Erişilebilirlik

New York’un En Pahalı Mahallesi: Hudson Yards


New York’un En Pahalı Mahallesi: Hudson Yards
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

New York’un en pahalı mahallesi Hudson Yards, Nisan ayından bu yana kentin en çok ziyaret edilen bölgesi olmaya aday.

Manhattan’ın batısında bir zamanlar otobüs durağı olarak 28 hektarlık alana inşa edilen mahalle, sadece milyonlarca dolarlık ve hala çoğu boş olan rezidanslarıyla ve alışveriş merkeziyle değil, sosyal medyadaki yeriyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Vessel, yani “Araç” adı verilen 16 katlı sanat eseri, Instagram’ın en büyük paylaşımlarından biri. Aslında yapının adı tam da konmuş değil. Şişe takılmış dönere benzediği için halk arasında Şavarma, yani tavuk döner diye de adlandırılıyor.

İngiliz tasarımcı Thomas Heatherwick tarafından tasarlanan eser, 2 bin 500 basamaktan oluşan 154 merdivene sahip. 87 çelik parçanın taşıdığı eser İtalya’da bir fabrikada üretildikten sonra Amerika’ya deniz yolu ile getirilmiş. Newark limanından Amerika’ya girdikten sonra ise Hudson Nehri yoluyla Manhattan’daki yerine ulaşmış. Vessel ‘in maliyeti de Hudson Yards ‘in maliyeti kadar dikkat çekici. Eser 150 milyon dolara mal edildi. Vessel’e çıkmak bedava, ama önceden bilet almak gerekiyor. Çünkü günde sadece 700 kişinin çıkmasına izin veriliyor.

The Vessel kadar olmasa da dikkat çeken diğer Hudson Yards binası, The Shed adı verilen kültür merkezi.

Hudson Yards’ın arkasındaki isim Amerika’nın en ünlü futbol takımlarından Miami Dolphins’in de sahibi olan milyarder Stephan Ross. 78 yaşındaki Ross Hudson Yards’ın açılış töreninde yaptığı konuşmada New York’un en büyük mahallerinden birini yaratmış olmanın kendisine gurur verdiğini ve bu mahallenin hem turistler hem de New Yorkluların ilgisini çekmesini beklediğini vurguladı.

Ancak New Yorklular Hudson Yards konusunda Ross kadar heyecanlı görünmüyor. Birçok kentli, bu pahalı mahalle yerine New Yorkluların ihtiyacı olan uygun fiyatlı yerleşim bölgeleri kurulmasını istiyor. 25 milyar dolarlık projeye yatırım yapanlara, EB-5 tipi göçmenlik vizesi verilmesi ise bardağı taşıran son damla olmuş. Vize Amerika’da yararlı yatırımlara ortak olan kişilere verilse de, projenin herkesin ulaşamayacağı lüks konutlardan oluşması, New Yorkluları öfkelendirdi.

Hudson Yards tüm bu olumsuz özelliklerine rağmen bir yandan da New York’un çevresel bazlı en sürdürülebilir mahallesi. İlk LEED sertifikalı mahalle olan Hudson Yards yılda 24 bin metreküp karbondioksit gazının dünyaya yayılmasını önlüyor ve 42 bin metreküp yağmur suyunu biriktirerek çevresindeki parkların ve bahçelerin sulanması için kullanılmasını sağlıyor. Hudson Yards, skandallara rağmen binlerce kişinin ziyaret ettiği turistik bir yer olmaya doğru gidiyor.

XS
SM
MD
LG