Erişilebilirlik

New York’ta Manhattan’a paralı giriş tartışması yeniden alevlendi


Manhattan'a giriş tartışması devam ediyor.
Manhattan'a giriş tartışması devam ediyor.

New York’ta Manhattan’ın trafik sıkışıklığının yoğun olduğu cadde ve sokaklara, 60’ıncı sokaktan itibaren paralı geçiş uygulamasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. 30 Haziran’da yürürlüğe gireceği açıklanan paralı geçiş uygulamasını Vali Kathy Hochul, askıya almıştı.

Vali Hochul, paralı geçiş uygulamasıyla ilgili plan ve seçenekleri değerlendirdiklerini açıkladı. Kent sakinlerini ikiye bölen paralı geçiş uygulamasıyla ilgili tartışmalar, valinin açıklaması sonrasında yeniden alevlendi.

Vali Hochul Politico yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, geçiş ücreti programının uygulanmasının ertelenmesi kararının siyasi takvim göz önünde bulundurularak alınmadığını söyledi. ‘’Kararın seçimlerle bir ilgisi yok. Diğer seçenekler üzerinde çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Paralı giriş uygulaması, Manhattan’daki hem sıkışık trafiği rahatlatmak hem de elde edilecek milyarlarca dolar gelirle kentin sürekli aksayan çağın gerisinde kalan metro ve diğer toplu taşımacılık sistemine kaynak yaratmak için planlanmıştı.

New York
New York

Metropol Ulaşım İdaresi (MTA), geçiş ücretinin New Jersey eyaletinden, Queens ve Brooklyn bölgelerinden Manhattan'ın orta ve aşağı bölgelerine girişi sağlayan köprü ve tünellerde tahsil edileceği, özel binek araçların 15, kamyonetlerin 25 ve kamyonların 35 dolar giriş ücreti ödeyeceğini belirtmişti.

Geçtiğimiz Mart ayında Metropol Taşımacılık İdaresi’nin (MTA) yönetim kurulunda yapılan oylamada kabul edilen paralı geçiş uygulamasıyla, her gün 700 bin aracın farklı bölgelerden giriş yaptığı Manhattan’da, uygulamayla birlikte günde en az yüz bin aracın girmeyeceği öngörülüyordu. Farklı sivil toplum kuruluşları uygulama aleyhine dava açtı.

Vali Hochul faturanın halkın sırtına yüklenemeyeceğini savundu

Manhattan’a paralı girişle ilgili son noktayı New York Valisi Hochul koydu. New York Valisi Hochul, 30 Haziran tarihinde başlayacak paralı geçiş uygulamasının başlamasına kısa bir süre kala yeni uygulamayı süresiz askıya aldığını açıkladı.

New York Valisi Hochul, kentte yaşayan orta sınıfın enflasyonun etkisiyle zaten yıprandığını, zaten faturalarını zara zor ödediklerini vurgulamış, New Yorkluların işlerine gitmek için her gün geçiş ücreti ödemeleri halinde ekonomik olarak daha da sıkıntıya düşecekleri için uygulamayı iptal ettiğini açıklamıştı.
Vali Hochul, uygulamanın devreye girmesiyle birlikte amacının elde edilecek gelirle kentin toplu taşımacılığını onarmak ve geliştirmek de olsa bu faturanın dar ve orta gelirlinin sırtına yüklenemeyeceğini ifade etmişti.

Manhattan’a paralı geçişi savunanlar, Vali Hochul’un uygulamayı askıya alarak yetkisi dışına çıktığı, kamu lehine olan projeyi engellediği için aleyhinde çok sayıda dava açtı.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye İsrail tarafından öldürülen Ayşenur’u BM gündemine getirdi – 12 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG