İngiltere’de Birleşik Kraliyet Hizmetleri Enstitüsü (RUSI) tarafından yapılan bir araştırma, Amerika ve müttefik ülkelerdeki firmalar tarafından imal edilen mikroelektronik ürünlerin Ukrayna'nın işgalinde kullanılan Rus silah sistemlerinin kritik parçalarında yer aldığını ortaya koyuyor.
Ukrayna, savaşın ilk beş ayında Rusya'nın topraklarına 3 bin 650'den fazla güdümlü füze ve güdümlü roket fırlattığını söylüyor.
Güvenlik gerekçeleri nedeniyle yüzünün gizlenmesini talep eden RUSI’den araştırmacı Gary Somerville, bu silahların çoğunun Batılı ülkelerde imal edilen mikroelektronik teknolojilere dayandığını kaydediyor: ”Bu kritik mikroelektronik malzemeleri en azından aynı düzeyde ve hassasiyette üretme becerisine sahip olmadıkları görünüyor. Bu malzemeler, hassas güdümlü askeri mühimmatın imalatı için hayati önem taşıyor.”
Bunlar arasında Rusya'nın gelişmiş silahlarından İskender 9M727 güdümlü füzeleri de var. RUSI araştırmacıları, Ukrayna topraklarında bu füzelerin bazılarını buldu ve içindeki mikroelektronik aygıtları inceledi.
Uzmanlar incelemelerde, Amerika, Hollanda ve Almanya'daki firmalar tarafından üretilen dijital sinyal işlemcileri, flaş bellek modülleri, statik RAM modülleri ve ethernet kabloları buldu.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'i de hedef alan Rus yapımı Kh-101 güdümlü füzeleri, 31 adet yabancı yapımı parça içeriyordu.
Somerville, ”Bunlar her yerde rastlanan parçalar. Mikrodalga fırınlarda, bulaşık makinalarında ya da diğer elektronik aletlerde de bu parçaları bulabilirsiniz” diyor.
Bu mikroelektronik ürünlere Ukrayna işgalinden önce Rusya'da rahatlıkla erişilebiliyordu. Ancak RUSI, Amerikan ihracat kontrollarına tabi olan ve ”çift kullanımlı” olarak sınıflandırılan en az 81 parça da tanımladı.
Bunlar arasında Rus özel kuvvetlerinin kullandığı, topçu ve hava saldırılarında hassas koordinat belirlemesi yapan, elde taşınır portatif seyir sistemlerinin içinde bulunan yüksek performanslı bir mikroçip de var.
Amerika'dan sonra Japonya, bu parçaların ikinci en büyük tedarikçisi. Silahların içindeki mikroelektronik parçaların çoğu, çok eski. 24 Şubat'taki Ukrayna işgalinden sonra birçok ülke, bu parçaların Rusya'ya ihraç edilmesini yasakladı.
Moskova'nın teknoloji elde etmek için karmaşık metotlar kullandığını belirten RUSI araştırmacısı Somerville, ”Durum tespiti yaptığınızda yüzeydeki paravan firmaların meşru olduğunu görüyorsunuz. Ancak gerçekte bu firmalar, askeri endüstriyel kompleksin üyeleri olan büyük Rus firmalarıyla ilişkili” dedi.
Amerika ve müttefikleri, bu parçaları tedarik eden Rus silah imalatçılarına ve firmalarına yaptırımlar getirdi. Somerville, bu yaptırımların sıkılaştırılması gerektiğine vurgu yapıyor: ”Bu yaptırımların etkili bir şekilde uygulanması, Rusya'nın bu mikroelektronik malzemelere erişiminin maliyetini yükseltebilir.”
RUSI raporunun yazarları, Rusya'nın şimdi de mikroelektronik malzemeleri toptan tedarik etmenin yollarını aradığını, tedarik hattının kesilmesi durumunda Rus ordusunun zayıflamasının kalıcı olabileceğini kaydediyor.