Erişilebilirlik

Öğretmen Meslek Kanunu’na Karşı Eğitimciler İş Bıraktı


Türkiye’deki 14 eğitim sendikası, TBMM’de Şubat ayında kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesi için bugün iş bırakma eylemi yaptı. Diyarbakır, Gaziantep ve İzmir’de sendika üyeleri alanlara çıkarak tepkilerini dile getirdi.

Öğretmen Meslek Kanunu’na Karşı Eğitimciler İş Bıraktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Diyarbakır’da Eğitim-Sen öncülüğünde yapılan eylem Sur İlçesindeki Ali Emiri Ortaokulu önünde başladı. Sendika üyeleri ve öğretmenler toplanarak pankart açtı.

Okul önünde kısa bir açıklama yapan grup ardından sloganlar eşliğinde Dağkapı Meydanı’na kadar yürüdü.

Burada bekleyen diğer eğitimcilerle birleşen grup, bir süre daha slogan attı. Grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Eş Başkanı Zuhal Sezer, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrı yaparak, kariyer basamakları sınavının yapılmamasını ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesini istedi.

"Bu yasa AKP iktidarının 20 yıllık öğretmeni itibarsızlaştırma sürecinin devamıdır"

Gaziantep’te ise sendika üyesi öğretmenler, slogan ve dövizler eşliğinde Atatürk Bulvarı’ndan yürüyerek Kırkayak Parkı’nda toplandı.

Öğretmenler arasında adaletsizliğe neden olduğunu ileri sürdükleri kanunla ilgili taleplerini dile getiren sendika temsilcileri yetkililere çağrıda bulundu.

Basın açıklamasından sonra VOA Türkçe ’ye konuşan Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, yasanın öğretmenleri itibarsızlaştırdığını belirterek, iptal edilmesini istedi.

Yasanın tepkilere rağmen çıkarıldığına dikkat çeken Parlakçı, “Milli Eğitim Bakanlığı bu yanlışta ısrar ediyor. Biz de buna karşı sendikalar olarak grev kararı aldık ve eylemdeyiz, alanlardayız. Bu yasa AKP iktidarının 20 yıllık öğretmeni itibarsızlaştırma sürecinin bir devamıdır. Biz dayatılan bu yoksulluğun, bu itibarsızlaştırmanın ve bu kanunun geri çekilmesi noktasında eylem ve etkinliklerimiz devam edecektir’’ dedi.

Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı basın açıklamasına, Eğitim-Sen, Eğitim-iş, TEÇSEN, Anadolu Eğitimsen, Özgür Eğitimsen’in yanısıra SES, BES, TÜMTİS ve Genel İş sendikalarından temsilciler katıldı.

İzmir’de iki eylem

Öğretmenlik Meslek Kanunu ve kariyer basamakları sınavına karşı ülke genelinde bir günlük iş bırakma kararı kapsamında İzmir’de sendikalar iki ayrı eylem yaptı.

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu’na (Birleşik Kamu-İş) bağlı Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) üyesi öğretmenler, Konak Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.

Yürüyüş sırasında, “Laik, bilimsel, demokratik eğitim”, “Öğretmene saygı istiyoruz”, “Mustafa Kemal’in öğretmeniyiz” sloganları atıldı.

Öğretmenler, “İtibarımı geri verin”, “Başöğretmen Atatürk’tür”, “Uzmanlığım diplomamdır” yazılı dövizler taşıdı.

Birleşik Kamu-İş’e bağlı diğer sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı Gündoğdu Meydanı’ndaki mitingde basın açıklamasını Eğitim-İş Genel Sekreteri Cengiz Sarıyer okudu.

Sarıyer “Öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir. ‘Her öğretmen uzmandır, diploması da uzmanlık belgesidir, siz kendi diplomalarınıza bakın’ dedik. Teslim edilmesi gereken haklarımızı yeni ve keyfi şartlara bağlayan, ezbere dayalı bir sınav sonucunda bizi yeni sıfatlarla ayrıştıracak olan, okullarda çalışma barışını bozacak ve öğretmenin mesai saati dışındaki vaktini de gasp etmeye niyetli bu kanun sadece eğitim emekçileri açısından değil tüm eğitim sistemi açısından büyük bir tehdittir. Fakat hükümet bu konuda geri adım atmayacağını gösterdi. Şimdi biz de haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi gösteriyoruz” dedi. Miting, türküler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyesi öğretmenler de Konak Sümerbank önünde biraraya geldi.

Okunan basın açıklamasında, kariyer sınavının derhal iptal edilmesi, eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi, tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanması, kamuda mülakata ve vergi dilimi uygulamasına son verilmesi talepleri sıralandı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir?

Öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerini düzenleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu, şubat ayında TBMM’den geçerek yasalaştı.

Eğitim sendikalarının çıktığı günden beri tepki gösterdiği kanun ile öğretmenlik mesleği, adaylık döneminden sonra; ‘öğretmen’, ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ olarak üç kariyer basamağına ayrılıyor.

Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkanı getiriliyor. Eğitimlerini tamamlayan ve sonunda yapılacak sınavdan başarıyla geçen öğretmenlere uzman öğretmen unvanı verilecek. Bu değişiklikle öğretmenler hem bir derece alacak hem de maaşlarında artış olacak.

10 yıllık uzman öğretmenler de ilgili eğitimlerini tamamlayıp, sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen olmalarının önü açılarak yeni bir derece almaları sağlanacak. Kademeleri yükseldiği için de maaşlarına ilave yapılacak.

Sendikalar öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırdığı, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmediği, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığı, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirdiği gerekçeleriyle yasaya karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG