Erişilebilirlik

Mültecilerin Umut Yolculuğu Bu Sergide


Mültecilerin Umut Yolculuğu Bu Sergide
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:32 0:00

Mekan isimli sergi, Suriyeliler’in ülkelerinden kaçarak Irak, Türkiye, Yunanistan ve Almanya’ya kadar uzanan yolculuklarını ve bu yolculuklarda yaşadıkları sıkıntıları gözler önüne seren 54 fotoğraftan oluşuyor. Sergilenen fotoğraflarda fotoğrafçıların objektiflerine, kimi zaman umuda yolculuk kimi zamanda hayalinin peşinden koşan ancak sonu hüsranla biten hikayeler takılmış.

Fotoğrafçı Erhan Arık, iç savaşın patlak verdiği 2011 yılından bu yana, Suriyeliler’in hayatlarını konu alan fotoğraflardan derlenen bu sergide, Suriyeli mültecilerin gittikleri coğrafyalarda yeniden var olma mücadelelerine dikkat çekmek istediklerini söylüyor. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli göçmenlerin, geldikleri ülkelerde karşılaştıkları sorunları gündeme getirmeyi hedeflediklerini belirten Arık, sığınmacıların sağlık, eğitim, barınma, iş imkanı gibi sorunlarla savaşma ve yeni bir vatan edinme mücadelelerini vurguladıklarını belirtti.

“Toplum, Suriyeli sığınmacılara tepkili”

Toplumun, Suriyeli göçmenlere karşı çok keskin fikir ayrılığı içinde olduğunu söyleyen Arık, ‘hepimiz bir gün mülteci olabiliriz’ diyerek mültecilerin varoluş çabalarını göstermeyi amaçladıklarını söyledi.

Sergiye katılan bir diğer fotoğrafçı olan Çiğdem Üçüncü, ilk olarak 2015 yılında Suriye’de tanınmış bir müzisyen olan ve muhalif kimliği sebebiyle Şam’ı terketmek zorunda kalan Basel Khalil’in Taksim’de fotoğraflarını çektiğini ve bundan sonra mültecilerin hayat hikayelerini anlatan fotoğraflar peşinde koşmaya başladığını anlattı.

Esenler Otogarı’ndan Almanya’ya

Yasadışı ve tehlikeli yollarla denizden Yunanistan’a gitmeye çalışırken boğulan yüzlerce mülteciyle aynı kaderi paylaşmak istemeyen Suriyeliler’in, Edirne ve Esenler Otogarı’nda başlattıkları eylemlerde tanıştığı Abeer isimli Suriyeli kadının hayat hikayesini konu alan fotoğraflar çekmeye başlayan Üçüncü, Türkiye’de başlayıp Yunanistan’da devam eden ve Almanya’da son bulan yolculuk boyunca Abeer’in yanında bulunduğunu anlattı. Şam’dan üç çocuğuyla birlikte kaçarak Türkiye’ye sığınan Abeer’in ülkesinde mühendis olduğunu belirten Üçüncü, her şeyi geride bırakmak zorunda kalan Suriyeli sığınmacının, çocuklarının geleceği için yeni ve güvenli bir hayat kurma mücadelesini fotoğrafladığını belirtti.

Çocuklarından birini, dayısıyla birlikte Almanya’ya gönderen Abeer’in, diğer çocuklarıyla birlikte kaçak yollarla Yunanistan’a gitme ve oradan Almanya’ya ulaşabilme serüvenini fotoğraflayan Çiğdem Üçüncü, Abeer’in kampta kaldığı süre boyunca çocuğuna kavuşması için kendisine yardımcı olmaya çalıştığını da anlattı.

21 Mart’a kadar Tophane’de

Farklı hayat hikayelerini konu alan Mekan adlı fotoğraf sergisinde, çok küçük yaşlarına rağmen sokaklarda çalışıp para kazanmaya çalışan Suriyeli çocuklar, ayda 300-400 liraya saatlerce çalışan gençler ve gelinliğin üzerine boncuk işleme yoluyla tanesinden 3 lira kazanarak çocuğuna bakmaya çalışan kadınların çarpıcı fotoğrafları yer alıyor.

NarPhotos Fotoğraf Kolektifi bünyesinde çalışan 12 fotoğrafçının, Suriye’de başlayan iç savaş nedeniyle dağılan Suriyeli aileleri, dünyanın dört bir yanına savrulan hayatları fotoğraflayarak oluşturdukları Mekan adlı foto-röportaj sergisi, Tophane Depo’da 12 Mart 2017 tarihine kadar ziyaretçilere açık kalacak.

XS
SM
MD
LG