Erişilebilirlik

Ortadoğu Amerikan Askerine Güvenmiyor


Ash Carter Senato'da yeni IŞİD stratejisini anlattı
Ash Carter Senato'da yeni IŞİD stratejisini anlattı

Amerika IŞİD’le mücadeleyi arttıracağını ve gerekirse kara operasyonları gerçekleştireceğini açıkladı. Bu son dönem politikalarında büyük değişiklik anlamına geliyor.

Twitter’da bir kullanıcı, Ortadoğu’nun karara tepkisini özetliyordu. Bu kişi hesabında “Irak’ta Amerika’dan, IŞİD’e karşı savaşmasını istiyorlar, ama aynı zamanda ABD’nin IŞİD’i desteklediğini söylüyorlar” yazdı.

Uzmanlara göre, Amerika’nın IŞİD’in Irak ve Suriye’deki geniş kontrolünü yok etme kapasitesi var. Ancak bu uzmanlar aynı zamanda bölge halkının Amerika’nın niyetlerine güvenmediği uyarısında bulunuyor.

Kahire Amerikan Üniversitesi’nden Sait İbrahim, Amerikan operasyonlarının IŞİD kontrolündeki bölgelerde yaşayan ailelere nefes aldırabileceğini düşünüyor.

Ancak bu, ancak Amerika IŞİD’i asgari sivil ölümüne yol açarak yenebilirse mümkün olur.

İbrahim, Amerika’nın temiz bir iş ortaya koyması gerektiğini, çünkü herkesin Amerika’nın Irak’ta kısmen iyi niyetle başlayan işgalinin nasıl bir karmaşayla sonlandığını hatırladığını belirtiyor.

Sait İbrahim, Ortadoğu’daki şüphenin aynı zamanda Amerika’nın Suriye politikasından kaynaklandığına dikkati çekiyor. Uzmana göre, Obama’nın Esat konusunda kendisiyle çelişen tutumu bölgede güven telkin etmiyor. İbrahim, Amerika’nın bazen Esat’ın görevde kalamayacağını söylediğini, sonradan da düşmanı IŞİD’i hedef aldığını belirtiyor.

Iraklılar da ülkelerinin içinde bulunduğu güvenlik boşluğundan 2003 Amerikan işgalini sorumlu tutuyor.

Iraklı yetkililer NBC televizyonuna, ülkelerinde ne Amerikan kara gücü istediklerini, ne de buna gereksinimleri olduğunu söyledi. Durumun Irak’ı ilgilendirdiğini söyleyen Başbakan Haydar El Abadi’nin sözcüsü Sait El Hadisi, yeterli sayıda askere sahip olduklarını belirtti.

Siyaset uzmanı Hişam Kasım, son senelerde Amerika’nın Irak ve Suriye’deki politikasının bu ülkelere karışmama yönünde olduğunu ve yeni siyasetin başarılı olup olmayacağının belli olmadığını söylüyor. Kasım, şu ana kadar IŞİD’le mücadelenin tam anlamıyla hüsran olduğunu da ekliyor.

Kasım, bölgede diktatörlüklerin yıkıldığı, ırksal, etnik ve dinsel çatışmaların arttığı bir dönemde çekingen bir siyaset izlemenin tek kelimeyle yanlış olduğunu belirtiyor.

Uzman, Obama’nın siyasetinin daha önce söz verdiği gibi Amerika’nın Ortadoğu savaşlarından uzak durma yönünde olduğunu ifade ediyor.

Geçen hafta Amerika ve Kürt güçlerinin IŞİD üssüne düzenlediği ortak operasyonda 70 rehine kurtarıldı. Bu Amerikan özel kuvvetlerinin IŞİD’e karşı 2014’te başlatılan hava saldırılardan sonra ilk kara operasyonu oldu.

Bir Amerikalı askerin ölmesi tartışmalara yol açsa da, operasyon genel olarak operasyon bir başarı olarak görülüyor.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Amerika’nın yeni stratejisi kapsamında buna benzer yeni operasyonların düzenlenebileceğini söyledi. Ancak, sonradan Beyaz Saray’dan gelen açıklamada Amerika’nın Afganistan ya da Irak’ta daha önceden olduğu gibi geniş kapsamlı kara operasyonları gerçekleştirme gibi bir niyeti olmadığı belirtildi.

Sait İbrahim, IŞİD’e karşı gerçekleştirilecek birkaç tane daha operasyon yapılması durumunda Amerika’nın Irak’taki kötü imajında iyileşme olabilir. Uzmana göre bu Amerika için halkla ilişkiler konusunda bir fırsat olabilir ve kötü imajını tamir etmesini sağlayabilir.

XS
SM
MD
LG