Erişilebilirlik

Milton Kasırgası Florida'yı vurdu: En az 4 kişi öldü, 3 milyondan fazla ev ve işyeri elektriksiz kaldı


10 Ekim 2024 - Florida'nın batı kıyısındaki Clearwater kentinde bir apartman binasının ikinci katında bulunanlar, yardım ekipleri tarafından kurtarıldı.
10 Ekim 2024 - Florida'nın batı kıyısındaki Clearwater kentinde bir apartman binasının ikinci katında bulunanlar, yardım ekipleri tarafından kurtarıldı.

Milton Kasırgası, Perşembe günü Florida'yı boydan boya geçerek şehirleri şiddetli rüzgar ve yağışla vurduktan ve çok sayıda hortuma yol açtıktan sonra Atlas Okyanusu'na ulaştı.

En az dört kişinin ölümüne neden olan Milton Kasırgası, Tampa'yı doğrudan vurmasa da Helene Kasırgası'nın yarattığı enkazı daha da arttırdı.

Kasırganın en ciddi etkisi bölgede üç milyondan fazla elektriksiz kalması oldu.

"En kötü senaryo yaşanmadı"

Florida Valisi Ron DeSantis Perşembe sabahı yaptığı açıklamada Tampa Körfezi bölgesinin en kötü senaryonun yaşanmadığını söyledi.

CNN yayınına katılan Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) Başkanı Deanne Criswell de, "Kesin olarak bildiğimiz şey hazırlandığımız en kötü senaryodan kaçınabilmiş olmamız. Ancak bu eyaletin kaynaklara ihtiyaç duymayacağı anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

10 Ekim 2024 - Florida'nın Odessa kasabasında iki kadın, kasırga nedeniyle devrilen bir ağacın fotoğrafını çekiyor.
10 Ekim 2024 - Florida'nın Odessa kasabasında iki kadın, kasırga nedeniyle devrilen bir ağacın fotoğrafını çekiyor.

St. Lucie İlçesi yetkilileri, Milton Kasırgası öncesinde meydana gelen hortumların dört kişinin ölümüne yol açtığını bildirdi. Milton daha karaya çıkmadan önce Çarşamba sabahı şiddetli yağmur ve hortumlar güney Florida'nın bazı bölgelerini vurmuştu.

Florida'nın Atlas Okyanusu kıyısındaki Fort Pierce yakınlarında emeklilerin yaşadığı bir yer olan Spanish Lakes Country Club özellikle ağır darbe aldı. St. Lucie İlçesi Şerif Ofisi'nden yapılan açıklamada, hortumlarda dört kişinin öldüğü belirtildi.

Milton, Çarşamba gecesi Kategori 3 fırtına olarak Tampa'nın yaklaşık 112 kilometre güneyindeki Siesta Key'de karaya ulaşmıştı.

Elektrik kesintisi raporlarını takip eden poweroutage.us'a göre, Perşembe sabah saatleri itibarıyla 3 milyon 200 binden fazla ev ve işyerine elektrik verilemiyor.

Fırtına, bir hortum barajı oluşturduktan sonra saatte 160 kilometrenin üzerinde rüzgarlarla şehirleri vurdu, ancak Tampa’yı doğrudan etkilemedi.

10 Ekim 2024 - Florida'nın Wellington kentinde yaşayan Marie Cook, kasırganın evine verdiği hasarı ilk kez görüyor.
10 Ekim 2024 - Florida'nın Wellington kentinde yaşayan Marie Cook, kasırganın evine verdiği hasarı ilk kez görüyor.

Kasırganın bazı bölgelere 45 santim yağmur bıraktığını söyleyen Vali DeSantis, en kötü fırtına dalgasının Sarasota İlçesi'nde görüldüğünü ve burada deniz suyunun 2,5 ila 3 metre yükseldiğini belirtti. Bu seviye yine de Helene Kasırgası sırasında deniz suyunun en yüksek seviyeye çıktığı yerlere kıyasla daha düşük.

