İSTANBUL - Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde en fazla seçmenin sandığa gideceği İstanbul’da, hem Cumhur İttifakı hem Millet İttifakı bu haftasonu mitingler yapmaya hazırlanıyor.
Millet İttifakı 6 Mayıs Cumartesi günü Maltepe miting alanında, Cumhur İttifakı ise 7 Mayıs Pazar günü Atatürk Havalimanı’nda ülke genelindeki en kalabalık seçmen kitlesine ulaşacak.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, haftasonunu iki ittifak için de bayram ve demokrasi şöleni olarak nitelendirdi. Kabaktepe, Pazar günü yapılacak Cumhur İttifakı mitingine 1 milyon kişinin katılmasını beklediklerini söyledi.
2019 yerel seçimlerinde 20 yıl sonra ilk kez CHP karşısında seçim kaybettikleri İstanbul’da 14 Mayıs 2023’te bu kez durumu tersine çevirmek için nasıl bir hazırlık içinde olduklarını sorduğumuz AKP İl Başkanı, şu anda CHP karşısında 10 puan önde oldukları değerlendirmesinde bulundu. Kabaktepe, şöyle konuştu:
“Biz İstanbul, Türkiye dahil bazı illerde 10, bazı illerde 15 puan CHP’nin önündeyiz. Ama şimdi Cumhur ve Millet ittifak olarak giriyoruz. Cumhur İttifakı olarak da İstanbul’da milletvekillerinin en az yüzde 50’sini biz kazanacağız. 98 milletvekilinin en az 49’unu Cumhur İttifakı çıkaracak. Bunun da büyük bir çoğunluğunu AK Parti çıkaracak. İstanbul’da da hem milletvekili sayısı itibari ile hem de cumhurbaşkanlığı itibari ile yüzde 50’nin üzerinde bir oyu Cumhur İttifakı olarak alacağız.”
“Milletimizin tercihine kimse karşı durmaz”
Son günlerin en çok tartışma yaratan mesajları Cumhur İttifakı’ndan geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kandil desteği iddiası ve “milletim bu ülkeyi teslim etmez” açıklaması, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 14 Mayıs’a “darbe”, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım’ın da “işgalcilere karşı istiklal mücadelesi” benzetmeleri muhalefetin sert tepkisine neden olurken, 14 Mayıs akşamı sandıktan bir değişim sonucu çıkarsa “hükümet iktidarı demokratik bir şekilde teslim edilecek mi?” sorusunu akıllara getirdi.
Cumhur İttifakı’na oy vermeyen seçmene nasıl bir mesaj vereceğini sorduğumuz Kabaktepe, şu sözlerle yanıt verdi:
“Bana bu soruyu sormanız anlamsız. Bu açıklamayı yapanlara gidip sorun. Biz bu memlekette ilk kez seçime girmiyoruz. Bu memlekette, iddia ediyorum demokrasinin en güzel tecelli ettiği ülkedir. Milletin tercihine kimse karşı durmaz. 100. yılımızı tamamlıyoruz. Cumhuriyetimiz kurulurken iki tane temel umde (ilke) vardır Atatürk’ün işaret ettiği. Birincisi istiklali tam, ikincisi hakimiyeti milliye. İstiklal’i tam’ın bugünkü Türkçesi tam bağımsızlık hakimiyeti milliye’nin bugünkü Türkçesi milli iradeye. Türkiye’de vesayet odaklarını yok etmiş, askeri darbelerin karşısında her şeyiyle durmuş bir siyasi partinin demokrasi kültürüne dair bir sorunun sorulmasını abesle karşılıyorum.”
Kutuplaştırıcı siyaset tartışmaları
Gerginlik ve kutuplaşmanın kaynağının ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu savunan AKP İl Başkanı Kabaktepe, sandıktan çıkan her karara saygı duyacaklarını belirtti.
Kabaktepe, “Biz sevelim diyoruz, Kılıçdaroğlu sorgulayalım diyor. Biz kardeş olalım diyoruz, O hesap soracağım diyor. Biz diyoruz ki hep beraber Türküz büyüyelim diyoruz, o mezhep ve etnik bir takım ayrımcılıktan bahsediyor. Şimdi ülkede bir ayrımcılıktan, tam bir gerginlikten, bir kutuplaşmadan bahsediyorsak başta Sayın Kılıçdaroğlu olmak üzere kendi dillerini düzeltmek zorundalar. Biz 21 yıldır tüm Türkiye kardeşiz diyoruz birlik beraberlik dayanışma noktasında tavrımız belli. Bu memlekette demokrasi kültürü dünyanın en iyi yerleşmiş ülkelerinden birisidir. Seçimlerde de seçim günü de milletimizin tercihi başımızın üzerindedir” diye konuştu.
“Millet İttifakı’na oy veren kardeşimizin de oyuna sahip çıkmak zorundayız”
Kabaktepe VOA Türkçe’nin “AKP İstanbul İl Başkanlığı teşkilatı seçim güvenliği konusunda gündeme getirilen endişeleri nasıl yanıtlıyor? 14 Mayıs akşamı sandıklar kapanıp, oylar sayıldıktan sonra nasıl bir gece bekleniyor?” sorusunu ise, şöyle yanıtladı:
“Tartışmalar olabilir. Oyların yeniden sayılması ile ilgili olabilir. Bu dünyanın her yerinde oluyor. En son Trump-Biden seçiminde de bu yaşandı. Rusya’da, Almanya’da yaşadı. Bu tür müzakereleri demokratik olgunluk içerisinde geçiştirebilecek bir kültüre sahiptir Türkiye. Bir güvenlik sorunu olmaz ülkemizde. Bunu 85 milyon adına söylüyorum. Seçime giren tüm partilerin de aynı düşündüğü kanaatindeyim. Biz siyasi partiler olarak aynı zamanda Millet İttifakı'na oy veren kardeşlerimizin de oyuna, verdikleri şekliyle sahip çıkmak zorundayız. Bir kardeşimiz CHP’ye oy vermişse, o oyun orada durması ve yansıması da bizim temel görevimiz. Siyaset kültürü bunu gerektir. Böyle bir problemi Türkiye yaşamaz.”