Erişilebilirlik

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’nin madalya umudu sürüyor


Yüzme branşında finale kalan “ilk Türk sporcu” olarak tarihe geçen Kuzey Tunçelli, beşinci olarak hem kendi kariyerinin en iyi derecesini yaptı hem de dünya gençler rekorunu kırdı.
Yüzme branşında finale kalan “ilk Türk sporcu” olarak tarihe geçen Kuzey Tunçelli, beşinci olarak hem kendi kariyerinin en iyi derecesini yaptı hem de dünya gençler rekorunu kırdı.

Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan 33. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda dokuzuncu gün geride kaldı. Türk sporcular, yüzme, boks ve voleybolda hala madalya iddialarını sürdürürken, en iddialı oldukları dallardan birisi olan okçulukta olimpiyatlara veda etti.

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda boksta kadınlar 54 kiloda yarı final müsabakalarında yarışan milli sporcu Hatice Akbaş, finale yükseldi.

North Paris Arena'da yapılan maçta Güney Koreli Aeji Im'le karşılaşan Akbaş, rakibini 3-2 yenerek finale yükseldi. Akbaş, 8 Ağustos’ta, Çinli Yuan Chang'le altın madalya için yarışacak.

Boksta kadınlar 54 kiloda yarı final müsabakalarında yarışan milli sporcu Hatice Akbaş, finale yükseldi.
Boksta kadınlar 54 kiloda yarı final müsabakalarında yarışan milli sporcu Hatice Akbaş, finale yükseldi.

Kadınlar 57 kiloda yapılan son çeyrek final karşılaşmasına katılan Milli boksör Esra Yıldız Kahraman da, Brezilyalı Jucielen Cerqueira Romeu’yu 4-1 yenerek yarı finale kaldı.

Böylece olimpiyat madalyasını garantileyen Kahraman, 7 Ağustos’ta, hakkında İmane Khleif ile birlikte cinsiyet tartışmaları yapılan Tayvanlı Lin Yu Ting ile yarı final maçına çıkacak.

Olimpiyat beşincisi Kuzey Tunçelli tarih yazdı

Türkiye için olimpiyat oyunlarının en önemli sürprizlerinden birisi 16 yaşındaki milli yüzücü Kuzey Tunçelli’nin erkekler 1500 metre serbest stil yüzme karşılaşmalarında finale kalması oldu.

Olimpiyatlarda yüzme branşında, finalde yarışma hakkı kazanan “ilk Türk sporcu” olarak tarihe geçen Kuzey Tunçelli, 14:41.22’lik derece ile beşinci oldu. Tunçelli bu skorla, hem kendi kariyerinin en iyi derecesini yaptı hem de dünya gençler rekorunu kırdı.



Tunçelli, yarışın ardından yaptığı açıklamada, "Olimpiyat atmosferi inanılmazdı. Bu yaşta böyle bir deneyim kazanmak benim için çok değerli. Hedefim daha büyük başarılara imza atmak ve ülkemi gururlandırmak" dedi.

Kendisi için çok güzel bir başlangıç yaptığını söyleyen 16 yaşındaki yüzücü, “Tüm Türkiye’ye söz veriyorum. Hiçbir zaman durmayacağım ve hedefleri gerçekleştirmeye çalışacağım” diye konuştu.

Finalde altın madalyayı kazanan ABD’li yüzücü Bobby Finke de, 14:30.67’lik derece ile dünya rekoru kırdı. İtalyan Gregorio Paltrinieri gümüş madalyanın sahibi olurken, İrlandalı Daniel Wiffen de bronz madalyayı kazandı.

“Filenin Sultanları” İtalya’ya yenildi

Türkiye’nin madalya umudu taşıdığı Voleybol branşında yarışan Kadın Voleybol Milli Takımı, zorlu rakibi İtalya ile maça çıktı.

Olimpiyatların iddialı ekiplerinden İtalya karşısında savunma boşluğu gösteren ve hatalar yapan “Filenin Sultanları”, maçı 3-0 kaybetti.

Ancak C Grubu’nda daha önce karşılaştığı Hollanda ve Dominik Cumhuriyeti’ni yenen kadın milli voleybol takımı, çeyrek finalde oynamayı zaten garantilemişti.

Orta oyuncu Zehra Güneş ve smaçör Meliha Diken (4 Ağustos 2024)
Orta oyuncu Zehra Güneş ve smaçör Meliha Diken (4 Ağustos 2024)

Milli takım baş antrenörü İtalyan Daniele Santarelli, maçın ardından yaptığı değerlendirmede, takımın performansından duyduğu hayal kırıklığını saklamadı.

