Erişilebilirlik

Reuters Anketi: “Cari Açık Şubat'ta 8,5 Milyar Dolar Olacak” 


Reuters haber ajansının sonuçlarını bugün açıkladığı bir anketine göre, Türkiye'nin Şubat ayında yüksek altın ve enerji ihracatına bağlı olarak rekor düzeyde cari açık vermesi bekleniyor. Türkiye'nin 2023 yılı cari açığınınsa 45 milyar dolar olacağı öngörülüyor.

Reuters anketine katılan ekonomistlerin Türkiye'nin Şubat ayı cari açık tahminleri 5,78 milyar dolarla 9 milyar dolar arasında değişti. Ankete katılan 10 ekonomistin verdiği medyan tahmin, 8,5 milyar dolar olarak kaydedildi.

Türkiye'nin cari açığının ana bileşenlerinden biri olan ticaret açığı, verilere göre Şubat ayında yüzde 51,4 artarak 12 milyar 90 milyon dolara yükseldi. Bunun nedeni, altın ithalatındaki artış ve enerji ithalatının hızla artan maliyeti.

Verilere göre enerji ve altın hariç tutulduğunda ticaret açığı 2 milyar 460 milyon dolar olarak öngörüldü.

Ankette yedi ekonomistin 2023'teki mevcut cari açığa ilişkin tahminleri 35 milyar dolarla 63 milyar dolar arasında değişti. Medyan tahmin ise 45 milyar dolardı.

Eylül ayında açıklanan resmi tahminlere göre Türkiye'nin cari açığının bu yıl 22 milyar dolar olması bekleniyor. Geçen yılki cari açık, çoğunlukla enerji ve altın ithalatı nedeniyle 48 milyar 800 milyon dolardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni planına göre yetkililer, Türkiye'nin kronik cari açığını artıya geçirmek için çalışıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bu çabaların fiyat istikrarı oluşturmaya yardımcı olacağını söylüyor.

Öte yandan ekonomistler, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin etkisini ve enerjiyle altın ithalatının seyrini takip ediyor. Ticaret Bakanlığı verileri, Şubat ayında depremlerin ihracatta 1 buçuk milyar dolarlık azalmaya yol açtığına işaret ediyor.

TCMB'nin Şubat ayına ilişkin cari açık verisini 10 Nisan'da TSİ 10.00'da açıklaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG