Erişilebilirlik

New York Kara Teslim Oldu 


New York’ta Perşembe öğleden sonra başlayan kar yağışı, hayatı felç etti. Gece yarısına kadar kentte etkisini hissettiren yoğun kar yağışı nedeniyle çok sayıda köprü ve otoyolda trafik durma noktasına geldi. Yetkililer Central Park’ta kar kalınlığının 16 santimetreyi geçtiğini söyledi. New York’u etkisi altına alan kar fırtınası, 136 yıl önceki yağışı geçerek rekor kırdı. Yaklaşık sekiz saat sürekli yağan kar, ‘Kasım ayı için rekor yağışı’ olarak kayıtlara geçti.

Gecenin geç saatlerine kadar süren kar yağışı, toplu taşımayı durma noktasına getirdi. Kentin metro, otobüs, banliyö ve şehirlerarası tren seferlerinin yapıldığı Grand Central, Penn Station ve Port Authority gibi terminallerde iş çıkışı saatlerinde büyük kaos yaşandı. İş çıkışı evlerine dönmek isteyen yolcular birçok terminalde mahsur kaldı.

Trafik de durma noktasındaydı. Kenti, Connecticut ve New Jersey eyaletlerine bağlayan, köprü, tünel ve otoyollar kar yağışının neden olduğu trafik kazaları yüzünden saatlerce kapalı kaldı.

New York’a yurt dışı ve uluslararası ulaşımın sağlandığı üç havaalanındaki uçak seferleri ya iptal edildi ya da gecikmeli olarak yapıldı.

Yetkililere büyük tepki

New York’un Kasım ayında kısa bir süre yağan kar yağışına esir olması büyük tepkilere neden oldu. Eleştirilerin odağında New York Belediyesi ve üç komşu eyalet, New York, New Jersey ve Connecticut arasında ulaşımı sağlayan Metropol Ulaşım İdaresi (MTA) vardı. New York Belediyesi ve MTA gerekli önlemleri almadıkları gerekçesiyle eleştirildi.

Birçok belediye otobüsünde zincir bulunmadığı, belediyeye bağlı araçların yeterince kar küreme ve tuzlama çalışmaları yapmadığı ifade edildi. Akşam iş çıkışında mahsur kalan binlerce kişi sosyal medya hesaplarından yaşadıkları kaosun görüntülerini paylaşıp New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun istifasını istedi.

Metro ulaşımında da özellikle sinyalizasyon sisteminde yaşanan arızalar nedeniyle kentin bazı bölgelerine seferler uzun gecikmelerle yapıldı.

Kentte büyük terminallerde mahsur kalan yolcular taksi ve Uber, Lfyt gibi özel ulaşım araçlarıyla evlerine dönmek istedi. Uber ve Lyft fiyatları gece boyunca yoğun talep yüzünden, bazı bölgelerde normal fiyatlarının beş, altı katına kadar yükseldi.

Eleştirilerin odağında olan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio akşam saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yılın ilk kar fırtınasının kenti vurduğunu, ağaçları devirdiğini ve ulaşımda gecikmelere neden olduğunu belirterek, kar yağışının akşam saatlerinden itibaren durmasının ardından kar temizleyici ve tuzlama araçlarının devreye giderek bu sabah işlerine insanlara yolları açmak için sabaha kadar çalışacaklarını kaydetti.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG