Türkiye’nin 13 yıl aradan sonra Arap Birliği Dışişleri Konseyi toplantısına katılması bekleniyor.
Reuters haber ajansının diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, yarın Kahire’de yapılacak toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil edecek. Toplantıda, Fidan’ın Türkiye-Arap Birliği ilişkilerinin yanısıra Gazze’deki savaşla ilgili bir konuşma yapması bekleniyor.
Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaş nedeniyle İsrail’i kınayan ve İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde soykırım suçlamasıyla karşı karşıya kalmasına yönelik adımlara dahil olan Türkiye'nin Arap Birliği ile ilişkileri son yıllarda sarsıntılı bir seyir izledi.
Ankara, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile uzun süredir gergin olan ilişkilerini onarmış olsa da, Suriye de dahil diğer bazı Arap Birliği üyeleriyle anlaşmazlık yaşamaya devam ediyor.
Gazze'deki savaşın başlamasının ardından Türkiye, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinde savaşın sona erdirilmesi için oluşturulan ortak temas grubuna katıldı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a yapılan davetin Türkiye'nin bölgesel rolüne ve Arap Birliği üyeleriyle ilişkilerini geliştirmeye yönelik artan ilgiyi yansıttığını belirten diplomatik kaynak, Ankara'nın birlik ile kurumsal bağlarını ve işbirliğini arttırmak istediğini söyledi.
Reuters’a konuşan diplomatik kaynak, Türkiye'nin Arap Birliği üyeleriyle olan bağlarının mevcut bölgesel sorunlara çözüm bulunmasına ve gelecekte somut işbirliği yapılmasına yardımcı olabileceğini dile getirdi.
Ankara ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi arasında yıl sonuna kadar bir serbest ticaret anlaşması imzalanması için müzakereler sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen haftasonunda yaptığı açıklamada, “İsrail'in yayılmacılık tehdidine karşı İslam ülkelerine ittifak” çağrısında bulunmuştu.
Türkiye en son 2011’de Kahire'de, o dönem başbakan olan Erdoğan'ın Arap Birliği bakanlarına hitap ettiği toplantıya katılmıştı.
Forum