Santarelli, “Olimpiyat seviyesinde yapılan bir maçta, bu kadar iyi bir takımın yapmayacağı hatalar yapıldı. Saydım, maçı tam 18 hata ile bitirdik. Rakip takımı incelediğimde, gerçekten çok dengeli olduklarını, çok az hata yaptıklarını, uzman oyuncuları olduğunu gördüm. Bizim iyi servis atmamız gerekiyor. Defansı bloke etmemiz gerekiyor. Umarım bu bizim için çok önemli bir ders olur. Toparlanmamız gerekiyor. Olimpiyat Oyunları her dört yılda bir geliyor, başka bir karşılaşma için zamanımız yok” dedi.

“Olimpiyatlar hepimiz için büyük şans”

Santarelli, takımın motive olabilmesi için gerekli her koşulun bulunduğunu da kaydetti ve “Olimpiyatlardayız. Bundan daha büyük bir motivasyona ihtiyacınız var mı? Burası olimpiyat oyunları. Yarışma, oyun, ekip, şans, madalya, rüya... Her şey mevcut. Bunların hepsi bizim için büyük motivasyon. Kelimelerle motivasyona gerek var mı? Ben günde sadece üç saat uyuyorum. Başarmayı umuyorum. Bu benim de hayatımın şansı ve biz bunu yapabiliriz” diye konuştu.

Kadın voleybol takımı çeyrek final karşılaşması 6 Ağustos’ta yapılacak.

Okçuluk olimpiyat şampiyonu Mete Gazoz veda etti

Tokyo’da altın madalya kazanan milli okçu Mete Gazoz, İnvalides Arena’da yapılan okçuluk çeyrek final karşılaşmalarında, Güney Koreli Rakibi Kim Woojin’e yenilerek olimpiyatlara veda etti.

Rakibi karşısında zor bir mücadele veren Mete Gazoz, dördüncü sette beraberliği aldıktan sonra, beşinci seti kaybedince, Güney Koreli rakibi maçı 6-4 kazandı.

Türk okçular, Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer ve Muhammed Abdullah Yıldırmış, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı klasik yay grup karşılaşmasında kazandıkları bir bronz madalyayla kapattı.

Mete Gazoz: “İçim buruk”

Yenilginin ardından üzüntüsünü saklamayan milli okçu, gazetecilere, “Haftaya güzel başladık. Takım olarak ilk kez olimpiyatlarda madalya kazandık. Bütün hafta çok güzel geçti. Baktığınız zaman yine kürsüye çıkan bir Türkiye takımı var. O yüzden aslında takım olarak çok mutsuz değiliz. Ben bireysel anlamda bir altın daha kazanabilirdim. Maç içinde bu şansım da vardı, değerlendirebilirdim. Son oku 10 atmam gerekiyordu (8 attı), bu sefer atamadım. Bir yandan mutluyum, bir yandan da içim buruk” diye konuştu.

Mete Gazoz, dördüncü sette beraberliği aldıktan sonra, beşinci seti kaybedince, Güney Koreli rakibi maçı 6-4 kazandı.
Mete Gazoz, dördüncü sette beraberliği aldıktan sonra, beşinci seti kaybedince, Güney Koreli rakibi maçı 6-4 kazandı.

Gazetecilerin “Bundan sonra nasıl devam edeceksiniz” sorusunu yanıtlayan Mete Gazoz, “Hatalarımız neydi bakacağız. Dönüp 4 sene boyunca daha çok çalışacağız. Daha fazla çalışıp, 2028'e daha hazır gideceğiz. Türk okçuluğu olarak madalya beklentisi oluşturuyoruz. Bu beklentiyi oluşturan biziz. Bu da aslında başarımız. Madalya da aldık. Önemli olan her olimpiyatta mutlaka kürsünün bir yerinde olmak” dedi.

Tribünlerde kendisini destekleyen Türk seyircisinin giderek artmasından duyduğu mutluluğu dile getiren sporcu, “Karşılaşmalar boyunca herkesin desteğini arkamızda hissettik. Çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Okçuluk Milli Takımlar Teknik Direktörü Göktuğ Ergin de, “Buraya çok uzun zaman sonra ilk defa 4 madalya için yarışacak bir takımla geldik. Sporcularımız burada her maçı kazanacak düzeydeydi. Çok iyi başladık. Takım kategorisinde madalya kazanmak hepimizi çok mutlu etti. Burada beni mutlu eden, sporcularım hiçbir yarışmada rakiplerine ezilerek kaybetmedi. Aksine her yarışmada kazanmaya çok yakın sahadan ayrıldık. O yüzden sporcularımın gösterdiği performanstan çok memnunum. Onlarla gurur duyuyorum. Umut ediyorum bundan sonraki olimpiyatlara biraz daha güçlü gelebiliriz” sözleriyle veda etti.

Öte yandan Olimpiyat Oyunları'nda 12 yıl sonra kadınlar yüksek atlamada Türkiye’ye ilk final heyecanını yaşatan Buse Savaşkan, 1.91'i son hakkında da geçemedi ve 1.86m'lik atlayışıyla olimpiyat 10'uncusu oldu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG