Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “Gerekirse Ukrayna’ya karadan asker gönderme ihtimalinin de masada olduğu” açıklamasının ardından Rusya ve Fransa arasında yaşanan gerilim, Savunma Bakanları arasındaki görüşme sonrası yapılan açıklamalarla tırmandı.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile görüşmesinde, “Moskova’da IŞİD’in gerçekleştirdiği terör saldırısının arkasında Fransa’nın da olabileceğini” ima ederek Ukrayna’ya asker göndermesi durumunda, “Bu tavrının Fransa için sorun yaratacağı” uyarısında bulundu.
Ekim 2022'den bu yana iletişimin tümüyle kesildiği Rusya ve Fransa savunma bakanları arasında 18 ay sonra yapılan ilk görüşme, Paris ve Moskova arasındaki ilişkileri gerdi.
Moskova saldırısının ardından, “Teröre karşı ortak mücadele” önerisiyle Rus mevkidaşını arayan Fransa Savunma Bakanı Lecornu, IŞİD-Horasan grubuna karşı mücadelede bilgi takası önerdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinden hemen sonra Şoygu’yu arayan Lecornu, “Fransa’nın müzakereler için hazır olduğunu da” sözlerine ekledi.
Ancak görüşmenin ardından iki savunma bakanlığı tarafından yapılan açıklama, Paris ve Moskova arasındaki derin görüş ayrılıklarını gözler önüne serdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus yetkililer, Kiev'in kesin bir dille inkar etmesine ve ABD'nin Moskova'ya olası bir saldırı konusunda önceden yaptığı uyarıya rağmen, IŞİD’e bağlı Horasan kolu tarafından üstlenilen saldırıların, “Ukrayna ve Batı'yla ilişkili olduğunu” öne sürüyor.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan dün akşam yapılan açıklamada, “Lecornu'nun, 22 Mart'ta Moskova’da bir konser salonuna düzenlenen ve 145 kişinin ölümüne yol açan saldırı nedeniyle taziyelerini sunduğu” belirtildi.
Açıklamaya göre görüşme sırasında, Lecornu'nun Şoygu'yu, “Ukrayna ve Batılı müttefiklerinin konser salonu baskını ile hiçbir ilgisinin olmadığı” konusunda ikna etmeye çalıştığı belirtildi. Ancak Şoygu'nun, “Moskova'nın terör saldırısının organizasyonunda Ukrayna'nın izi olduğuna dair bilgiye sahip olduğu konusunda ısrar ettiği” açıklandı.
“Umarız Fransız gizli servisi bu olaya karışmadı”
Bakanlık açıklamasına göre Şoygu, imalı bir dille Fransa’yı da suçlayarak, “Kiev rejimi Batılı idarecilerinin onayı olmadan hiçbir şey yapmaz. Fransız gizli servislerinin de bu olaya karışmadığını umuyoruz” dedi.
Şoygu’nun Fransız mevkidaşını, Cumhurbaşkanı Macron’un “asker gönderme olasılığına” ilişkin açıklaması hakkında da uyardığı, “Paris'in bu açıklamalarını takip etmesi durumunda, bunun Fransa için sorun yaratacağını söylediği” ifade edildi.
Şoygu ayrıca, Moskova'nın “Ukrayna konusunda diyaloğa hazır olduğuna” dikkat çekerek Cenevre'de yapılması planlanan barış görüşmelerinin “Rusya'nın katılımı olmadan anlamsız olacağını” vurguladı. Gelecekteki olası müzakerelerin “Mart 2022’de İstanbul’da konuşulan bir taslak belgeye dayanabileceğini” ekledi.
Rus medyası, sözü edilen taslağın, Moskova'nın Ukrayna'ya asker göndermesinden haftalar sonra İstanbul'da müzakere edilen ve “Ukrayna'nın NATO'ya katılım hedefinden vazgeçip, tarafsız kalacağını öngördüğü” taslak metin olduğunu yazdı.
Macron, “Bu iddialar barok, tehditkar ve aptalca”
2024 Olimpiyat Oyunları’nın yapılacağı Paris’in Saint-Denis banliyösüne ziyareti sırasında, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Macron, Rusya’nın, saldırıların arkasında Fransa’nın olabileceği yolundaki imalarını, “bunlar barok ve tehditkar yorumlar” diyerek kınadı.
Fransa’nın saldırıların arkasında olma ihtimalinin “aptalca bir iddia” olduğunu dile getiren Macron, Kremlin’in “bilgiyi manipüle etme amaçlı sahte haberler” olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, “Bu görüşme teknik detayları olan bir görüşmeydi. Bu saldırının kaynağı konusunda bir bilgi alışverişi içeriyordu. Burada bunları yorumlamayacağım. Ama yaşananlar, Rusya’nın saldırgan duruşunun arttığının açık bir göstergesidir” dedi.
Fransız Savunma Bakanlığı’ndan farklı açıklama
Fransa Savunma Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamadaysa, Fransa'nın Moskova saldırısının ardından terörle mücadele için temasları hızlandırmaya hazır olduğunu söylediği, ancak saldırıların “Ukrayna bağlantılı gösterilerek her türlü araçsallaştırılmasını durdurması” çağrısında bulunduğu belirtildi.
Lecornu'nun “Fransa'nın saldırıyı kararlı bir şekilde kınadığı, kurbanları ve aileleriyle dayanışma içinde olduğunu ve Fransa’nın Ukrayna’nın yanında durmaya devam edeceğini yinelediği” vurgulandı.
Reuters’a açıklama yapan Fransız hükümetinden bir yetkili de, “Görüşmenin hiçbir anında Ukrayna ile ilgili müzakere arzusu gündeme getirilmemiştir” diyerek Rus Dışişleri’nin açıklaması yalanlandı.
Forum