New York’un Manhattan semtinde yoğun trafik sıkışıklığının yaşandığı bazı bölgelere araçların paralı girişi uygulaması 10 günü geride bıraktı. Son yıllarda kentte büyük tartışmalar yaratan yeni uygulamayla ilgili ilk veriler paylaşıldı.
Metropol Ulaşım İdaresi (MTA), uygulamanın başladığı ilk hafta, Manhattan’daki araç trafiğinde yaklaşık yüzde 7,51 oranında azalma kaydedildiğini açıkladı. MTA, ilk haftanın bilançosuna göre Manhattan’a paralı geçiş uygulamasının “başarılı” olduğunu belirtti.
Paylaşılan verilere göre, Manhattan’da ücretli araç girişi uygulamasının başladığı bölgeye ilk haftada, uygulama devreye girmeden önceki zamana göre 219 bin daha az araç giriş yaptı.
Manhattan’ın Hudson Nehri kenarındaki otoyollarda araçların seyir hızı uygulama öncesine göre yüzde 30–40 oranında arttı. Otoyollarda seyreden belediye otobüsleri varış istikametlerine ortalama 4 dakika kadar daha erken ulaştı.
“Seyahat süreleri kısaldı”
Metropol Ulaşım İdaresi Başkanı ve CEO'su Janno Lieber, ellerine geçen ilk hafta verilerine göre, trafiğin azaldığını, sokakların daha güvenli hale geldiğini ve otobüslerin daha hızlı hareket ettiğini tespit ettiklerini açıkladı.
Lieber, paralı giriş uygulamasının başlamasıyla birlikte Manhattan trafiğine çıkanların zamandan tasarruf ettiklerinin gözlendiğini belirterek, “İlk veriler, New York'ta trafiğin azaldığını ve seyahat sürelerinin kısaldığını gösteriyor. 8 Ocak Çarşamba günü sabah 7:00 ile 9:00 saatleri arasında işe gidiş gelişler için sağlanan verilere göre, tüm seyahat sürelerinde iyileşme olduğu ve neredeyse tüm geçişlerde geçen yılın aynı gününe kıyasla seyahat süresinde yüzde 39'luk bir azalma olduğu görülüyor. Manhattan’ın Doğu ve Batı caddelerinde de özellikle öğleden sonra araç trafiğinin zirveye ulaştığı saatler olan 16:00 ile 19:00 saatleri arasında seyahat süresinde yüzde 6 ile yüzde 36 arasında değişen oranlarda azalmalar görüldü” dedi.
New York Belediyesi Ulaşım Müdürü Başkanı Demetrius Crichlow da, uygulamanın başlamasıyla köprü ya da tünellerden geçişlerin daha hızlı olduğunu, böylelikle sürücülerin trafikte birkaç dakika kazandığını belirterek, “Toplu taşıma araçları sözkonusu olunca da bu zaman tasarrufundan otobüslerde bulunan 50 kişi yararlanıyor. Bu iyi bir gelişme” diye konuştu.
“Belediye otobüslerine binen yolcu sayısı arttı”
Toplu taşımadan sorumlu üst düzey yetkililer, uygulamanın başlamasıyla kent için otobüs ulaşımında rahatlama kaydedildiğini, otobüslere binen yolcu sayısında hafif artışların görüldüğünü kaydetti. Ayrıca kentte seyreden belediyeye bağlı ekspres otobüsleri kullanan yolcu sayısının Ocak 2024'e kıyasla yüzde 6 oranında arttığı bilgisi verildi. Özellikle otobüslerin seyahat sürelerinin kısalmasından faydalandığını söyledi. Şehirlerarası yolculuk yapan araçların qa2wazda uygulamadan sonra kentte toplu ulaşımın yüzde 20-30 oranında hızlandığı belirtildi.
Manhattan’da yoğun trafik sıkışıklığının yaşandığı bazı bölgelere araçların paralı girişi uygulaması 5 Ocak Pazar günü gece yarısından itibaren başlamıştı. Araçlardan Manhattan’ın bazı bölgelerine girmek için 9 dolar ödeyecek olması uzun süre tartışılmış, “Trafik yoğunluğu ücreti” adı verilen uygulama aleyhine çok sayıda dava açılmıştı.
Trump: “Çalışan kesim, aileler ve işletmeler zarar görecek”
New York’ta uzun süredir devam eden ücretli geçiş uygulamasıyla ilgili tartışmaya ABD’de başkanlık seçimini kazanan Donald Trump da dahil olmuştu. 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan Trump, şiddetle karşı çıktığı paralı geçiş uygulamasını başkanlık görevini devraldıktan sonra sonlandıracağını açıklamıştı.
Trump, ücretli geçiş uygulamasının çalışanlara, ailelere ve işletmelere ekonomik olarak çok büyük zarar vereceğini savunmuştu.
Vali Hochul 15 dolarlık giriş ücretini 9 dolara indirip uygulamayı başlatmıştı
New York’ta Manhattan’ın trafik sıkışıklığının yoğun olduğu cadde ve sokaklarına, 60’ıncı sokaktan itibaren paralı geçiş uygulamasının daha önce 30 Haziran’da yürürlüğe gireceği açıklanmış ancak New York kentinin bulunduğu eyaletin valisi Kathy Hochul, uygulamayı askıya aldığını duyurmuştu.
New York Valisi Hochul, kentte yaşayan orta sınıfın enflasyonun etkisiyle zaten yıprandığını, faturalarını zar zor ödediklerini vurgulamış, New Yorklular’ın işlerine gitmek için her gün geçiş ücreti ödemeleri halinde ekonomik olarak daha da sıkıntıya düşecekleri için uygulamayı iptal ettiğini açıklamıştı.
Vali Hochul, uygulamanın devreye girmesiyle birlikte amacının, elde edilecek gelirle kentin toplu taşımacılığını onarmak ve geliştirmek olduğunu söylemiş ancak bu faturanın dar ve orta gelirlinin sırtına yüklenemeyeceğini ifade etmişti.
Manhattan’a paralı geçişi savunanlar, Vali Hochul’un uygulamayı askıya alarak yetkisi dışına çıktığı gerekçesiyle aleyhinde çok sayıda dava açtı. Öte yandan uygulamanın hayata geçmemesi için çok sayıda sivil toplum örgütü de karşı dava açmıştı.
Uygulamayla ilgili kararını daha sonra yeniden değerlendiren Vali Hochul, Manhattan’a giriş ücreti olarak belirlenen 15 dolar ücretini 9 dolara indirip, uygulamanın başlamasına yeşil ışık yakmıştı.
New York Valisi Hochul, 5 Ocak’ta başlayan uygulama sonrasında yaptığı değerlendirmede, Manhattan’a girecek araçlardan elde edilecek gelirin Metropol Ulaşım İdaresi’nin toplu taşımacılık bütçesine ciddi katkılarda bulunacağını ifade etmişti. Vali, New Yorklular için daha iyi toplu taşıma hizmeti sunacaklarını belirterek, “Trafik sıkışıklığını ve hava kirliliğini azaltacağız” diye konuşmuştu.
Forum