Rus güçlerinin yoğun bombardıman ve abluka altında tuttuğu Mariupol kentinde hayat şartları giderek zorlaşıyor.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Mariupol'da Türk vatandaşları da dahil olmak üzere 80'den fazla yetişkin ve çocuğun sığındığı bir camiyi bombaladığını bildirdi
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Roksolana'nın (Hürrem Sultan) Mariupol'deki camisi Rus işgalciler tarafından bombalandı" denildi. Türkiye vatandaşları da dahil olmak üzere 80'den fazla yetişkin ve çocuk bombardımandan saklanıyor" denildi. Bombardımanda ölen veya yaralanan olup olmadığı belirtilmedi.
Habertürk'e konuşan Kanuni Sultan Süleyman Camisi Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu ise caminin saldırılardan zarar görmediğini, 2 kilometre uzağındaki mahallede çatışmaların sürdüğünü söyledi. Hacıoğlu Mariupol'de toplamda 86 Türk'ün mahsur olduğunu, bunların 30'unun şu an camide diğerlerinin ise evlerde sığındığını açıkladı.
Mariupol ve diğer kentlere yardımların gönderilmesi zorlaştı
Ukrayna, Rusya'yı, yüz binlerce kişiyi kapana sıkıştırdığı Mariupol'dan çıkmasına izin vermeyi reddetmekle suçluyor. Rusya ise, halkın tahliye edilememesinden Ukrayna'yı sorumlu tutuyor. Moskova, Ukrayna'da sivil bölgeleri hedef aldığına dair suçlamaları reddediyor.
Ukraynalı yetkililer bugün Mariupol kentinden ve Kiev, Sumi ve diğer bazı bölgelerdeki kasaba ve köylerden insani yardım koridorlarını kullanmayı planlıyordu.
Ancak Kiev bölgesi valisi, tahliye girişimleri sırasında çatışmaların ve Rus hava saldırısı tehditlerinin devam ettiğini söyledi.
Donetsk bölgesinin valisi de aralıksız süren bombardımanın Mariupol'a yardım getirmeyi zorlaştırdığını söyledi.
Birleşmiş Milletler de Mariupol'daki koşulların ağır olduğunu bildirdi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, "Kentte az sayıda temel ihtiyaç malzemesi kaldığından siviller arasında yağma ve şiddetli çatışmalar olduğuna dair raporlar var" ifadelerini kullandı.
BM ofisi, "Hayati tehlike oluşturan hastalıklar için ilaçlar hızla tükeniyor, hastaneler sadece kısmen çalışıyor ve kentte yiyecek ve su sıkıntısı çekiliyor" uyarısı yaptı.
Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirilo Timoşenko, şu anda Rus kontrolu altında olan kentte, iki binden fazla vatandaşın Rusya’nın kaçırdığı öne sürülen Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov'un serbest bırakılması için belediye binası önündeki protestolara katıldığını söyledi.
Rus güçlerinin bombardımanı binlerce insanı kuşatma altındaki şehirlerde hapsetti. Savaş başladığından beri iki buçuk milyon Ukraynalı komşu ülkelere sığındı.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan bir danışman, bugün erken saatlerde 79 tahliye otobüsü ve insani kargo taşıyan iki kamyonun Sumi'ye gittiğini söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nın sosyal medyada paylaştığı bir videoya göre, Zaporijya’dan otobüsler ve kamyonlar Mariupol’e gitmek üzere yola çıktı.
Yerel basında çıkan haberlere göre, bu sabah birçok Ukrayna kentinde halkın sığınaklara inmesi için hava saldırısı sirenleri çaldı.
Kiev'in yaklaşık 150 kilometre kuzeydoğusundaki Çernigiv şehrinin valisi, bugün vurulduğunu söylediği Ukrayna Oteli'nin yıkıntılarının önünden bir video paylaşımı yaptı.
Bitkin görünen Vali Vyaçeslav Çaus, gözlerindeki yaşları silerek, "Artık böyle bir otel yok ama Ukrayna'nın kendisi hala var ve galip gelecek" dedi.
Interfax Ukrayna haber ajansına göre, Vasylkiv Belediye Başkanı Natalia Balasinoviç, bu sabah Rus roket saldırılarının Kiev bölgesindeki Vasylkiv kenti yakınlarındaki bir Ukrayna hava üssünü tahrip ettiğini ve bir mühimmat deposunu vurduğunu söyledi.
Ukraynalı yetkililer, başkent Kiev, ülkenin ikinci şehri Harkiv ve Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların kontrollarını genişlettiği Donbas'ın çevresindeki bölgelere yeni bir saldırı dalgası beklediklerini açıkladı.
Mariupol Belediye Meclisi Cuma günü yaptığı bir açıklamada, kentteki Rus bombardımanı ve 12 günlük abluka sonucunda en az bin 582 sivilin öldürüldüğünü söyledi. Bu rakamlar bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.