Avrupa ülkeleri, Rus vatandaşlarına karşı vize kısıtlaması konusunda bölündü. Almanya ve Fransa, vize kısıtlaması uygulamasının verimli olmayacağını düşünüyor. İki ülkenin bu tavrı AB üyeleri arasında bu konudaki fikir ayrılığını ortaya koyuyor.
Doğu Avrupa ve İskandinav ülkeleri, Rusya vatandaşlarına vize yasağı getirilmesi uygulamasını güçlü bir biçimde destekliyorlar. Bu ülkeler, AB'ye seyahatin bir hak değil bir ayrıcalık olduğunu ve Ukrayna'yı işgal ettiği bir dönemde Ruslar’ın Avrupa sahillerinde eğlenmesine izin vermenin kabul edilemez olduğunu söylüyorlar.
Rusya, olası bir vize engelinin son derece mantıksız olduğu açıklamasını yaptı. Almanya ve Fransa ise Rusya’da hükümetin eylemlerine karşı çıkan ve Batı yanlısı kişileri de bu yasakla cezalandırmanın anlamsız olacağını savunuyor.
Reuter haber ajansı tarafından görülen konuya dair bir iç yazışmaya göre, Fransa ve Almanya Avrupa ülkelerine olası bir yasağın Rusya’da yönetime hizmet edeceği ve gelecek nesilleri olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.
Mevcut fikir ayrılıklarının ve Almanya ile Fransa’nın tavrının, konuya ilişkin olarak Prag’da yapılacak görüşmelerden ortak bir karar çıkması ihtimalini düşürdüğü yorumları yapılıyor.
Konuya ilişkin değerlendirme yapan ismi açıklanmayan bir diplomata göre, ilk etapta vize yasağı yerine vize verme koşullarının ve süreçlerinin ağırlaştırılması, vize ücretlerinin 35 Euro’dan 80 Euro’ya çıkarılması öngörülüyor.
Ancak bu uygulama özellikle Rusya’ya komşu ve yakın ülkeler tarafından yeterli görülmeyebilir.
Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, AB ülkelerinin ortak bir çözüm bulmasını umduğunu, bunun olmaması durumunda Rus turist akışından en çok etkilenen ülkeler için bölgesel bir çözüm üretilebileceğini dile getirdi.
Rusya’yla uzun bir kara sınırına sahip olan Finlandiya, Ruslar’ın Avrupa’ya geçiş noktası olmak istemediklerini, bu sebeple ciddi bir vize kısıtlamasına gideceklerini duyurdu bile.
Bu ayın başında Estonya da daha önce vize verdiği 50 binden fazla Rus vatandaşına sınırlarını kapattığını açıklamıştı. Estonya bu yönde adım atan ilk AB ülkesi oldu.
Vize yasağına destek veren Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod da “18 ila 60 yaşındaki Ukraynalılar’ın ülkesini terk etmesi yasakken ve onlar özgürlükleri için savaşırlarken Rus erkeklerinin Avrupa’nın plajlarında ve güney Avrupa kıyılarında eğlendiklerini görmek bana son derece kışkırtıcı geliyor” ifadesini kullandı.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise, bu gelişmelerin Rusya karşıtı yeni bir adım olduğunu, hiçbir anlamlı tarafı olmadığını söylerken olası kısıtlamaların karşılıksız kalmayacağını kaydetti.