Sermaye kaybı, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Batı’nın yaptırımları Rus ekonomisini durgunluğa itiyor. Ancak herkes bu durumdan etkilenmiyor. Rublenin değer kaybetmesi ihracatçılar ve kötü ekonomiden çıkar sağlamayı hedefleyenlerin işine yaradı.
Rus rublesinin hızlı düşüşü, maliyetleri düşürdüğü için ihracatçıların işine yarıyor. Ancak ithalata bağlı firmalar artan maliyetlerden şikayetçi.
Örneğin Rusya’da sattığı ürünlerin yüzde 40’ını ithal eden IKEA, kayıplarını azaltmak için fiyatları arttırmayı planlıyor.
Ancak hostel sahibi Roman Drozdenko, kısıtlı bütçelere hitap eden bu tür işyerlerinin ekonomik durumdan yararlandığını söylüyor: “İş yerlerinin masrafları azaltmaya çalıştığı bir dönemde işadamlarının hostel işine girmeleri gayet doğal.”
Drozdenko, hostelin Moscow City olarak bilinen Moskova Uluslararası İş Merkezi’nin 43’üncü katında olmasının sebebini, yeterli kiracı olmamasına bağlıyor: “Moscow City yüzde otuz dolu. Binada çok boş yer var, bu nedenle burayı kiralamamız mümkün oldu.”
Yatırımcıların Rusya’dan kaçmasına ve kullanılmayan ofis sayısındaki artışa rağmen yeni gökdelenlerin yapımı devam ediyor.
Ekonomik krizi en iyi şekilde idare etmeye çalışan Rus yetkililer, yaptırımlarla birlikte Rusya’nın ithal gıda ürünlerine getirdiği yasağın yerel ekonomiyi canlandıracağı görüşünde.
Ekonomideki gerileme dünyanın en büyük buz pistinin Moskova’daki açılmasını engellemedi.
Irina Gordina-Nevzhmetskaya Rusya Fuar Merkezi Genel Müdür Yardımcısı: “Birçok Moskovalı yeni yıl tatilinde yurt dışına çıkmak yerine buz pistini ziyaret edecek. Bu da Rus parasının Rusya’da kalacağı anlamına geliyor.”
Rublenin değer kaybetmesi uluslararası seyahatin Ruslar için daha pahalı olması anlamına geliyor. Ekonomik durgunluk beklenen ülkedeki en büyük kaygı konusu, bu durgunluğun sonunun ne olacağı.