevk etti.
Rusya ve Türkiye arasında tırmanan gerginlik, IŞİD’e karşı oluşturulması planlanan büyük koalisyonun kurulma şansını da zora soktu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in koalisyonla çalışmaya hazırız” demesine ve tarafların bazı konularda işbirliğine gitmesine rağmen, birçoğu bu konuya şüpheyle bakıyor.
Carnegie Moskova Merkezi’nden Alexander Baunov, aynı düşmana karşı savaşan iki koalisyonun, birbirine tehlike yaratmaktansa yakın işbirliği yapmasının gerektiğini söyledi.
Rusya’nın “teröristleri bombalıyoruz” iddialarına rağmen, Kremlin’in gerçekleştirdiği saldırıların çoğu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’la savaşan IŞİD dışındaki muhalif grupları hedef alıyor.
Ama siyaset uzmanları, Rusya’nın Suriye’deki ana hedefinin, geniş çaplı yürütülecek müzakereler için gerekli zemini hazırlamak olduğunu söylüyor.
Örneğin Felgenhauer, “Rusya uygun zemini hazırlayarak Ukrayna’da yaşanan sorunu gidermek ve Moskova’ya uygulanan yaptırımları kaldırmak istiyor” dedi. Felgenhauer’e göre ayrıca, Rusya’nın Suriye’ye girmesinin en önemli nedeni de bu. Esat’ı koltuğunda tutmak önemli, ancak büyük bir işbirliğine gitmek daha da önemli.
Rusya’nın Suriye rejimi ile yaptığı ortaklık, Moskova’yı tekrar uluslararası sahnede etkili bir aktör durumuna getirdi. Ancak bu ittifak aynı zamanda, Rusya’nın IŞİD’e karşı kurulacak geniş bir koalisyona katılmasının da ana engelini oluşturuyor.