Mısır’da geçen hafta başlayan olaylardan petrol fiyatlarının nasıl etkileneceği kaygı uyandırıyor. Yatırımcılar gelişmeleri yakından izliyor.
Mısır büyük bir petrol üreticisi değil ancak Süveyş Kanalı’ndan günde iki milyon varil petrol geçiyor.
Petrol yatırımcısı Tim Jennings, bu yüzden Süveyş Kanalı’nın kapatılmasının bütün dünyada ciddi etkileri olacağını söylüyor: "Kısa vadede en büyük risk, Süveyş Kanalı’ndan petrol naklinin herhangi bir nedenle aksaması, tanker geçişlerinin durdurulması, çünkü Süveyş Kanalı, Amerika açısından petrolün üretim ve sevkinin en önemli merkez noktalarından biri."
Mısır’da olayların başlamasından sonra petrol sevkinin aksamasıyla ilgili kaygılar yüzünden petrol fiyatlarında artış olmuştu.Pazartesi günü ham petrol fiyatı 2008 yılı Eylül ayından buyana ilk kez varil başına 100 doların üstüne çıktı.
Enerji yatırımcısı Ira Eckstein, gerçekte fiyat artışlarından artan talebin değil, haber manşetlerinin sorumlu olduğunu söylüyor: "Geçen haftaki rakamlara bakarsak, benzin, ham petrol ve piyasa envantörümüzde büyük artış olduğunu görüyoruz. Çarşamba günü ise stoklar son sekiz haftanın en düşük düzeyine inmişti. Mısır’daki olaylar başlamadan önce stok fazlası nedeniyle petrol fiyatlarının düşmeye başlayacağı beklentisi hakimdi."
Petrol fiyatlarının artacağını tahmin eden uzmanlara göre, Süveyş Kanalı’nın kapatılması beklenmiyor, çünkü bölge enerji ihracatına bağımlı durumda.
Ancak Eckstein, yine de kesin konuşmamak gerektiği uyarısında bulunuyor: "Süveyş’i kapatırlar mı tahmin etmek zor. Böyle bir durumla karşılaşırsak, nakliyatın başka yollar izleyerek yapılması gerekecek ki bu da deniz yolculuğunu Amerika’ya en az 10 gün, Avrupa’ya 18 gün uzatır. Bu durumda sevkiyat ve dağıtım takvimi altüst olur."
Mısır’daki olayların petrol üreticisi Ortadoğu ülkelerine yayılması olasılığıysa daha büyük kaygı konusu. Ekonomistler, tüketicilerin artan benzin ve yakıt fiyatlarına tepki göstermesi halinde, kırılgan durumdaki dünya ekonomisinin ciddi bir yara alacağı uyarısında bulunuyor.