Güney Akım boru hattıyla ilgili görüşmeler için için altı saatliğine Avusturya’ya giden Rusya Cumhurbaşkanı, bu ülkede boru hattının inşasına başlanmasını öngören anlaşmayı Viyana’da imzaladı.
Vladimir Putin, batılı ülkelerin siyasi tehditlerine rağmen boru hattı projesinde Rusya’yla ortaklıktan vazgeçmeyen Avusturya ve Bulgaristan’ı övdü.
Batının, boru hattında bulunan ülkelere Rusya ile ortaklık kurmaması yönündeki baskılarına bir son vermesi gerektiğini belirten Putin, boru hattının Avrupa’ya yarar sağlayacağını ve “kimseyi hedef almadığını” söyledi.
Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi enerji uzmanı Edward Chow, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin boru hattını bloke etme riskinin henüz ortadan kalkmadığını belirtti.
Chow, Avrupa Birliği’nin boru hattını “AB toprakları içinde yasal olarak durdurma yetkisine sahip olduğunu” söyledi.
Chow’a göre Rus enerji devi Gazprom, “milyarlarca dolar yatırım yaptığı boru hattını kullanamama riskiyle” karşı karşıya.
Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Amerika’yı kendi doğal gazını Avrupa’ya satabilmek için, boru hattını engellemeye çalışmakla suçladı. Ancak çalıştığı şirketin boru hattıyla olan ilişkisi nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Amerika’nın Sesi’ne, Amerikan doğal gazının Avrupa’ya satışının Avrupa için “yakın gelecekte kullanılabilecek bir seçenek” olmadığını vurguladı ve Ruslar’ın Ukrayna’dan geçmeyen bir boru hattına zaten sahip olduklarını hatırlattı.
Avrupa, doğal gaz ihtiyacının üçte birini Rusya’dan sağlıyor. Avrupa’ya giden doğal gazın yarısı, Ukrayna’daki boru hattından geçiyor.