Erişilebilirlik

Silahlı Saldırganların Profilleri Benzerlikler Taşıyor


Silahlı Saldırganların Profilleri Benzerlikler Taşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Las Vegas'ta 59 kişinin ölümüne neden olan silahlı saldırı sonrası bir kez daha alışılmış davranışlar sergilendi. Bayraklar yarıya indirildi, başkan ulusa seslendi.

FBI’ın yaptıkları da dahil olmak üzere araştırmalar, kitlesel saldırıların son yıllarda arttığını gösteriyor. Amerika’da tercih edilen silah da ateşli silahlar.

Geçen yıl Haziran ayında Orlando’da bir gece klübüne düzenlenen saldırı, Amerikan tarihindeki en kanlı saldırıydı, ta ki Pazar akşamına kadar.

1995'te Oklahoma'daki saldırıda saldırganlar ateşli silahların yanı sıra gübre dolu kamyonlar da kullandılar.

Ve 2001’de New York’ta uçaklar kullanıldı.

Son yıllarda psikiyatristlerin ortaya bir katil profili koyabileceği kadar çok kitle saldırısı düzenlendi.

Daha önceki kitle saldırılarından birinin ardından yapılan röportajda adli psikiyatrist Reid Meloy, çoğu erkek olan katillerin geçmişinde psikiyatrik problemler olduğunu söyledi. Samimi ilişkiler kurmakta zorlanan bu kişiler, kendilerine toplumda yer edinmek için öldürüyor.

Bu ‘yalnız kurt’ katiller, bir amaç uğruna hareket ettiklerini söyleseler de Meloy’a göre bu doğru değil: “Çoğu zaman şiddete giden yol kişisel bir yasla başlıyor. Tipik olarak üç unsur içeriyor. İlk olarak bir çeşit kayıp yaşanması, ikinci olarak aşağılanma hissi, son olarak da bunlara neden olan kişi ya da gruba karşı duyulan nefret.”

Sorunun bir kısmını silahların kolay erişilebilir olması, diğer kısmınıysa sosyal medya oluşturuyor. Cinayet haberleri Facebook ve Twitter üzerinden dünyaya yayılıyor.

Meloy, sosyal medyanın katilleri üne kavuşturduğunu belirtiyor ve başkalarının saldırıları internette, bazen de canlı olarak izlediklerinde bu kıyımları taklit etmek istediklerini söylüyor.

Melroy’a göre gelecekte daha çok kitle cinayetiyle karşılaşabiliriz.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG