Mısır’daki Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde yaklaşık 200 ülke iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelere destek sağlamak konusunda bir anlaşmaya vardı. Ancak bazı çevreler varılan bu anlaşmanın yetersiz olduğu düşüncesinde.
Yoksul ülkeler 30 yıldır zengin ülkelerden küresel ısınma nedeniyle oluşan kayıplar ve zararlar için yardım talebinde bulunuyordu.
Bu çerçevede bir kaynak oluşturulacak. Gelişme yoksul ülkeler için bir kazanım.
Ancak bu anlaşma bazı çevreler için yetersiz.
Zirveye katılan delegeler sıcaklık hedefleri, emisyonların kesilmesi ve fosil yakıtlarla ilgili hedefler konusunda bir uzlaşmaya varmadı.
Zirveye katılan bazı ülkeler ve kuruluşların delegeleri de zirveden daha geniş çerçeveli bir anlaşma çıkmamasından duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler.
Avrupa Birliği’nden Fans Timmermans anlaşmanın gezegen ve insanlar için yeterince ileriye dönük bir adım olmadığını kaydetti. Timmermans’a göre anlaşma iklim değişikliğine önemli oranda olumsuz katkıda bulunan ülkelere ek çaba harcatmayacak.
Timmermans “daha fazlasını yapmalıydık” ifadesini kullandı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da benzer endişeleri paylaştı.
Baerbock, anlaşmanın hayal kırıklığının da ötesinde olduğunu söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı, petrol üreticisi ülkeler ve iklim değişikliğine daha fazla olumsuz etkisi olan ülkelerin üzerlerine düşeni yapmadığı görüşünde.
Zirveyi eleştirenler özetle iklim değişikliğine neden olan emisyonların kesilmesi için yeterli adımların atılmadığı düşüncesinde.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de zirvenin emisyonların önemli oranda azaltması gerektiği yönündeki ihtiyaca yanıt vermediğini kaydetti ve gezegenin hala acil odasında olduğunu vurguladı.
Zirvede emisyonların azaltılması yönündeki çağrılar karşılık bulmazken küresel ısınmanın 1,5 dereceyle sınırlandırılması çağrısı yinelendi.