Erişilebilirlik

Milli Savunma Bakanı Güler: “Koşulların oluşması halinde Türkiye ile Suriye bakanlar düzeyinde görüşebilir”


Milli Savunma Bakanı Güler, Reuters haber ajansına Suriye ile ilişkiler, ABD'den F-16 alımı gibi konularda konuştu.
Milli Savunma Bakanı Güler, Reuters haber ajansına Suriye ile ilişkiler, ABD'den F-16 alımı gibi konularda konuştu.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, uygun koşulların oluşması halinde Türkiye ve Suriye'nin ilişkileri normalleştirme çabaları kapsamında bakanlar düzeyinde biraraya gelebileceğini söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Güler, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesiyle ilgili soruya, "Kapsamlı bir anayasanın kabul edilmesi, serbest seçimlerin yapılması, kapsamlı bir normalleşme ve güvenlik ortamının yaratılması için elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız ve ancak bunlar yapıldığında ve sınırımızın güvenliği tam olarak sağlandığında karşılıklı koordinasyon yoluyla gerekeni yapacağız" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haziran ayında “Suriye ile diplomatik ilişkiler kurulmaması için hiçbir sebep yok” demiş, geçen ay da “Esat’ı Türkiye’ye davet edebileceğini” söylemişti.

Erdoğan, "Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat ise bu tür görüşmelerin, Türk askerinin ülkesinin kuzeyinden çekilmesi halinde gerçekleşebileceğini söylüyor.

"Süreç planlandığı gibi devam ediyor"

ABD ile varılan F-16 savaş uçakları modernizasyonu ve tedariki konusunda ise Güler, bu anlaşmadan Türkiye’nin memnun olduğunu ve sürecin planlandığı gibi devam ettiğini kaydetti.

Güler, "Son jet teslim edilene kadar projenin sorunsuz bir şekilde tamamlanacağını umuyoruz" dedi ve iki NATO müttefikinden yetkililerin, anlaşmanın ayrıntılarını görüşmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

Yaşar Güler ayrıca, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü ile ilişkilerini geliştirmek istediğini, ancak önceliğinin NATO olduğunu belirtti.

Milli Savunma Bakanı, "Önceliğimiz önemli bir müttefik olarak NATO'ya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek ve müttefiklerimizle dayanışmayı güçlendirmektir. Odak noktamız NATO'nun hazırlıklı, kararlı ve güçlü olması olmalıdır" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG