Erişilebilirlik

Pınar Selek davasında duruşma Şubat’a ertelendi


Pınar Selek 2001'de Associated Press haber ajansına röportaj vermişti
Pınar Selek 2001'de Associated Press haber ajansına röportaj vermişti

Mısır Çarşısı’ndaki patlamanın üzerinden geçen 26 yılda altı kere yargılanan Pınar Selek’in davasında İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, yakalama kararının devamına karar verdi ve duruşmayı 7 Şubat 2025’e erteledi.

9 Temmuz 1998’deki patlama sonrası yargılama sürecinde Selek, dört kez beraat etti ve Yargıtay süreçlerinde davada iki kez bozma ile yeniden yargılama sürecine gidildi.

8 Haziran 2006’da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Pınar Selek hakkında Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin “ceza verilmesine gerektirir kesin ve inandırıcı delilin elde edilemediğine” dair ilk beraat kararını açıkladı. Bu karar Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından 17 Nisan 2007’de “hüküm kurulmadığı” gerekçesiyle usulen bozuldu.

Yargıtay, Pınar Selek hakkında 19 Aralık 2014’te verilen beraat kararlarını 2022’de bozdu. İlk bozma kararını tekrarlayan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Selek’in devletin birliğine karşı suç işlediği gerekçesiyle yeniden yargılama sürecini başlattı.

Mahkeme, geçtiğimiz Ocak ayında bu karar doğrultusunda Selek hakkında yakalama kararı verdi.

Davanın üçüncü duruşması bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı Pınar Selek’in yaşadığı Fransa’dan üst düzey bir heyet izledi. Strasbourg Belediye Başkan Yardımcısı, Paris Belediye Başkan Yardımcısı, Fransa Başkonsolosu ve Fransız akademisyenler ve yazarların yanısıra sendikalardan da gelen heyet duruşma salonunda yerini aldı.

Avukat Bahri Belen: “Yargıyı etkilemek isteyen birtakım güçler ve dosyaya dışardan müdahale var”

Duruşmayı açan Mahkeme Başkanı, Fransa’da yaşayan Pınar Selek’in savunmasının alınmasına dönük talebin Adalet Bakanlığı kanalıyla Fransa makamlarına iletilmesi aşamasına dikkat çekti ve Adalet Bakanlığı’nın mahkemeyi bu aşamada bilgilendirmediğini paylaştı.

Pınar Selek’in avukatı Bahri Bayram Belen söz alarak, 26 yıla yayılan süreçte Selek’in dört kez beraat ettiğini hatırlattı. Davanın bitirilmek istenmediğini belirten Belen, dosyaya dışardan müdahale olduğunu ve yargının etki altına alınmak istendiğini söyledi.

Belen, “Dava dosyasına Pınar Selek‘le ilgili hilafı hakikat belgeler konuldu çünkü yargıyı etkilemek isteyen birtakım güçler var. Bu davaya dışardan müdahale var” dedi. Avukat Belen, bunun son örneği olarak dava dosyasına terör örgütü eylemi olarak eklenen; Selek’in Fransa’daki akademik çalışmaları ve katıldığı konferansların “örgüt faaliyeti” olarak sunulmasını gösterdi.

Dosyaya eklenen ve Pınar Selek’in Fransa’daki akademik çalışmalarını da kapsayan faaliyetleri “terör faaliyeti” olarak tanımlayan Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın görüşlerini değerlendiren Belen, “Beraat kararlarına karşın bu belge bir gizli elin Pınar Selek hakkında yargıyı etkilemek, Pınar Selek’i suçlu, kriminal bir kişi ilan etmek için nasıl bir uğraş içerisinde olduğunun yeni bir kanıtı, hatta suçüstü vesikasıdır” dedi.

Marsilya, Rennes ve Paris'te akademik konferanslardan örnekler veren Belen, Selek’in bu bu faaliyetlerinin dosyada “istihbaratın derin araştırmalar sonucu elde edilmiş ve örgüt üyeliğine işaret eden bir yerden değerlendirilmesini” eleştirdi ve “Bu, Selek’le ilgili yeni bir sahte belge yaratma çabasındaki basiretsizlik kadar, Fransız akademisini de açıkça suçlayan ayıp bir belgedir” dedi.

Dosyaya eklenen Fransa’daki faaliyetler belgesinin, “Terör örgütü ile aktif ve anlamlı bağlantı kurma” amacı taşıdığını ifade eden Belen, bu çabanın “hukuka aykırı, diplomatik ve uluslararası ilişkilere, teamüllere zarar verici bir materyal” yaratılarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Belen, dava dosyasına eklenen bu belge için, “gerçeğe aykırı bir şekilde belge hazırlayan sorumlular hakkında soruşturma açılması için suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz” dedi.

Fransa’dan katılan avukatların söz almasına izin vermeyen mahkeme başkanı usul hatırlatması yaptı ve “Sadece vekaletnamesi olanlar usul gereği söz alabiliyor” dedi.

Ara kararını açıklamayan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti Pınar Selek hakkındaki tutuklama ve yakalama kararının devamına karar verdi. Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasını isteyen mahkeme, istinabe evrakları hakkında bilgi istenmesine hükmetti.

Dosyada yer alan diğer sanık Abdülmecit Öztürk hakkındaki yakalama emrinin devamına karar verildi. Mahkeme Avukat Belen'in dosyaya sonradan eklenen belge hakkında da suç duyurusu yapılması yönündeki talebi reddetti.

Duruşma sonrası yazılı açıklama: “Dosyaya eklenen belge iftira niteliğinde”

Hâlâ Tanığız Platformu duruşmanın ardından yazılı bir açıklama yayınlayarak, “Pınar Selek davasındaki son kumpası ifşa ediyoruz” dedi. Çağlayan Adliyesi’nde alınan yoğun güvenlik önlemleri kapsamında sözlü açıklamaya izin verilmedi.

“İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol-Europol Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve dosyaya konan, içeriği sahte bir belge ortaya çıktı” ifadesi kullanılan açıklamada, davada Selek hakkında “Fransa’nın Nice kentinde PKK/KCK terör örgütleri mensuplarınca düzenlenen etkinliğe katıldığı” iddiasına yer verildiği belirtildi.

Hâlâ Tanığız Platformu’nun açıklamasında, bahsi geçen etkinliğin göç konusu üzerine olduğu ve Nisan’da birden fazla üniversite tarafından ortaklaşa düzenlendiği belirtildi.

Ayrıca açıklamada, etkinliği düzenleyen kurumlardan ve Selek’in akademisyenliğini yaptığı Côte d'Azur Üniversitesi’nin Selek’in çalışması hakkında mahkemeye resmi bir bilgilendirme yazısı yolladığı vurgulandı.

Côte d'Azur Üniversitesi de, etkinliğin PKK tarafından düzenlendiği iddiasının reddetti.

Üniversite, bilgilendirme yazısında etkinlik için, “Yükseköğretim ve Araştırma Bakanlığı'na bağlı Universite Côte d'Azur'un desteğiyle düzenlenmiştir” ifadesini kullandı.

Hâlâ Tanığız Platformu,“Bizim gözümüzde, alınan belge yalnızca iftira niteliğindedir ve sadece Pınar Selek'in durumu ötesinde, garantörü olduğumuz üniversite faaliyetlerinin ciddiyet ve bütünlüğünü sorgulamaktadır” dedi.

Davada bu zamana kadar neler yaşandı?

9 Temmuz 1998’de İstanbul Tarihi Mısır Çarşısı’nın girişindeki bir büfede meydana gelen patlamada yedi kişi hayatını kaybetmiş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı. Patlamanın ardından başlayan terör soruşturması kapsamında Selek, patlamadan iki gün sonra, 11 Temmuz’da Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alınmıştı.

PKK terör örgütüne üye olmakla suçlanan Selek hakkındaki adli tıp raporlarına göre, bu aşamada Filistin askısı, elektrik gibi işkence yöntemleriyle ifadesi alınan Selek, sonrasında tutuklandı.

İddianamede yer alan tanıklar, poliste ve savcılıkta avukat olmaksızın verdikleri ifadelerde Selek'i suçladı. Bu sanıklardan Abdülmecit Öztürk, sonrasında Selek’i tanımadığını ve ifadeleri işkence altında verdiğini açıkladı.

Polisin, Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin olay yeri raporları da, ardından hazırlanan çok sayıda bilirkişi raporu da patlamanın bombadan kaynaklandığına dair herhangi bir bulgu ortaya koymadı.

26 yıldır devam eden yargılama sürecinde altı ayrı olay yeri inceleme ve kriminal raporunda patlamada bomba izine rastlanmadığı belirtildi. Uzmanlar, tüpgaz kaçağının patlamaya neden olmuş olabileceğine yönelik görüş bildirdi.

İki buçuk yıl cezaevinde kaldıktan sonra bilirkişi raporları sonucunda salıverilmesinin ardından Selek, 2002 ve 2006 yıllarında beraat etti. Mahkeme, 2008'de davayı beraatle sonuçlandırdı.

Selek hakkındaki karar Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 2009’da bu kararı mahkumiyet verilmesi yönünde bozdu.

Haziran 2022’de Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 25 yıllık yargılama süresince mahkemelerin dört kez beraat kararı verdiği Pınar Selek'in, "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" öngören eski Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinden cezalandırılması gerektiğine hükmetti. Yargıtay, beraat kararının bozulmasını ve hapis cezasının onanmasını talep etti.

Ocak 2023’te Yargıtay Ceza Genel Kurulu beraat kararının bozulması ile ilgili gerekçeli kararını İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme Ocak 2023’te Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerektiğine ilişkin kararı doğrultusunda Selek hakkında tutuklama ve kırmızı bülten çıkartılmasına karar verdi.

Selek, dördüncü beraatini bundan sekiz yıl önce aldı. Pınar Selek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yeniden yargılanıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG