İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Zaman gazetesinin önüne gelen yaklaşık 2 bin kişilik gruba biber gazıyla müdahale etti. Olayın dünya basınına yansıması üzerine Başbakan Davutoğlu, “Bunlar hukuki süreçlerdir, hükümetin hiçbir müdahalesi olmamıştır” diye konuştu.
İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin cuma günü aralarında Zaman gazetesi, Aksiyon dergisi, Cihan Haber Ajansı’nın da bulunduğu Feza Grubu’nun 17 yayın organına kayyum atamasının yankıları sürüyor. Cumartesi sabahı kayyum kararını protesto etmek için Zaman gazetesinin Yenibosna’daki binasının önüne gelen kadınlı-erkekli gruba, polis biber gazıyla müdahale etti. Yaklaşık bin kişilik grup, özel timin müdahalesinin ardından önce arka sokaklara dağılırken bir süre sonra yeniden binanın önünde toplandılar. Polis, bir kez daha biber gazlı müdahalede bulunurken bazı protestocuların gazdan etkilendiği, bir kadının da yüzünden yaralandığı görüldü.
Polisin aralarında başörtülü kadınların da yer aldığı gruba müdahalesi sosyal medyada gün boyu tartışıldı. Bu arada Yeni Şafak gazetesinin yaptığı habere göre, Feza Gazetecilik AŞ’de kayyum görevi üstlenen kişiler şirket başına aylık 10 bin lira kazanacaklar.
Davutoğlu: ‘Hükümet, hukuki sürece müdahale etmedi’
Abonelik sisteminin de yardımıyla 650 bin civarındaki tiraja ulaşan Zaman gazetesine kayyum atanması dünya basınında hükümetin gazeteye el koyması olarak yer aldı. Hükümet bu durumdan rahatsız. Başbakan Ahmet Davutoğlu bu iddialara İran’dan yanıt verdi.“Dışarda bazı yabancı basın organlarında hükümet el koydu gibi ifadeler var, bunlar hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değil. Bu sürece hiçbir müdahalemiz olmamıştır.”
ABD Büyükelçisi: ‘Özgür basına saygı duyulmalı’
Davutoğlu’nun sözlerinden yaklaşık bir saat sonra ABD Büyükelçisi John Bass, gazeteye kayyum atanmasından duyduğu endişeleri büyükelçiliğin sosyal medya hesabından paylaştı. Türkiye ve İngilizce yayınlanan Twitter mesajlarında Büyükelçi Bass, “Zaman gazetesinin haber yapım sürecine kayyum tarafından müdahale edildiğine dair haberlerden derin rahatsızlık duyuyorum. Devir işlemini protesto edenlere karşı biber gazı ve plastik mermi kullanıldığına dair haberleri de endişeyle izliyorum. Evet, hukuki sürece saygı duyulmalıdır. Ancak, özgür bir basın ve hukuka uygun yargılamanın önemine de saygı duyulmalıdır.”
“Zaman’a kayyum atandı: Anayasa askıda” birinci sayfasıyla siyah renkle çıkan Zaman gazetesi, pazar gününden itibaren kayyum kontrolünde yayınlarına devam edecek. Gazetenin yayın yönetmeni Abdülhamit Bilici ile Today’s Zaman genel yayın yönetmeni Bülent Keneş’in görevlerine son verilirken, Türkiye’nin en etkin haber ajanslarının başında gelen Cihan Haber Ajansı’nın internet sitesi de devre dışı bırakıldı.
Cuma günü polis baskınından önce gazete çalışanlarına hitap eden Abdülhamit Bilici, olayı Türkiye’de demokrasi için “kara bir gün” diye nitelemişti. Uluslararası medya kuruluşları da karardan dolayı Türk hükümetini kınadı.
AB baskı altında
Avrupa Birliği, Türkiye’deki medya özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara ses çıkarması konusunda baskı altında. Ancak birlik, Suriyeli mültecilerin sınırlarına yığılmasından dolayı dev sığınmacı kitlesini tutması için Türkiye’ye bağımlı hale geldi.
Hafta içinde Türkiye’yi ziyaret eden AB’nin Avrupa Komşuluk İlişkilerinden ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn , Twitter’da yayınlanan mesajında, “Türkiye’de diğer alanlarda sağlanan ilerlemeleri tehlikeye atan Zaman gazetesiyle ilgili son gelişmelerden aşırı derecede kaygılıyız” diye yazdı.Hahn, AB adayı Türkiye’nin medya özgürlüğüne saygı duyması gerektiğini belirtirken durumu yakından izlemeye devam edeceklerini belirtti.
Hahn Twitter mesajlarına ayrıca, Ankara'daki ilk toplantısının insan hakları temsilcileriyle olduğunu hatırlatarak, "Temel haklar gündemimizdedir, Bunun pazarlığı olmaz" şeklinde bir ekleme yaptı.
Cumhuriyet: ‘Gazetenin kayyuma devredilmesine amasız fakatsız karşıyız’
Yıllarca Zaman gazetesiyle karşı kamplarda gazetecilik yapan Cumhuriyet gazetesinden destek geldi. Gazetenin icra kurulu başkanı Akın Atalay, hükümetin Zaman gazetesini tasfiye etmeyi planladığını iddia etti. Atalay,
"Zaman Gazetesi'nin yönetiminin kayyıma devredilmesi hukuksuzdur. Amasız, fakatsız, kesinkes karşıyız. Siyaseten tam karşı kampta olduğumuz, hatta siyasi görüşleri doğrultusunda hukuku araçsallaştırarak birçok muhalifine ağır haksızlık yapmış bir dini cemaatin, grubun gazetesine siyasi iktidar hukuksuz olarak el koyuyor, tasfiye edecek” dedi.
Fenerbahçe Spor Kulübü: ‘3 Temmuz kumpasının merkezi Zaman gazetesiydi’
Zaman gazetesine kayyum atanmasına en çok sevinen hükümet dışı organizasyon kuşkusuz Fenerbahçe Spor Kulübü oldu. Sarı lacivertli kulüp, internet sitesinde yaptığı duyuruda, 3 Temmuz şike sürecinin Zaman gazetesinden kurgulandığını iddia etti.
“Zaman Gazetesi’ne kayyum atanması ile birlikte 3 Temmuz süreci ile ilgili yeni gerçekler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Zaman Gazetesi'nin, başta Fenerbahçe Spor Kulübü olmak üzere birçok kulüp, teknik adam, futbolcuyla ilgili Türk futboluna yönelik kurulan kumpasın, planlandığı ve uygulamaya konulduğu merkez olduğu ortaya çıktı. 3 Temmuz sürecinin yalan - düzmece iddialarla organize - planlı bir kumpas olduğu, Zaman gazetesinin kayyuma atanmasıyla ile ilgili İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararla kanıtlandı.”
Zaman gazetesi önünde eylemlerin Pazar da sürmesi bekleniyor.