Erişilebilirlik

NASA: '9 Gezegen Yaşama Elverişli Mesafede'


NASA: '9 Gezegen Yaşama Elverişli Mesafede'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Kepler Uzay Teleskopu’nun 1284 gezegen keşfettiğini açıkladı. NASA Astrofizik bölümü Direktörü Paul Hertz, buluşun bilimadamlarına diğer gezegenlerde yaşam olup olmadığına dair çalışmalarında yardımcı olacağını söyledi.

Hertz, “Bu bize dışarda bir yerde bizimkine benzer bir yıldız çevresinde bir başka dünya keşfedebilme umudu veriyor” dedi.

NASA’da Kepler misyonunda çalışan uzaybilimci Natalie Batalha’ya göre de dünyamızın dışında neler olduğuna bakmak, herkesin kendi yaşamları ve dünyayı takdir etmelerine yardımcı oluyor.

Uzaybilimciler Kepler’in veri tabanından bu sonuca ulaşmak için yeni bir istatistik metodu kullandı.

Bulunan gezegenlerden dünyaya benzeyen 550’si kayalık gezegen olarak nitelendirildi. Dokuzunun ise güneşlerinin etrafında sıvı suya imkan verecek kadar bir mesafede olduğu saptandı. Bu da söz konusu gezegenlerde yaşam olabileceğinin işareti, en azından dünyada olduğu şekliyle.

Yıllardır diğer gezegenlerde yaşam bulma arayışı, insanoğlunda merak uyandırmış durumda.

Bu alanda Holywood da hızlı.

Son dönemde vizyona giren 'Marslı' ve 'Interstellar' gibi filmlerde yabancı yaratıklar değil, dünya dışında insanlar için uygun çevre olup olmadığı araştırılıyor.

Peki NASA’nın bu noktadaki amacı ne? Batalha, şu anda amacın insan ırkı için yeni bir evden çok yaşam aramak olduğunu söylüyor. ‘Çok fazla sorumuz var’ diyen Batalha, DNA yaşamın tek kodu mu, yaşam nasıl başladı, neden buradayız gibi soruları da buna örnek gösteriyor.

Bu son buluş araştırmacılara gelecek için umut vaat ediyor.

Hertz, şimdi yıldızlardan daha çok gezegen olabileceğini biliyoruz diyor ve bu bilginin insanları kainatta yalnız olup olmadıkları sorusuna cevap bulmaya daha da yaklaştırdığını belirtiyor.

Batalha’ya göre de diğer gezegenlerde kesinlikle hayat var. Batalha da eğer kainatta sadece biz varsak bu korkunç bir uzay israfı diyor.

XS
SM
MD
LG