Erişilebilirlik

“Olası Savaş Türkiye Dahil Herkese Zarar Verecektir”


Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali halinde çıkacak olası savaşın, Türkiye dahil birçok ülkeye zarar vereceğini söyleyerek "Rusya’ya en güzel cevabın, Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesiyle verilebileceğini” belirtti.

Bodnar düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırma ihtimali olduğunu ve geçmişte birçok kez ateşkesi ihlal ettiğini belirtti. Ukrayna Büyükelçisi, krizin diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesini istediklerini ve savaş istemediklerini dile getirdi.

"Barışçı yol belli bir saatten sonra işe yaramazsa hepimiz anlıyoruz ki en etkili yol yaptırım yolu" diyen Bodnar, Rusya’nın iki ayrılıkçı bölgeyi tanıma kararının ardından birçok ülkenin açıkladığı yaptırımları memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Yaptırımların yanı sıra Rusya’ya en güzel cevabın Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesiyle verilebileceğini belirten Elçi Bodnar, diplomasi ve yaptırımların işe yaramaması durumunda Ukrayna’nın güvenliğini sağlamanın önemini vurguladı.

Türkiye’nin krizin çözülmesinde oynadığı rolü memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Bodnar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabuluculuk tekliflerini destekliyoruz" diyerek, olası savaşın Türkiye dahil birçok ülkeye zarar vereceğini dile getirdi.

Amerika, Türkiye’nin açıklamalarından memnun

Bu arada Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Jeff Flake’in, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Dışişleri Bakanlığı’nın, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını reddetmesini memnuniyetle karşıladığı” belirtildi.

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği resmi Twitter hesabından paylaşılan açıklamada ayrıca “Bu eylemin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünü açıkça ihlal ettiğine katılıyoruz” denildi.

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Julie Eadeh de yine elçiliğin resmi Twitter hesabından paylaştığı açıklamasında “Amerika’nın Ukrayna’ya ilişkin pozisyonu net olmuştur. Bu krize diplomatik bir çözüm aramayı sürdürmekteyiz. Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğini desteklemeye yönelik çabalarını takdirle karşılıyoruz” sözlerine yer verildi.

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Flake, dün Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar’la elçilik konutunda görüşmüştü.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG