Yazılım devi Microsoft şirketi Cuma günü yaptığı açıklamada, İran'ın yaklaşan ABD seçimlerini etkilemeyi amaçlayan çevrimiçi faaliyetlerini arttırdığını söyledi. Gözlemlenen faaliyetler arasında bir vakada, e-posta kimlik avı saldırısıyla bir başkanlık kampanyasının hedef alındığı belirtiliyor.
Microsoft, İranlı aktörlerin son aylarda sahte haber siteleri oluşturarak ve aktivistleri taklit ederek bölünmeyi körüklemek ve seçimler yaklaşırken özellikle kararsız eyaletlerde, Amerikan seçmenlerini potansiyel olarak etkilemek için zemin hazırladıklarını tespit etti.
Rapor aynı zamanda Rusya ve Çin'in, önemli bir seçim yılında kendi bölücü mesajlarını ilerletmek için ABD'deki siyasi kutuplaşmayı nasıl istismar ettiklerini de ortaya koyuyor.
Microsoft'un raporu, Amerika'nın muhaliflerinin, Kasım ayındaki seçimler öncesinde interneti yanlış ve kışkırtıcı iddialarla doldurmaya kararlı göründüğünü söyleyen ABD istihbarat yetkililerinin son uyarılarıyla aynı doğrultuda.
Microsoft'un uyarısı ve istihbarat raporunda yer alan bulgular, son ABD seçim kampanyaları dönemlerinde aktif olan İran'ın, küresel etkileri olması muhtemel seçim için taktiklerini nasıl geliştirdiğini gösteriyor.
Rapor, ABD istihbarat yetkililerinin açıkladıklarının bir adım ötesine geçerek İranlı gruplara ve şimdiye kadar gerçekleştirdikleri eylemlere dair ayrıntılı örnekler sunuyor.
Raporda İran'ın ABD'de kaos yaratmak dışında başka bir niyeti olup olmadığı belirtilmiyor ancak ABD'li yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda, İran'ın özellikle eski Başkan Donald Trump'a karşı olduğu mesajını vermişti.
ABD'li yetkililer ayrıca Tahran'ın, 2020 yılında Trump'ın emriyle İranlı General Kasım Süleymani’nin vurulmasına misilleme yapma çabalarından endişe duyduklarını ifade etmişlerdi. Bu hafta Adalet Bakanlığı, aralarında Trump'ın da bulunduğu çok sayıda yetkiliyi hedef alan suikast planları yaptığı iddia edilen İran'la bağlantılı Pakistanlı bir kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.
İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, ABD başkanlık seçimlerine müdahale etme ya da siber saldırı düzenleme planları olduğunu reddetti.
Raporda yer alan dört örnek
Microsoft raporunda, Kasım ayındaki seçimler yaklaştıkça artmasını beklediği İran'ın son dönemdeki faaliyetlerine ilişkin dört örnek yer alıyor.
İlk olarak Haziran ayında, İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı bir grup, genellikle hassas bilgileri toplamak için kullanılan bir siber saldırı biçimi olan kimlik avı e-postasıyla üst düzey bir ABD başkanlık kampanyası yetkilisini hedef aldı.
Hangi kampanyanın hedef alındığının belirtilmediği raporda, grubun e-postayı eski bir kıdemli danışmanın hacklenmiş e-posta hesabından göndererek e-postanın kaynağını gizlediği belirtiliyor.
Microsoft'un raporunda, İranlı grubun günler sonra eski bir başkan adayına ait bir hesapta oturum açmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı belirtildi. Şirket, hedef alınan kişileri bilgilendirdi.
Raporda ayrı bir örnek olarak, İranlı bir grubun siyasi yelpazenin karşıt taraflarındaki seçmenleri hedef alan ABD merkezli haber siteleri gibi görünen web siteleri oluşturduğu belirtildi.
Rapora göre, sol eğilimli bir kitleye hitap eden bir sahte haber sitesi Trump'a "deli" diyerek hakaret ediyor ve uyuşturucu kullandığını öne sürüyor. Cumhuriyetçi okuyuculara hitap etmeyi amaçlayan birbaşka site ise LGBTQ konularına ve cinsiyet değişikliği ameliyatlarına odaklanıyor.
Microsoft'un aktardığı üçüncü bir örnek ise İranlı grupların ABD'li aktivistleri taklit ederek seçimlere yakın bir zamanda etki operasyonlarına zemin hazırladığını gösteriyor.
Raporda son olarak, Mayıs ayında bir başka İranlı grubun, kararsız bir eyaletteki bir hükümet çalışanına ait bir hesabı ele geçirdiği belirtildi. Bu siber saldırının seçimlere müdahale çabalarıyla ilgili olup olmadığı belirsiz.
İran’dan açıklama: “ABD başkanlık seçimleri İran'ın müdahale etmediği bir iç meseledir”
İran'ın BM misyonu iddialarla ilgili olarak Associated Press(AP) haber ajansına e-posta yoluyla bir açıklama gönderdi. Açıklamada, "İran, altyapısını, kamu hizmet merkezlerini ve endüstrisini hedef alan çok sayıda siber operasyonun kurbanı olmuştur. İran'ın siber yetenekleri savunmaya yöneliktir ve karşı karşıya kaldığı tehditlerle orantılıdır. İran'ın siber saldırı düzenleme niyeti ya da planı yoktur. ABD başkanlık seçimleri İran'ın müdahale etmediği bir iç meseledir" ifadelerine yer verildi.
Microsoft raporunda, İran siber etkisini arttırırken Rusya bağlantılı aktörlerin de ABD seçimlerine odaklanmak için etki kampanyalarına yön verdiği, Çin Komünist Partisi ile bağlantılı aktörlerin ise Filistin yanlısı üniversite protestolarından ve ABD'deki diğer güncel olaylardan faydalanarak ABD'deki siyasi tansiyonu yükseltmeye çalıştığı belirtildi.
Microsoft, “yabancı düşmanların üretken yapay zeka teknolojisini nasıl kullandıklarını” izlemeye devam ettiğini söyledi. Giderek ucuzlayan ve erişimi kolaylaşan bu araçların saniyeler içinde gerçeğe yakın sahte görüntüler, fotoğraflar ve videolar üretebilmesi, bazı uzmanlar arasında bu seçim döngüsünde seçmenleri yanıltmak için adeta bir silah olarak kullanılacağı endişesine yol açıyor.
Diğer taraftan şirket, birçok ülkenin etki operasyonlarında yapay zekâyı denediğini, ancak bu çabaların şimdiye kadar çok fazla etkisi olmadığını söyledi. Raporda sonuç olarak, bazı aktörlerin, basit dijital manipülasyonlar, içeriğin yanlış karakterize edilmesi ve yanlış bilgilerin üstünde güvenilir etiketlerin veya logoların kullanılması gibi "geçmişte etkili olduğu kanıtlanmış tekniklere geri döndüğü" belirtildi.
Forum