Erişilebilirlik

Papa Francis’ten “sağlıklı laiklik” çağrısı: “Hıristiyan ve laik kültür birbirine karşı olmamalı”


Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Fransa’nın Korsika Adası’nda, laiklik konusunda ses getiren bir konuşma yaptı. “Sağlıklı laiklik” modeli çizen Papa, “Artık günümüzde bir devlet laik olmalı” dedi.
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Fransa’nın Korsika Adası’nda, laiklik konusunda ses getiren bir konuşma yaptı. “Sağlıklı laiklik” modeli çizen Papa, “Artık günümüzde bir devlet laik olmalı” dedi.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, laik Fransa’da, laiklik konusunda ses getiren bir konuşma yaptı. “Sağlıklı laiklik” modeli çizen Papa, “Artık günümüzde bir devlet laik olmalı. Hıristiyan kültürü ve laik kültür birbirine karşı olmamalı. Her iki kültürü de karşılıklı birbirine açılmaya davet ediyorum” dedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Notre Dame Katedrali’nin yeniden açılışına davet ettiği Papa Francis, bu daveti reddettikten yalnızca bir hafta sonra Fransa’nın Korsika Adası’nda düzenlenen dini bir panele katıldı.

Sabah Korsika’ya varan Papa Francis, İçişleri Bakanı Bruno Retailleau tarafından karşılandı.

Motosikletler eşliğinde, devlet başkanı korumasıyla geçtiği tüm yollarda Papa’ya “koyu Katolik” olarak bilinen ve “her 10 kişiden 9’u dindar” diye tanımlanan ada halkının ilgisi yoğundu. Papa Francis, Korsika halk şarkıları ile süslenen yoğun sevgi gösterileri ileriyle karşılaştı.

Papa Francis, bir günlük ziyaretine, Fransa'dan ve diğer ülkelerden çok sayıda araştırmacı ve dini temsilcinin katıldığı “Akdeniz’de popüler dindarlık” konulu konferans ile başladı.

Konferanstaki konuşmasında, “Bugün, özellikle Avrupa ülkelerinde, Tanrı konusu ortadan kalkıyor gibi görünüyor ve kendimizi O'nun varlığına ve sözüne karşı her zamankinden daha kayıtsız buluyoruz” diye başlayan Papa, “Hıristiyan kültürü ve laik kültür birbirine karşı olmamalı. Her iki kültürü de karşılıklı birbirine açılmaya davet ediyorum” dedi.

“Sağlıklı laiklik, her türlü inanca açık olmayı içerir”

Fransız demokrasisine getirilen laiklik anlayışının “sağlıklı” olduğunu dile getiren Papa, “Çünkü bugün artık bir devletin laik olması gerekiyor. Sağlıklı laiklik, farklı dini ve felsefi geleneklere göre her türlü inanca açık olmayı içerir. İnanç arayışı sadece bir gerçek değil aynı zamanda bir haktır” dedi.

Konuşmasında laiklik ve din kavramına geniş yer veren Papa Francis, inancın özel yaşama indirgenemeyeceğini, ancak aynı zamanda, “popüler dindarlığın tartışmalı bir şekilde kimliği güçlendirmek için de kullanılmaması” gerektiğini vurguladı.

Papa, “inancın siyasetin ağırlığından kurtarılması” gerektiğini savunarak, “İnanç, vicdanın mabedinde tüketilen özel bir gerçek olarak kalmaz. İnsanın büyümesi, toplumsal ilerlemesi ve tüm yaratılışın hayırseverlik altında korunması için herkesle bağlılık ve tanıklık anlamına gelir” dedi.

Papa, kendisinden önceki Papa 16. Benedictus’un “sağlıklı laiklik” tezinden alıntı yaparak “toplumun iyiliği için sabit ve katı bir laiklik değil, evrimsel, değişime ayak uyduran dinamik bir laiklik modeli” çağırısında bulundu.

“Yapıcı vatandaşlık”

“Böyle bir laiklik, siyasetin dini istismar etmemesine ve dinin özgür yaşamasına izin vermelidir” diyen Papa, “yapıcı vatandaşlık” kavramını da ortaya attı.

Meselenin, inananların kendilerini laik, sivil ve politik kurumlarla ortak bir yolda bulabilecekleri, bütünsel insani gelişme ve insanlığın gelişiminin korunması için birlikte çalışabilecekleri, iyilik yapma cesareti ile yönlendirilen, yapıcı vatandaşlığı teşvik etmek olduğunu söyleyen Papa, “Bu ittifak bir zorunluluk çünkü sivil ve dini otoriteler arasında sürekli işbirliğini teşvik eden bir laiklik kavramının geliştirilmesi gerekiyor. Her biri kendi yetki ve alanının sınırları dahilinde kalan ve tüm toplumun iyiliği için birlikte çalışan bir laiklik. Sağlıklı laiklik, inancı siyasetin ağırlığından kurtarmak ve siyaseti inancın katkılarıyla zenginleştirmek, ikisi arasında gerekli mesafeyi, net ayrımı ve vazgeçilmez işbirliğini korumak demek.ç Böylesine sağlıklı bir laiklik, siyasetin dini araçsallaştırmadan işlemesini ve dinin, çıkarların dikte ettiği siyasetin ağırlığı altında ezilmeden özgürce yaşamasını ve bazen de dinin ilkeleriyle çok az tutarlı, hatta tam tersi olmasını garanti eder” ifadelerini kullandı.

Papa, popüler dindarlık ile “Kilise ile kamu yetkilileri arasında önyargısız ve ilkeli bir muhalefet olmadan, açık, samimi ve verimli bir diyalog çerçevesinde daha fazla enerji ve daha fazla sinerjinin ortaya çıkabileceğini” savundu.

Papa, din adamları ve siyasetçilere de mesaj vererek, “Papazları ve inananları, politikacıları ve kamusal sorumlulukları yerine getirenleri, ihtiyaçları dinleme, acıları anlama, yorumlama konularında her zaman halka yakın olmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Sokaklarda yoğun ilgi

Konferansın ardından Santa Maria Assunta Katedrali’nde din adamlarıyla buluşan Papa Francis, ardından kent meydanında halka açık bir ayin düzenledi.

Ajaccio kentindeki ayinde, Papa Francis ile rahiplerin, yılda yalnızca iki kez kullanılan ve “sevinç” anlamına gelen “pembe cüppe” giymeleri dikkat çekti.

Ajaccio sokaklarında büyük bir kalabalık tarafından sıcak bir şekilde karşılanan Papa Francis, “Papa mobil” diye bilinen ünlü beyaz üstü açık arabasıyla, korumaların yoğun stresi altında, halkın arasından geçti.

Kendisine ilgi gösterilen her noktada duran Papa, çocukları kucakladı, halkı selamladı.

Macron’a “minimum servis”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanul Macron, Notre Dame açılışı davetini kabul etmeyen Papa ile Ajaccio Napoleon-Bonaparte havaalanında görüştü.

Macron, Papa'ya “Notre-Dame de Paris'in Yeniden İnşası” adlı resimli bir kitap hediye etti.

Elysee Sarayı’na göre, Fransa Cumhurbaşkanı ve Papa, “uluslararası konular" hakkında yarım saat süreyle görüştü.

Papa daha sonra Air Corsica havayolları uçağıyla Roma'ya, Macron da Falcon uçağıyla Paris’e döndü.

Forum

XS
SM
MD
LG