De Santis, “Gün ilerledikçe hasarın boyutunu daha iyi anlayacağız. Bu önemli bir fırtınaydı ama neyse ki bu en kötü durum senaryosu değildi” dedi. Vali, Tampa Havalimanı'ndaki küçük çaplı hasarın onarıldığını ve havalimanının Cuma günü açılmasının beklendiğini söyledi.

Başkan Biden düzenli olarak bilgilendiriliyor

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Joe Biden'ın Milton Kasırgası'nın etkileri hakkında bilgilendirildiği belirtildi. Açıklamaya göre Perşembe sabahı ilerleyen saatlerde Biden, Beyaz Saray Durum Odası'ndan fırtınaya federal müdahale ve Savunma Bakanlığı ile Sahil Güvenlik'in afet müdahalesinde oynadığı rol hakkında bir brifing daha düzenleyecek.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in bu brifinge kampanya etkinliklerini yürüttüğü Las Vegas'tan video konferans yoluyla katılacağı kaydedildi.

Kasırgalar, rüzgar hızlarına göre beş kategoriye ayrılıyor ve rüzgarın saatte 179 ila 209 kilometre hızla estiği kasırgalar “kategori 3” olarak adlandırılıyor.

10 Ekim 2024 - St. Petersburg kentindeki beyzbol stadyumu Tropicana Field'ın çatısını oluşturan branda, kasırga rüzgarları nedeniyle neredeyse tamamen yırtıldı.
10 Ekim 2024 - St. Petersburg kentindeki beyzbol stadyumu Tropicana Field'ın çatısını oluşturan branda, kasırga rüzgarları nedeniyle neredeyse tamamen yırtıldı.

St. Petersburg kentindeki Tampa Bay Rays beyzbol takımının kulüp binası Tropicana Field'ın ağır hasar gördüğü, çatıyı oluşturan brandanın parçalandığı ortaya çıktı. Stadyumun içinde hasar olup olmadığı hemen belli olmadı. Meteoroloji servisi, fırtınada çok sayıda vincin de devrildiğini söyledi.

Milton karaya çıktıktan yaklaşık 90 dakika sonra Kategori 2 (saatte 154-178 kilometre hızında rüzgar) seviyesine düştü. Kasırga sabahın erken saatlerinde Orlando'nun güneyinde etkili olurken rüzgar saatte 145 kilometre (kategori 1) hızla esiyordu.

Florida Valisi Ron DeSantis, eyaletin başkenti Tallahassee'de düzenlediği basın toplantısında, Florida ve diğer eyaletlerden 9 bin Ulusal Muhafız; California'ya kadar uzanan 50 binden fazla kamu hizmeti çalışanı ve insanların tahliye edilmeden önce depolarını doldurabilmeleri için benzin tankerlerine eşlik edecek sirenli otoyol devriye arabaları da dahil olmak üzere geniş bir kaynak yelpazesinin konuşlandırıldığını açıkladı.

Milton Kasırgası, Florida Sarasota'ya yaklaşırken- 9 Ekim 2024.
Milton Kasırgası, Florida Sarasota'ya yaklaşırken- 9 Ekim 2024.

Kasırga dün akşam, karaya vurmadan önce aşırı sıcak Meksika Körfezi sularından beslenerek iki kez Kategori 5 (rüzgarın saatte 250 kilometrenin üzerinde estiği kasırga) statüsüne ulaşmıştı.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, tropik bir kasırganın tam merkezinin bir kıyı şeridiyle buluştuğu zamanı resmi karaya çıkış olarak kabul ediyor. Ancak bu, aynı zamanda fırtınanın en güçlü rüzgarlarının da vurduğu zaman olduğu anlamına gelmiyor.

