Erişilebilirlik

Pompeo Almanya Ziyaretini Son Anda İptal Etti


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bugün planlanan ilk Almanya ziyareti son anda iptal edildi. Berlin’deki ABD Büyükelçiliği sözcüsü, Pompeo’nun acil bir nedenle programını değiştirmek zorunda kaldığını, Berlin ziyaretinin ileri bir tarihte gerçekleşeceğini açıkladı.

Federal Dışişleri Bakanlığı ise, iptal konusunda açıklama ve yorum yapılmayacağını bildirerek, ilgilenenlerin ABD Büyükelçiliği’nden bilgi alabileceğini açıkladı.

Bir Alman hükümet yetkisi ise Amerikan yönetiminin ziyarete iptal gerekçesi olarak uluslararası güvenlik konularını gösterdiğini kaydetti.

Alman yetkili bu açıklamayı Reuters haber ajansına yaptı.

Bir yıl önce ABD Dışişleri Bakanlığı’na getirilen Mike Pompeo, bu sürede Almanya’ya gelmedi. Pompeo'nun haftanın ilk günü Finlandiya'da katıldığı Arktik Konseyi'nin 11. Bakanlar Toplantısı’nın ardından, Berlin'e geçerek Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşeceği açıklanmıştı. Alman diplomatlar, Pompeo ve Merkel arasında yapılacak görüşmede, Ukrayna, Rusya, Çin, Suriye ve Batı Balkanlar gibi uluslararası konuların ele alınacağını belirtmiş, kulislerde ise Washington ile Berlin arasında Almanya’nın savunma harcamalarını arttırması konusundaki tartışmanın da konu olacağı belirtilmişti.

Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Pompeo’nun planlanan ziyareti öncesinde yaptığı bir açıklamada, "Neredeyse tüm uluslararası sorunlar, ABD’nin katılımıyla çözülebilir. Biz Almanya olarak ABD’yle çok sıkı bir bağ içinde ortak çalışmak ve Avrupa’nın pozisyonlarını temsil etmek istiyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Berlin’de yapılan yorumlarda, Pompeo’nun iptal haberi ‘büyük sürpriz’, ‘olağanüstü kısa vadeli’ ve ‘şaşırtıcı’ olarak nitelendirildi. Pompeo, geçen Şubat ayında da, konuşmacı olarak davet edildiği Münih Güvenlik Konferansı’na katılımını Avrupa’da olmasına rağmen son anda iptal etmişti. Almanya ve ABD arasında bir süredir gerilim yaşanıyor.

Başkan Donald Trump ve çok sayıda ABD’li siyasetçi Almanya’yı NATO’ya yeteri kadar askeri harcama yapmamakla suçluyor ve Alman-Rus boru hattı projesi Nord Stream 2'yi eleştiriyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, NATO’nun 70'inci yıl dönümünde töreninde yaptığı konuşmada, Berlin’in NATO için daha fazla maddi katkıda bulunması gerektiğini belirtirken, "Almanya'nın daha fazlasını yapması gerekiyor. Ayrıca Kuzey Akım-2 boru hattında müttefikimiz olan Almanya Rusya'ya bağımlı hale gelirse Batı'nın savunmasını garanti edemeyiz" demişti.

ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell de, Almanya’da göreve gelmesinden bu yana Merkel hükümetini NATO’ya katkı olarak hedeflenen yüzde 2 kriterini yerine getirmediği için eleştiriyor. Grenell hükümetin savunma bütçesine ayırmayı planladığı miktarı azaltacağını açıklamasına da tepki vermiş ve Almanya’nın NATO’nun koyduğu hedeflerden uzaklaştığını öne sürerek, "Almanya, diğer NATO üyeleriyle 2024’e kadar savunma bütçelerini gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2’sine çıkarma konusunda taahhüt verdi.

Federal hükümet zaten kabul edilmesi bile az orandaki savunma bütçesini daha da azaltacağını açıklayarak, diğer NATO üyelerini rahatsız edici bir tavır alıyor" demişti. Grenell’in bu sözleri büyük tepkiye neden olurken, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, Grenell’in ‘istenmeyen adam’ ilan edilmesini ve hakkında Almanya’dan sınır dışı kararı alınmasını önermişti. Bu öneriye Sol Parti de destek vermişti.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG