Erişilebilirlik

Putin’den koşullu ateşkes çağrısı


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın birliklerinin bulunduğu Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya’dan çıkması ve NATO teklifini geri çekmesi halinde ateşkes sözü verdi.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın birliklerinin bulunduğu Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya’dan çıkması ve NATO teklifini geri çekmesi halinde ateşkes sözü verdi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin bugün, Kiev'in 2022 yılında Moskova tarafından ilhak edilen dört bölgeden askerlerini çekmeye başlaması ve NATO'ya katılma planlarından vazgeçmesi halinde Ukrayna'da "derhal" ateşkes emri vereceği ve müzakerelere başlayacağı sözü verdi.

Bahsi geçen Ukrayna birliklerinin bulunduğu dört bölge Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya’yı kapsıyor.

Bu teklifi, Rusya’nın tüm topraklarından askerlerini çekmesini talep eden Kiev’in kabul etmesi söz konusu görünmüyor.

Putin'in açıklamaları, G7 liderlerinin İtalya'da biraraya geldiği ve İsviçre'nin bu hafta sonu Ukrayna'da barışa yönelik ilk adımları belirlemek üzere Moskova olmaksızın, çok sayıda dünya liderini ağırlamaya hazırlandığı sırada geldi.

Putin, önerisinin Ukrayna'daki çatışmayı "dondurmak" yerine "nihai çözüme" kavuşturmayı amaçladığını söyledi ve Kremlin'in "gecikmeksizin müzakerelere başlamaya hazır olduğunu" vurguladı.

Rusya Cumhurbaşkanı’nın sıraladığı daha geniş barış talepleri arasında Ukrayna'nın nükleer olmayan statüsü, askeri gücüne dönük kısıtlamalar ve ülkede Rusça konuşan nüfusun çıkarlarının korunması yer alıyordu. Putin, bunların hepsinin "temel uluslararası anlaşmaların" parçası haline gelmesi ve Batı'nın Rusya'ya yönelik tüm yaptırımları kaldırılması gerektiğini söyledi.

Putin, “Tarihin bu trajik sayfasını çevirmeye, Rusya ile Ukrayna ve genel olarak Avrupa arasındaki birliği adım adım yeniden tesis etmeye başlamaya çağırıyoruz" dedi.

Putin'in sözleri, Ukrayna'da savaşı sona erdirme koşullarını açıkça ortaya koyduğu nadir bir duruma işaret ediyor. Ancak bu açıklamalar yeni bir talep içermiyor. Kremlin daha önce Kiev'in toprak kazanımlarını tanıması ve NATO'ya katılım hedefinden vazgeçmesi gerektiğini söylemişti.

Rusya, 2022'de yasa dışı olarak ilhak ettiği dört bölgenin hiçbirini tam olarak kontrol edemiyor. Ancak Putin bugün, Kiev'in bu bölgelerden tamamen çekilmesi ve bu bölgeleri kendi idari sınırları dahilinde Moskova'ya bırakması konusunda ısrar etti.

Güneydoğudaki 700 bin nüfuslu Zaporijya'da Rusya hâlâ kentin kontrolünü sağlayamadı ve komşu Herson bölgesinde Moskova, Kasım 2022'de Herson'un en büyük şehri ve aynı adı taşıyan başkentinden çekildi.

Forum

STÜDYO VOA

Merih Demiral’ın bozkurt işareti sorun oldu – 3 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG