NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan konusunda öncelikli hedefin Kabil’den tahliyeleri tamamlamak ve havaalanının faaliyette kalmasını sağlamak olduğunu söyledi. Stoltenberg, Taleban’a bunun önüne geçilmemesi çağrısını yineledi.
Stoltenberg ayrıca Türkiye, ABD ve İngiltere’ye havaalanında güvenliği sağlama konusunda sundukları destek için teşekkür etti.
Stoltenberg, bu açıklamaları NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının çevirimiçi biraraya geldiği toplantıda yaptı. Stoltenberg, bugün düzenlenen kriz toplantısında yaptığı açıklamalarda, “Durum hala zor ve belirsiz” dedi ve üstesinden gelmeye çalıştıkları asıl engelin, “insanların Kabil havaalanına ulaşmasını ve havaalanına girmesini sağlamak” olduğunu belirtti.
Stoltenberg bugünkü toplantıda ayrıca Türkiye, ABD ve İngiltere yetkililerine, Kabil havaalanında güvenliğin sağlanması için yürütülen çalışmalara destekleri için teşekkür etti.
Stoltenberg Taleban’a da, ülkeden çıkmak için havaalanına ulaşmaya çalışan Afganlar’a ve yabancılara izin verilmesi çağrısında bulundu.
Reuters haber ajansına konuşan bir NATO yetkilisi, Taleban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e de girerek yönetime el koymasından bu yana 18 binden fazla kişinin ülkeyi terkettiğini söyledi. Binlerce kişi hala havaalanında, ülkeden kaçış yolunu bulma çabasında.
Yaklaşık 20 yıl süren savaşın ardından NATO’nun Afganistan’daki misyonu bu yıl yaz aylarında tamamlandı ve ittifakın ülkedeki birliklerinin çoğunluğu geri çekildi.
Diğer taraftan, NATO’nun Kabil’deki diplomatik temsilciliği faaliyetlerine sürdürürken, tahliyelerin yürütülmesi dahil çeşitli görevleri de devam ediyor.
"Terör tehdidine izin vermeyeceğiz"
Toplantının ardından ortak bir açıklama yayınlayan dışişleri bakanları, Afganistan'da şiddetin sonlandırılması çağrısında bulundu, terörle mücadelenin devam edeceğini ifade etti.
Dışişleri bakanları toplantının ardından yayınladıkları ortak açıklamada, öncelikli olarak Afganistan’dan tahliyelerin güvenli bir şekilde yürütülmesi çabalarına odaklandıklarını belirtti ve Afganistan’daki tüm taraflara da, “Kadınların ve azınlık grupların da anlamlı bir şekilde dahil edildiği, kapsayıcı ve temsili bir hükümet kurma” çağrısı yaptı.
NATO’nun böylesi bir yönetim kurulana kadar “tüm Afgan yetkililere desteği kestiğine” vurgu yapılan açıklamada, kurulacak yeni hükümetin başta kadınlar, çocuklar ve azınlıklar olmak üzere tüm Afgan halkının haklarının korunmasını ve Afganistan’ın “bir daha asla teröristlere sığınak olmamasını” sağlamak zorunda olduğunun altı çizildi.
Bakanlar mesajda ayrıca, “Afganistan’daki tehlikeli olaylar karşısında derin bir endişe duyduklarını” ifade ettiler ve “şiddetin bir an önce sonlandırılması için çağrı” yaptılar.
Açıklamada ayrıca, “Afganistan’da ciddi insan hakları ihlal ve istismarı olduğu yönündeki haberler nedeniyle de derin endişe içindeyiz” denildi ve BM Güvenlik Konseyi’nin 16 Ağustos’ta yayınladığı açıklamasında yer alan çağrı yinelendi ve “tüm koşullar altında, insan hakları ve uluslararası insani yasalar konusunda uluslararası norm ve standartlara bağlı kalınması” gerektiği belirtildi.
Afganistan’da terör unsurlarının barınmasının önüne geçme çalışmalarının devam edileceğinin belirtiliği açıklamada, “Son 20 yılda Afganistan’ın teröristlerin saldırı düzenlenmek için kullandıkları güvenli bir sığınak olmasının önüne başarılı bir şekilde geçtik” ifadesine yer verildi ve “Hiçbir teröristin bizi tehdit etmesine izin vermeyeceğiz” denildi.