Pakistan’ın güneyinde İndüs nehrinin yeniden taşarak yerleşim birimlerini sular altında bırakmasının ardından yaklaşık 150 bin kişinin yüksek yerlere sığınmak zorunda kaldığı belirtiliyor.
Sindh bölgesinde halk ve yetkililer, sellerin ilerlemesini önlemek için toprak ve taşlardan setler kurmaya çalışıyor.
Bir aydır yağan muson yağmurları Pakistan’da 20 milyon kişiyi etkiledi, 6 milyon kişiyi de evsiz bıraktı. Sel felaketi bugüne kadar bin 500 kişinin ölümüne yol açtı.
Hükümetse yardım çabalarının yavaşlığı yüzünden halkın yoğun tepkisine maruz kalıyor.
Pakistanlı yetkililer bu hafta Washington’da, Uluslararası Para Fonu yetkilileriyle yapacakları görüşmede, son sellerin ekonomilerine ek yük getirmesini gerekçe göstererek, 10 milyar dolarlık kredi borçlarının geri ödenme koşullarının hafifletilmesini isteyecek. IMF Pakistan’a bu krediyi iki yıl önce vermişti.
Öte yandan Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü, felaket bölgelerinde, dizanteri, kolera ve tifo gibi suyla bulaşan hastalıkların yayılmasından kaygı duyuyor. Üye ülkelerden 200 milyon dolarlık yardım vaatlerini tutmasını isteyen Dünya Sağlık Örgütü, hastalıklarla mücadele ve ilaçların yalnızca vaatlerle sağlanamayacağını açıkladı.
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi bugüne kadar 800 milyon dolar yardım aldıklarını, yardımın çoğunun Amerika, Suudi Arabistan ve İngiltere’den geldiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri de Pakistan’daki sellerin etkisinin yıllar alabileceğine dikkati çekerek, bu ülkeye yardımın sürdürülmesi çağrısında bulundu.