Erişilebilirlik

"Navalny İçin Almanya'da Tedaviye İzin"


Çayına katılan bir maddeyle zehirlendiği öne Sürülen Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny'nin tedavisi Sibirya'da devam ediyor.
Çayına katılan bir maddeyle zehirlendiği öne Sürülen Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny'nin tedavisi Sibirya'da devam ediyor.

Zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny'nin tedavisinin Almanya’da yapılmasına izin vermeyen Rusya daha sonra bu kararını değiştirdi. Hastane yetkilileri Navalny'nin Almanya'ya gitmesine izin verdi.

Cuma günü, Navalny’nin tedavi altında olduğu Sibirya’daki Omsk Hastanesi’nden yapılan açıklamada hayati tehlikenin sürdüğü ve 44 yaşındaki Rus muhalif siyasetçinin uçakla naklinin mümkün olmadığı kaydedilmişti.

Navalny’yi almak için hastahaneye giden ailesi de kapıdan geri çevrildi. Rus siyasetçinin yattığı hastahenenin başhekimi Alexander Murakhovsky, tedavinin devam ettiğini ve başka bir ülkeye naklinin mümkün olmadığını doğruladı.

Rus doktorların en iyi tedaviyi uygulayacakları konusunda herhangi bir kuşku duyulmamasını isteyen Murakhovsky, yapılan tahlillere göre Navalny'ın kanında herhangi bir zehirli madde bulunmadığını da ifade etti. Bir başka doktor da Navalny'nin zehirlendiğine dair herhangi bir bulguya ulaşılmadığını ve tedavisinin devam ettiğini söyledi. Hastahaneden daha önce yapılan bir açıklamada, zehirlenme teşhisi konulabilmesi için 2 gün süreye ihtiyaç olduğu duyurulmuştu.

Navalny’nin nakline izin verilmemesi Berlin’de tepkiye yolaçmıştı. Ancak Alman hükümeti Navalyn’nin uçuşuna izin verilmesi için girişimlerinin sürdürdü, bu nedenle de ambulans uçak Omsk’da bekletildi. Son 24 saatte Almanya ve Rusya arasında çok hızlı bir diplomasi trafiği yaşandı.

Navalny, Salı akşamı Tomsk kentinden başkent Moskova’ya uçtuğu esnada fenalaşıp Omsk kentinde hastaneye kaldırılmıştı. Sözcüsü, Navalny'nin uçağa binmeden çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiğini öne sürmüştü.

Dün öğleden sonra Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’la biraraya gelen Başbakan Merkel, Putin döneminin en geniş kapsamlı protestolarını 2011 ve 2012 yıllarında düzenleyen isim olarak tanımlanan Navalny’nin Almanya’da tedavi edilmesi için girişimde bulunduğunu söylemişti.

Navalny'ye gerekli tüm yardımı sunmaya hazır olduklarını ifade eden Merkel, siyesetçinin zehirlenmesinden sorumlu olanların bulunup mahkeme önüne çıkarılması gerektiğini de söyledi. Macron da "Navalny'nin başına gelenlerden son derece endişeliyiz ve üzüntülüyüz" ifadelerini kullandı.

Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny
Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny

Alman Dışişleri Bakanlığı'nın Moskova’yla uçuşun hazırlığı için bağlantı kurduğu öğrenilirken Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, istenmesi halinde Navalny’nin ülke dışında tedavi görmesi için gereken düzenlemeleri yapmaya hazır olduklarını aktardı. Bunun ardından Rus muhaliflere desteğiyle bilinen Barış için Sinema Vakfı (Cinema for Peace Foundation) Berlin’de bir açıklama yaparak nakil için özel bir hava ambulansı kiralandığını duyurdu. Söz konusu uçak, dün gece Almanya’nın Nürnberg kentinden havalanarak Navalny’yi almak için Tomsk'a ulaştı. Berlin’deki dünyaca ünlü Charite Kliniği, Navalny’nin tedavisi için hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

2011 yılında görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukrayna eski başbakanlarından Yulia Timoşenko da 2014’de serbest bırakıldıktan sonra Charite’de tedavi olmuştu. Bel fıtığı rahatsızlığı bulunan Ukraynalı kadın siyasetçi, özgürlüğüne kavuştuktan sonra Merkel tarafından tedavi görmesi için Almanya'ya davet edilmişti.

Rusya'da Cumhurbaşkanı Vladimir Putin karşıtı eylemleriyle tanınan Pussy Riot grubunun üyelerinden Piotr Verzilov da eski eşinin zehirlendiği iddiaları sonrasında Charite’de tedavi görmüştü.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG