Erişilebilirlik

Mısır Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı açtığı davaya müdahil olacak


Uluslararası Adalet Divanı
Uluslararası Adalet Divanı

Mısır Pazar günü, Güney Afrika'nın, Gazze’de Hamas ile savaşında soykırım yaptığı iddiasıyla İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı davayı resmi olarak destekleme niyetini duyurdu.

Güney Afrika, davayı Aralık ayında UAD'ye sunarak, BM mahkemesine İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını askıya alması yönünde talimat vermesi çağrısında bulunmuştu.

Cuma günü UAD'ye yaptığı son başvuruda Güney Afrika, İsrail'i bir kez daha "Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal etmeye devam etmekle" ve uluslararası hukuku "küçümsemekle" suçladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın Pazar günü yaptığı açıklamada, davayı destekleme hamlesinin "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinli sivillere yönelik saldırılarının ciddiyeti ve kapsamının kötüleşmesi ışığında" geldiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca İsrail'in sistematik olarak "sivilleri hedef aldığına ve altyapıyı yok ettiğine" ve "Filistinliler’i yerlerinden edilmeye ve sınır dışı edilmeye ittiğine" dikkat çekildi.

Güney Afrika, dünyanın en yüksek mahkemesine, İsrail'in, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin Mısır sınırına doğru itildiği Gazze'nin en güneyindeki Refah kentindeki "askeri saldırısını derhal geri çekmesi ve durdurması" emrini vermesi çağrısında bulundu.

İsrail Pazartesi günü doğu Refah'a kara birlikleri ve tanklar gönderdi. Daha sonra İsrail, Gazze’yi Mısır’a bağlayan Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını ele geçirip kapattı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'ta geniş çaplı bir kara operasyonu başlatması halinde Gazze'nin "büyük bir insani felaket" riskiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Mısır, 1979'da İsrail'le barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesiydi. Kahire, Gazze’de süren savaş dahil çeşitli dönemlerde İsrailli ve Filistinli müzakereciler arasında önemli bir arabulucu olarak hareket etti.

Mısır, aynı zamanda Gazze Şeridi ile İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek sınırı paylaşıyor. Ancak Kahire, İsrail güçlerinin burayı ele geçirmesinden bu yana Refah kapısı üzerinden Gazze’ye yardım erişimini koordine etmeyi reddediyor.

Devlete bağlı televizyonu Al-Qahera News, Pazar günü üst düzey bir kaynağın İsrail medyasında "Refah geçişinde İsrail ile Mısır arasında koordinasyon" olduğu yönünde yer alan haberleri yalanladığını bildirdi.

İsrail ve Hamas'tan müzakerecilerin, müzakerelerde yine ateşkes sağlanamamasının ardından Perşembe günü Kahire'den ayrılmasından bu yana Mısır, gerilimin tırmanmasına karşı defalarca uyarıda bulundu.

Ocak ayında UAD, Güney Afrika'nın uluslararası eylem konusunda ilk talebinin ardından İsrail'e soykırım eylemlerini önleme çağrısında bulunmuştu.

Mahkeme, İsrail'in Refah'a saldırı tehdidi nedeniyle Güney Afrika'nın acil durum tedbirlerine yönelik ikinci başvurusunu reddetmişti. Güney Afrika Mart ayı başında yeni bir talepte bulunmuştu.

Forum

XS
SM
MD
LG