Erişilebilirlik

Microsoft'un Fransız yapay zeka firması Mistral ile yaptığı anlaşma AB yetkililerinin merceği altında


Amerikan yazılım devi Microsoft'un Fransız yapay zeka firması Mistral'e 15 milyon Euro yatırım yaptığını açıklaması, dikkatleri bir kez daha teknolojide tekelleşme kaygılarına çevirdi.
Amerikan yazılım devi Microsoft'un Fransız yapay zeka firması Mistral'e 15 milyon Euro yatırım yaptığını açıklaması, dikkatleri bir kez daha teknolojide tekelleşme kaygılarına çevirdi.

Microsoft'un Fransız yapay zeka teknolojisi girişimi Mistral AI ile yaptığı anlaşma Avrupa Birliği'nde tepkilere neden oldu. Fransız parlamenterler, teknoloji devi Microsoft'un gücü elinde yoğunlaştırması olarak gördükleri bu durumun soruşturulmasını talep etti.

Antitröst yetkilileri halihazırda Microsoft'un ChatGPT üreticisi OpenAI ile ortaklığını inceliyor. Avrupa Komisyonu da daha önce, Microsoft ve OpenAI arasındaki ilişkinin AB rekabet kurallarını ihlal edebileceği uyarısında bulunmuştu.

Ancak Pazartesi günü Microsoft'un merkezi Paris’teki Mistral'e 15 milyon Euro yatırım yaptığını ve şirketin yapay zeka modellerini yakında Azure bulut bilişim platformu üzerinden kullanıma sunacağını açıklaması, parlamenterleri şaşırttı.

Microsoft’un bir sözcüsü Reuters'a yaptığı açıklamada, şirketin Mistral'e hisse sahibi olmadan yatırım yaptığını söyledi. Daha sonra Microsoft, yatırımının şirketin bir sonraki finansman turunda öz sermayeye dönüşeceğini açıkladı. Bu, yapay zeka girişimlerine bir değerleme koymadan yatırım yapan büyük teknoloji şirketleri arasında yaygın bir uygulama.

Mistral'e en son Aralık ayında Andreessen Horowitz ve Lightspeed gibi yatırımcıların öncülük ettiği bir finansman turunda 2 milyar Euro değer biçilmişti.

Geçen yılın sonlarında OpenAI'ye yaptığı milyarlarca dolarlık yatırım nedeniyle denetçi kurumların baskısıyla karşı karşıya kalan Microsoft, aslında OpenAI'da bir hisseye sahip olmadığını ve bu nedenle şirketi kontrol edemeyeceğini açıklamaya çalıştı. Microsoft, hem AB hem de ABD'de antitröst incelemesi altında olan bu yatırım karşılığında OpenAI'nin son teknoloji modellerine erişim ve OpenAI'nin kârını paylaşma hakkı elde etti.

Mistral ile yapılan anlaşma, geçen yıl AB'nin geniş kapsamlı Yapay Zeka Yasası'nın ayrıntılarının aylarca tartışıldığı Brüksel'de yeniden dikkatleri üzerine çekti.

Mistral, kapalı kapılar ardında bazı yapay zeka sistemlerine muafiyet tanınması için lobi faaliyetleri yürüttü ve aşırı katı yasaların Avrupalı girişimlerin ABD merkezli devlerle rekabet etme şansını engelleyeceği uyarısında bulundu. Mistral'in Microsoft ile yaptığı anlaşma bazı parlamenterlerin şirketin motivasyonlarını sorgulamasına yol açtı.

Yapay Zeka Yasası'nın hazırlanması aşamasını denetleyen Avrupa Parlamentosu üyesi Brando Benefei, "Son durum, Mistral gibi şirketlerin meşru ama güçlü lobi faaliyetlerini takiben, sistemik riskleri olan GPAI (genel amaçlı yapay zeka) modellerinin güvenliği sağlamadaki istekliliğimizi azaltmamanın iyi olduğunu gösteriyor" dedi.

Yapay zekanın Avrupa şampiyonları

Almanya ve İtalya'nın yanısıra Fransa da Mistral gibi Avrupalı girişimleri aşırı düzenlemeden korumak için üretken yapay zeka modelleri üreten şirketlere muafiyet tanınması için baskı yapıyor.

Yapay Zeka Yasası üzerinde yakından çalışan Avrupa Parlamentosu üyesi Kim van Sparrentak, "Bu hikaye, Amerikan etkisindeki büyük teknoloji lobisi için bir paravan olmuş gibi görünüyor. Yasa, 'Avrupa şampiyonları' için kural yok kisvesi altında neredeyse çöküyordu ve şimdiki duruma bakın. Avrupalı düzenleyiciler oyuna getirildi" dedi.

Bir başka AP üyesi Alexandra Geese ise Reuters'a yaptığı açıklamada, Microsoft açıklamasının, Mistral ve Fransız hükümetinin müzakereler sırasındaki tutumu konusunda haklı sorular doğurduğunu söyledi.

Geese, "Burada dünyanın hiç görmediği bir para ve güç yoğunlaşması var ve bence bu bir soruşturma gerektiriyor" dedi.

Fransız hükümeti yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Microsoft ve Mistral AI da yorum yapmayı reddetti.

Antitröst yasasını güçlendirmeye odaklanan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Open Markets Institute'un Avrupa Direktörü Max von Thun, AB'nin ortaklığı soruşturmak için hızla harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Max von Thun, "Bu açıklama, