Erişilebilirlik

Nükleer Tesislerin Halk Sağlığına Etkileri Tartışılıyor


Nükleer Tesislerin Halk Sağlığına Etkileri Tartışılıyor
Nükleer Tesislerin Halk Sağlığına Etkileri Tartışılıyor

Orta batı eyaletlerinden İllinois'de altı nükleer enerji santrali bulunuyor. Eyalet, Amerika'da en çok nükleer tesise sahip bölge. Amerikan Enerji Bakanlığı’na göre, İllinois'deki nükleer enerji yaratma kapasitesi bütün eyaletlerden ve hatta bir çok yabancı ülkeden daha fazla. Yeni bir araştırma bu nükleer tesislerin civarda oturan halkın sağlığına nasıl etki yaptığını inceledi.

Braidwood Enerji Santrali İllinois'deki faaliyetlerine 1988 yılında başladı. Tesis iki milyon eve yetecek kadar enerji üretme kapasitesine sahip.

Santralin 80 kilometre civarında yaklaşık 5 milyon kişi yaşıyor. Bunlardan biri de Maureen Heddington: "Bence halk arasında bir güvensizlik var."

Bu güvensizliğin bir nedeni radyoaktif trityum sızıntısı. 2007 yılında santral çevresinde oturan halk, Braidwood santralini işleten Exelon firmasını dava etti. Halk trityum sızıntısının içme suyuna karıştığını iddia ediyordu. 2010 yılında Exelon çevre temizlik projelerine bütçe ayırarak davanın anlaşmayla sonuçlanmasını başardı.

Ancak Amerika'daki santralleri denetleyen Nükleer Denetleme Komisyonu, ya da kısa adıyla NRC, trityum sızıntısının seviyesinin federal güvenlik limitinin altında kaldığını açıkladı: "Her nükleer santral dışarıya radyoaktif madde sızdırır. Ancak bu sızıntı federal sınırların altındadır."

Victoria Mitlyng NRC halkla ilişkiler sorumlusu. Mitlyng NRC'nin federal limitleri belirlemede başvurduğu belgelerin 20-30 yıllık olduğunu söylüyor: "En son araştırma 20 yıl önce yapılmıştı. Kullanılan bazı yöntemlerartık geçerli değil. Mevcut bilgiler ışığında yeni bir araştırma yapma zamanının geldiğini düşündük. Bu nedenle Ulusal Bilimler Akademisi'nden, bağımsız bir kurum olarak konuyu incelemesini istedik."

Bilim Akademisi kanser araştırmaları çalışmasının başkanı, John Burris: "Amacımız, nükleer tesislerin yakınında oturan halkın kanser riskini belirlememize yarayacak bilgileri elde etmek. Toplam beş toplantı yaparak bu riski belirleyeceğiz."

Araştırma ekibinin Şikago yakınında yaptığı son toplantı Japonya'daki tsunami ve nükleer felaketin hemen ardından gerçekleşti. Hala devam etmekte olan kriz, nükleer enerji konusunda soru işaretleri yarattı.

Burris, bilimadamları, doktorlar ve radyasyon uzmanlarından oluşan komisyonun radyasyonun felaket boyutlarındaki sızıntısı üzerine yoğunlaşmadığını söylüyor: "Biz nükleer santrallerin günlük faaliyetlerinin insanlar üzerindeki etkisini ele alıyoruz. Fukushima ve Çernobil gibi kazalar halkı endişelendiriyor ama bu kazaların bizim çalışmamıza bir katkısı yok."

Burris halktan gelecek bilgilerin katkısının sınırsız olacağını belirtiyor. İllinois'deki 6 santralin civarında oturan halk bu nedenle komisyon toplantılarına davet edildi.

Viktoria Mitlyng halkın bu toplantılara katılımının varolan güvensizlik ortamını gidereceğini umuyor: "Bu araştırmanın bağımsız bir kurum tarafından yapılıyor olması halka önceliklerimiz konusunda bilgi veriyor ve bize güven duymalarını sağlıyor"

Benzer toplantılar Atlanta ve Los Angeles'da da gerçekleştirecek. Araştırma sonucunun yıl sonunda açıklanması bekleniyor.


XS
SM
MD
LG