Erişilebilirlik

Paris Saldırganı İçin Hollywood Filmi Gibi Operasyon


Fransa’nın başkenti Paris yakınlarında, aracıyla 6 askeri ezerek yaralayan saldırganın kimliği ortaya çıktı ancak saldırı hala esrarını koruyor.

Levollois Perret kentinde saldırı düzenleyen ismin Cezayir vatandaşı, 1980 doğumlu, Hamou Benlatreche olduğu tespit edildi. Polis, saldırganın kimliğini ancak A16 otoyolunda sıkıştırarak yakalayınca, üzerinde kimlik kartını bulunca öğrenebildi.

Hamou Benlatreche 37 yaşında, dağıtım soförlüğü yapıyor ve Paris’in Selefi bir topluluğun yaşadığı Sartrouville banliyösüne sınır Bezon kentinde oturuyor. Poliste terör kaydı bulunmayan Benlatrèche’in henüz tedavisi sürdüğü için saldırıyı neden gerçekleştirdiği konusunda da bir açıklama yok.

Siyah renkli BMW marka aracıyla kaçmak isterken polisin ateş açtığı Benlatreche, vücuduna isabet eden 5 kurşunla yaralandı ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Paris’in kuzeyinde A16 otoyolunda Hollywood filmlerini aratmayacak bir kovalamaca ile gerçekleşen yakalama operasyonu beş saat sürdü. Operasyonun detaylarını açıklayan Organize Suçlarla Mücadele Merkez Bürosu Başkanı Frederic Doidy, zanlının polisi ezmeye çalıştığı ve silahına davranır gibi bir jestte bulunduğu için vurulduğunu dile getirdi.

Saldırgan vurulmak mı istedi?

Diody, “Kaçan araçtan 40 kilometre geride olduğunuzda onu yakalamanız gerekir. Bunun için de her türlü olasılığı seferber etmeniz lazım. Araç ve sürücünün yakalanması için seyretmekte olduğu A16 otoyolunda trafiği yavaşlatan bir senaryo hazırlandı. Ve trafikte sıkışan BMW sürücüsü bu yaratılan trafik sıkışıklığında yavaşlatıldı. Polisi gören zanlı bir araca çarptıktan sonra yaya olarak kendisine yaklaşan polisi de ezmeye çalıştı. Polis ekiplerinin etrafını sardığını görünce arabadan inerek kaçmaya çalışan saldırgan, silahına davranıyor gibi bir jest yapınca polisler bunun bir terör olayı olduğundan da hareketle, üzerindeki bomba düzeneğini patlatmak istediğini düşünüyor ve ateş ediyorlar” sözleriyle operasyonu açıkladı.

Diody, zanlının, polis dilinde “Suicide by cop” diye adlandırılan, silahını çıkarır ya da üzerindeki bombayı patlatır gibi bir jest göstererek, polislerin kendisini vurmasını sağlamak istediğini belirtiyor. Bu da zanlının silahı olmadığını ve silahlı bir çatışma yaşanmadığını gösteriyor. Bir polis ise seken bir kurşunun bacağına isabet etmesiyle yaralandı.

Saldırının esrarı çözülemedi

Hastanede tedavisi süren Cezayir kökenli 37 yaşındaki Hamou Benlatreche, henüz konuşmadığı için, aradan bir günden fazla süre geçmesine rağmen saldırının esrarı hala çözülemedi. Benlatreche’in evinde arama yapan, yakınlarının ifadesini alan polis, zanlının “radikal İslam, cihat ya da IŞİD”le bağlantısını bulamadı. Saldırı bir örgüt tarafından da üstlenilmedi. Şimdilik hayati tehlikesi olmadığı ama durumunun ciddiyetini koruduğu belirtilen zanlı, saldırıyı nasıl ve neden gerçekleştirdiğini açıklayabilecek tek isim olarak görülüyor.

9 Ağustos sabahı 08.00 civarında Levallois Perret’deki askerler için kışlaya dönüştürülen kamu binası önüne gelen Hamou Benlatreche, otomobili ile 6 askeri ezerek yaralamış, olay yerinden aynı araçla kaçmıştı.

Sokak kameralarından araca ait bilgilere erişilince sonra tüm polis noktalarına bu bilgiler dağıtıldı. Zanlının arabayı kiraladığı ve arabada yer belirleme sistemi GPS olduğu tespit edilince, Paris polisi, Rouen ve Lille kentlerindeki tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Yaklaşık 40 kadar polisin başladığı operasyonun yakalama anında 300 polis görev aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG