Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 toplantılarına katılmak için bugün Çin’in Hangzhou kentine gitti. Yarın ilk görüşmesini Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping’le yapacak Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmeler merakla bekleniyor.
Uçak krizi sonrası Rusya’ya özür mektubu gönderen Erdoğan, 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında en net desteği aldığı Putin’le 9 Ağustos’ta Saint Petersburg’da görüşmüş,Türk Silahlı Kuvvetleri de bu yakınlaşmanın yarattığı zeminde Özgür Suriye Ordusu’yla birlikte Cerablus’a girmişti.
Yarın TSİ 16.15’te Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek olan Putin, dün Bloomberg TV’de yayınlanan mülakatında Suriye konusunda Türkiye ile diyalog içinde olduklarının altını çizdi.
Putin “Türk partnerlerimizle hem siyasal düzeyde hem de savunma ve dışişleri bakanları düzeyinde temas hâlindeyiz. Bu meseleyi Erdoğan'la Çin'de gerçekleştireceğimiz görüşmede de ele alacağız. Uluslararası hukuka uygun olmayan tüm eylemleri kabul edilemez buluyoruz."dedi
Putin, Erdoğan ve Esad arasında uzlaşma mı arıyor?
Erdoğan ve Putin’in yarınki görüşmesi öncesi Lübnan’da yayın yapan Es-Sefir gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye lideri Beşar Esad’la Eylül ayı içinde Moskova’da görüşeceğini yazdı. Türkiye, Suriye ve Iraklı yetkililerin Bağdat’ta yaptığı toplantıyı ilk kez kamuoyuna duyuran ES-Sefir gazetesi yazarı Muhammed Ballut, “ MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın zirveyle ilgili planlama yapmak üzere 10 - 15 Eylül günleri arasında Suriye'nin başkenti Şam'a gideceğini” ileri sürdü.
Bu konuyla ilgili taraflardan resmi bir açıklama gelmezken Suriye’yi en iyi takip eden gazetecilerden Hüsnü Mahalli, twitter hesabından Putin-Erdoğan konuşmasında bu konunun gündeme gelebileceğini ifade etti.
TÜRAM Başkanı: Putin’in Erdoğan-Esad görüşmesi için zemin oluşturması sürpriz olmaz
Es-Sefir gazetesinin haberini değerlendiren Türkiye-Rusya Araştırmalar Merkezi (TÜRAM) Kurucu Başkanı Aydın Sezer, Rus liderin Erdoğan’la görüşmesinde bu konuyu gündeme getirmesinin kendisi açısından sürpriz olmayacağını söyledi:
Sezer, “Rusya, Türkiye ile Suriye’nin yeniden ilişki kurmasını öteden beri savunuyor. Bu konunun gündeme gelmesi şaşırtıcı olmaz. 3 Eylül’deki görüşmede Putin’in Esad’ın içinde bulunduğu geçişle ilgili yol haritası üzerinde duracağı kanaatindeyim.” diye konuştu.
Sezer, Rusya’nın ÖSO konusunda da Türkiye’ye bazı hatırlatmalar yapabileceğini vurguladı.
Sezer, “Ben ne Rusya’nın ne de Suriye’nin Cerablus harekatına hayırhahlıkla yaklaştığını düşünüyorum. Onlar açısından öncelik IŞİD olduğu için yüksek sesle tepki gelmedi. Ama Suriye ve Rusya’nın uzun olmayan bir vadede ÖSO’nun terbiye edilmesi konusunda baskı yapacağını düşünüyorum. “ değerlendirmesinde bulundu.
Süheyla Demir: Rusya PYD’yi terör örgütü olarak görmüyor ama her zaman tercihi Türkiye olur
Türkiye’nin terörist olarak gördüğü PYD, uçak krizi dolayısıyla sert rüzgarların estiği ortamda, Rusya’nın başkentinde temsilcilik açtı. Erdoğan, Saint Petersburg görüşmesi sonrası, Putin’in bu ofis hakkında bilgi sahibi olmadığını ve varlığını kendisinden öğrendiğini söyledi. Türkiye ısrarla YPG-PYG güçlerinin ısrarla Fırat’ın doğusuna çekilmesini isterken, Rusya bu yapıyı Suriye’deki terörist örgütler arasında saymıyor.
Süheyla Demir, PYD konusunun Rusya-Türkiye ilişkilerinde sıkıntı yaratmaktan uzak olduğu kanısında.
Demir, “Rusya, Suriye’de Kürtlere olan desteğini, “uçak krizi” sürerken arttırdı. Türkiye üzerinde baskı oluşturmak ve hatta belki de intikam almak için temsilcilik açılmasına izin verdi. Ancak şurası kesin ki Türkiye’nin Suriye’de Kürt Koridoru’nun açılmasını engellemek için atacağı adımlar, Rusya’nın planlarını bozmayacaktır. Evet, Rusya, PYD’yi terör örgütü olarak görmüyor ama Türkiye mi PYD mi sorusunun Moskova açısından yanıtı tartışmaya açık değil, kesinlikle Türkiye.”diye konuştu.