Erişilebilirlik

OPEC+'dan Petrol Üretimini Azaltma Kararı


Bugün Viyana'da toplanan OPEC+ ülkeleri, Amerika ve diğer ülkelerin petrol üretimini arttırma çağrılarına rağmen 2020 COVID-19 pandemisinin başlamasından bu yana petrol üretiminde en fazla kesintisini yapma kararı aldı. Karara göre OPEC+ ülkeleri, petrol üretimini ayda 2 milyon varil azaltmaya karar verdi.

Kararın açıklanmasının ardından petrol fiyatları son üç haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. Brent petrolün fiyatı bugün varil başına 93 doların, Batı Teksas petrolünün varil fiyatıysa 88 doların üzerine çıktı.

ABD'den OPEC'in Kararına Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Joe Biden, yönetimine, Amerika'nın enerji üretimini arttırmasının ve OPEC'in petrol fiyatlarının üzerindeki etkisini azaltmasının yollarını araması için çağrıda bulundu. Açıklamaya göre Biden, OPEC+ ülkelerinin aldığı kararı "basiretsizlik" olarak niteledi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Brian Deese, Biden'ın ayrıca Stratejik Petrol Rezervi'nden gerektiği şekilde petrol tedarik edilmesi talimatı vermeyi sürdüreceğini söyledi.

OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini azaltması, üç ay önce küresel ekonomik resesyon kaygısı, Amerika'daki faiz artışları ve doların değer kazanması üzerine 120 dolardan 90 dolara düşen petrol fiyatlarını yukarı çekebilir.

Amerika, OPEC'e, üretimde kesintiye gitmemesi için baskı yapmıştı.

Kaynaklar, petrol üretimindeki kesintilerin Suudi Arabistan gibi OPEC+ ülkelerinin kendi alacakları kararlar doğrultusunda gidecekleri ilave kesintileri içerip içermediğinin net olmadığını kaydetti.

OPEC+ ülkeleri, Ağustos ayında, üretim hedefinin günde 3,6 milyon varil altında kalmıştı.

Yatırım bankacılığı grubu Citi'den uzmanlar, "Petrol fiyatları, üretimdeki büyük kesintiler nedeniyle yükselirse, Amerika'daki Kongre ara seçimleri öncesinde Biden yönetiminin başını ağrıtabilir" dedi.

OPEC'e karşı Amerika'nın getirdiği tekelleşme karşıtı yasaya atıfta bulunan Citi, "Amerika, stratejik rezervden daha fazla petrol tedarik edilmesi ve NOPEC olarak bilinen tekelleşme karşıtı yasanın daha fazla teşvik edilmesi gibi siyasi tepkiler verebilir" ifadelerini kullandı.

Yatırım bankacılığı şirketi JPMorgan da Washington'un daha fazla rezerv petrolünü piyasaya sürerek karşı adım atabileceğini bildirdi.

Petrol Fiyatları Yükseliyor

Suudi Arabistan ve Rusya'nın da dahil olduğu OPEC+ üyeleri, petrole hedef fiyat belirlemek yerine fiyatta çalkantıyı önlemeyi amaçladıklarını kaydetti.

Batılı ülkeler, Rusya'yı, enerjiyi silah olarak kullanmak ve bu kış Avrupa'da doğalgaz ve enerji kullanımında kısıntıya gidilmesine neden olacak bir kriz yaratmakla suçluyor.

Rusya ise Batılı ülkelerin Ukrayna işgaline misilleme olarak doları ve SWIFT gibi ödeme sistemlerini silah olarak kullandığını savunuyor.

Amerika'nın petrol fiyatlarını düşürmek istemesinin nedenlerinden biri, Rusya'nın petrol gelirini azaltarak savaşı finanse etmesini zorlaştırmak. Suudi Arabistan, Rusya'nın Ukrayna işgalini kınamadı.

Suudi Arabistan ve Biden yönetimi arasındaki ilişkiler bir süredir gergin. Bu yıl içinde Riyad'ı ziyaret eden Biden, enerji konusunda Suudi Arabistan'dan somut bir işbirliği taahhüdü alamamıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Süheyl El Mazrui, toplantı öncesinde, petrol üretiminde kesintiye gitme kararına ilişkin, "Bu karar teknik, siyasi değil" demişti.

"Bu kararı siyasi bir kurum olarak kullanmayacağız" diyen BAE'li bakan,, küresel resesyon kaygılarının kilit gündem maddelerinden biri olduğunu söylemişti.

Amerika'nın geçen hafta yaptırım listesine aldığı Rus yetkililer arasında bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da toplantılara katılmak üzere Viyana'ya gitti. Avrupa Birliği, Novak'a yaptırım uygulamıyor.

XS
SM
MD
LG