Uzun yıllar NATO’nun en önemli gündem maddelerinden olan İttifak’ın strateji değişikliğine giderek muharip rol üstlenmeyi bırakmasının ardından eskisi kadar ön planda olmayan Afganistan yeniden gündem basamaklarını tırmanıyor. Afganistan'a yönelik yeni bir strateji devreye sokulma aşamasında.
Afganistan’da işlerin planlandığı gibi gitmemesi NATO üyesi ülkeleri yeni adımlar atmaya zorluyor. Brüksel’de bir araya gelen NATO savunma bakanları, Afganistan’a daha fazla asker gönderme konusunda uzlaştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afgan özel harekat kuvvetlerine yönelik desteğin de artırılacağını söyledi.
ABD Savunma Bakanı James Mattis de görüşmeler sonrasında Afganistan misyonuna ilişkin NATO’daki açığın yüzde 70 oranında kapandığını söyledi.
Mattis, geçmişte Afganistan konusunda alınan bazı kararları doğru bulmadığını da net şekilde hissettirdi. Mattis, “Geriye baktığımızda birliklerimizi çok hızlı şekilde çektiğimiz ve sayıları biraz hızlı düşürdüğümüz konusunda büyük ölçüde konsensüs söz konusu” dedi.
NATO müttefiklerine, "Afganistan’daki işin bitirilmesi gerektiği" mesajını veren ABD, alandaki birliklere ek olarak ne kadar ek güç sağlayacağı konusunda net sayı vermedi. Afganistan’daki işin ne zaman bitirileceği de ABD’nin soru işareti olarak bıraktığı unsurlar arasında yer aldı.
Şu aşamada yürütülen Kararlı Destek misyonu çerçevesinde Afganistan’da 13 binden fazla NATO askeri bulunuyor. Muharip rol üstlenmeyen bu birlikler eğitim, danışma ve destek rolü üstleniyor.
NATO’da yapılan son görüşmeler ek askeri gücün üç bin civarında olabileceğine işaret ediyor. ABD ise dört bin düzeyinden yana. 29 NATO üyesinden 15’i ek katkı sağlama taahhüdünde bulundu.
Muharip rolü bırakma kararı alınmadan önce Afganistan’da 100 binden fazla Amerikan askeri görev yapıyordu.