Erişilebilirlik

'Referandum Sonuçları Ekonomiyi Pozitif Etkileyecek'


'Referandum Sonuçları Ekonomiyi Pozitif Etkileyecek'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:13:15 0:00

Uzmanlar, anayasa referandumundan çıkan sonucun siyaseti ve ekonomiyi nasıl etkileyeceğini değerlendiriyor. Sandıktan çıkan sonuçlar, piyasalar için ne anlama geliyor? Yüzde 51’lik evet oyunun, ekonomiye istikrar getireceğini söylemek mümkün mü? Önümüzdeki dönemde dolar nasıl bir seyir izler? Bu soruları, Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Eylem Şenyüz cevaplıyor.

Şenyüz, referandum sonuçlarının ekonomiye etkisinin, kısa vadede pozitif uzun vadede daha da pozitif olacağını söylüyor. “Bu çıkan sonuç, piyasanın istediği bir sonuçtu” diyen Şenyüz “Referandum çok önemli bir soruydu ve bu soru artık ortadan kalktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan referandum sonrasında yaptığı konuşmada, Kasım 2019'a kadar Türkiye'de başka bir seçim olmayacağı mesajını verdi. Bu da, yurtiçi ve yurtdışından yatırımcılar için 2,5 yıllık bir stabilite dönemi ortaya çıkaracak. Yani Türkiye ekonomisine hem yurt içinden hem de yurtdışından ciddi bir para girişi olacak. Ve bu uzun vadeyi daha da pozitif gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Türkiye'nin ekonomisinin enflasyon ve tansiyon olmak üzere iki sıkıntısı olduğunu hatırlatan Şenyüz, referandumun bitmesiyle tansiyonun düştüğünü söylüyor. Enflasyonun ise son üç aydır beklentilerin üzerine çıktığını vurgulayan ekonomi uzmanı “Enflasyon oranı ile faiz oranı şu anda eşitlenmiş durumda. Enflasyonun kırılması lazım. Bunun olup olamayacağını da önümüzdeki aylarda göreceğiz. Enflasyon düştüğü anda, ülkeye yatırımcı girişi daha da artacaktır” diyor.

Referandum sonuçlarının dolar piyasalarına da istikrar kazandıracağını ön gören Şenyüz, bugün doların istenen seviyede olduğunu söylüyor. Şenyüz sözlerine “Bundan sonra yaşanacak gelişmeler doları daha da aşağı, yani 3,50 seviyelerine indirebilir. Enflasyon kırılırsa, merkez bankası faizleri yüksek seviyelerde tutabilirse, Türkiye’ye dış yatırımcı girişi olursa ve özellikle de iyi bir turizm sezonu yaşanırsa doların daha da aşağıya inmesi beklenebilir” şeklinde devam ediyor.

Şenyüz, dolarla ilgili yıl sonu tahminlerinin, 4 civarında olduğunu söylüyor. Ekonomi uzmanı “Bu yılsonunda olması gereken seviyedir. Ancak bu durum yaşanacak gelişmelerden etkilenebilir” diyerek gereken seviye ile gerçekleşen seviyenin aynı olmayabileceğini hatırlatıyor. Türkiye dış yatırımcı girmesi ve Türkiye'deki yatırımcıların da TL'ye yönelmesiyle Türk lirasının yeniden değer kazanabileceğini söyleyen Şenyüz, bunun ihracatçılar için olumsuz ama enflasyon için son derece olumlu bir gelişme olacağını belirtiyor.

Dış politikadaki gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkilerini de değerlendiren ekonomi uzmanı Şenyüz, Suriye’deki krizin hem kısa hem de uzun vadede belirsizliğe yol açtığını söylüyor. Suriye ve bölgedeki sürpriz hareketlerin Türkiye'deki parayı içeriye veya dışarıya doğru yönlendirdiğini vurgulayan Şenyüz “Türkiye Amerika ve Rusya'nın bölgede oynadığı bir oyunun tam ortasında kalmış durumda. Yapılacak en ufak bir hata, hem Türkiye hem de bölgedeki diğer ülkeler için çok pahalıya patlayabilir” yorumunu yapıyor.

Öte yandan, Başkan Donald Trump’ın önümüzdeki haftalarda gündeme getirmeyi planladığı vergi reformu hakkında da bilgi veren Şenyüz, paketin Kongre’den geçmesinin, Türk ekonomisini olumsuz etkileyebileceği uyarısını yapıyor.

XS
SM
MD
LG