Mısır Dışişleri Bakanlığı, Batılı devletlerin yaptığı, siyasi değişiklik sürecinin derhal başlaması yönündeki çağrıları reddetti.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “dış mihraklar” tarafından yapılan açıklamaların ülkedeki iç durumu karıştırmayı amaçladığı iddia edildi.
Amerika ve Avrupa Birliği Mısır’daki mevcut durumun kabul edilemez olduğunu ve siyasi değişiklik sürecinin seçimlerle sonuçlanması gerektiğini bildirdi.
Başkan Obama dün yaptığı açıklamada Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in ülkesindeki durumun sürdürülemez olduğunu anlaması gerektiğini söyledi. Obama Mübarek’i telefonla arayarak kendisine, değişim sürecinin düzen ve barış içinde geçmesi ve derhal başlaması gerektiğini söylediğini açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bugünkü açıklamasında, Mısır halkının mevcut yönetime güvenmediğini söyledi. Erdoğan ülkeyi demokrasiye taşıyacak bir geçiş hükümeti kurulması önerisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül de yayınladığı ayrı açıklamada, Mısır’ın değişim sürecini kısa tutması gerektiğini vurguladı.
AB Dışişleri sorumlusu Katherine Ashton Mübarek’ten halkın taleplerine uymasını istedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ise, Kahire’de iktidarın geciktirilmeden ve barışçı bir şekilde derhal el değiştirmesi gerektiğini savundu.
İngiltere Başbakanı David Cameron da, Parlamento’da yaptığı konuşmada, sokaklara dökülen Mısırlıların özgürlük ve demokrasi istediğini, ancak değişiklik sürecinin güvenilir olması gerektiğini vurguladı.
Mısır'daki demokrasi hareketini en dikkatle izleyen ve gelişmelerden en çok kaygılanan ülkelerden biri İsrail. İsrail gazetelerinde Amerika’nın Hüsnü Mübarek’i arkadan bıçakladığı yolunda yazılar çıkarken Başbakan Benyamin Netanyahu, yeni hükümetin Mısır’ın İsrail’le imzaladığı barış anlaşmasına saygı göstermesi gerektiğini söyledi.
İsrail'i en çok korkutan şey, yapılacak bir seçimi, Müslüman Kardeşler gibi radikal İslamcı bir partinin kazanması.