Merkezin internet sitesinde, “Tropik bir kasırgada en güçlü rüzgarlar tam olarak merkezde bulunmadığından, bir kasırganın en güçlü rüzgarlarının karaya ulaşmasa bile kara üzerinde hissedilmesi mümkün olabilir. Benzer şekilde, bir tropik kasırganın karaya ulaşması ve en güçlü rüzgarlarının su üzerinde kalması da mümkün” deniyor.

Merkezi Miami'de bulunan ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın dün saat 20.30'da Florida'nın Siesta Key kasabası yakınlarında karaya çıktığında saatte 205 km azami rüzgar hızına sahip olduğunu söyledi. Fırtına, Tampa, St. Petersburg, Sarasota ve Fort Myers gibi yoğun nüfuslu bölgeler dahil Florida'nın Meksika Körfezi kıyısının büyük kısmına fırtına dalgası riskini de beraberinde getirdi.

Milton Kasırgası Florida'da birçok binada hasara neden oldu- 9 Ekim 2024.
Milton Kasırgası Florida'da birçok binada hasara neden oldu- 9 Ekim 2024.

Milton Kasırgası'nı bu kadar şiddetli ve sıra dışı yapan etkenler neler?

Milton Kasırgası, muazzam gücü ve tehlikeli rotasıyla uzmanların en korkulu rüyalarını gerçeğe dönüştüren bir doğa olayı.

Sıcak deniz suları, Milton'ın 10 saatten kısa bir süre içinde küçük bir kasırgadan Kategori 5 seviyesinde devasa bir kasırga haline gelmesine yol açtı. Kasırga bir süreliğine zayıfladı ama sonra yeniden güçlendi.

Rüzgar hızı kısa bir süre için saatte 288 kilometre hıza ulaştığında Milton'ın barometrik basıncı, kasırga sezonunun sonuna yaklaşıldığı sonbaharda Meksika Körfezi'nde kaydedilen en düşük basınç değerlerinden biri oldu. Barometrik basınç düştüğünde kasırgaların rüzgaar hızı artıyor. Bu nedenle barometrik basınç, bir fırtınanın gücü için en önemli ölçütlerden biri.

Milton ayrıca, özellikle sonbaharda kasırgaların gücünü kıran yüksek seviyeli çapraz rüzgarlardan kaçınmayı başardığı için bu kadar güçlü hale geldi. Milton Florida'ya yaklaştığında, meteorologların tahmin ettiği gibi, gücünü tüketen bu rüzgarlara çarptı ve Kategori 3'e indi.

Milton Kasırgası'nın etkili olduğu Florida Fort Myers'da sokakları sel bastı- 9 Ekim 2024.
Milton Kasırgası'nın etkili olduğu Florida Fort Myers'da sokakları sel bastı- 9 Ekim 2024.

Florida'nın gübre endüstrisinden kaynaklanan kirli atıklar Milton Kasırgası'nın rotası üzerinde

Çevreciler, Milton Kasırgası'nın tehlikeli atıkları Florida Yarımadası'nın dört bir yanına ve su kaynaklarına saçmasından endişe ediyor.

Bir milyar tondan fazla hafif radyoaktif fosfojips atığı, büyük fırtınalar sırasında sızıntı riski taşıyan devasa göletlere benzeyen “yığınlarda” depolanıyor. Florida'da, çoğu eyaletin orta kesimindeki devasa fosfat madenleri ve gübre işleme tesislerinin çevresinde yoğunlaşan bu tür 25 yığın bulunuyor ve çevreciler bunların neredeyse tamamının Milton'ın öngörülen güzergahında olduğunu söylüyor.

Çevre grubu Biyolojik Çeşitlilik Merkezi'den Avukat Ragan Whitlock, “Fırtınalardan zarar görme riski taşıyan büyük su yollarının bu kadar yakınına tehlikeli tesisler yerleştirmek felakete davetiye çıkarma anlamına gelir” dedi ve “Bunlar saatli bombadır” şeklinde konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG