Erişilebilirlik

Münih Güvenlik Konferansı Yarın Başlıyor


Küresel güvenlik konularının ele alındığı, dünyanın en önemli siyasi platformlarından Münih Güvenlik Konferansı Cuma günü başlıyor. Geleneksel olarak Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen konferans, yoğun gündem maddeleriyle Pazar gününe dek sürecek.

Zirveye 35 devlet ve hükümet başkanı ile 100’e yakın dışişleri ve savunma bakanın katılması bekleniyor. Olağanüstü güvenlik önlemleri altında gerçekleşecek buluşmaya, çok sayıda Amerikan siyasetçinin katılacağı açıklandı. Geçen ay Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Platformu’na, hükümetin kapalı olması nedeniyle ve Başkan Donald Trump’un talimatıyla ABD’den siyasetçi katılmamıştı.

ABD yönetimini Münih’te Başkan Yardımcısı Mike Pence’in yanı sıra, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından temsil edilecek. Rusya, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u gönderirken, ev sahibi Almanya Başbakan Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Savunma Bakanı Ursulan von der Leyen başta olmak üzere toplam yedi bakanla masada yer alacak.

Çin'i eski Dışişleri Bakanı ve Komünist Parti Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi Yang Jiechi temsil ederken,NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Christine Lagarde, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif beklenen diğer isimlerden bazıları. Türkiye adına Savunma Bakanı Hulusi Akar Münih’e gidecek. Akar’ın, Brüksel’de devam eden NATO Savunma Bakanları Toplantısı'ndan Almanya’daki zirveye geçeceği tahmin ediliyor.

Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Wolfgang Ischinger, daha önce yaptığı bir açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da davet edildiğini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımının teyit edildiğini duyurmuştu. Geçen yılki zirveye, o dönemde başbakan olan Binali Yıldırım katılmıştı. Toplantıya gelecekleri açıklanan, ancak katılımları iptal edilen isimler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da bulunuyor. Konferansın açış konuşmalarını Başbakan Merkel ile Macron’un yapması planlanmıştı.

Konferansta ele alınacak konular arasında Brexit sonrası Avrupa’nın geleceği, yükselen milliyetçi akımlar, Suriye’deki kriz, iklim ve çevre politikaları ve Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın (INF) bozulması sonrasında Transatlantik ilişkiler başta geliyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Münih’te Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğini ve Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapacağını duyurdu.

Zirve kapsamında Mike Pence, Mike Pompeo ve Sergey Lavrov arasında bir görüşme olması da bekleniyor.

Konferans kapsamında geleneksel olarak tarafları bağlayıcı kararlar alınmıyor. Ancak yetkililer uluslararası konularda çok sayıda ikili ve özel görüşmelerle ortak bir çizgi yakalamaya çalışıyor. İlk kez 1963 yılında toplanan Münih Güvenlik Konferansı’nın barış aktivistleri ve NATO karşıtlarının gösterilerine de sahne olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG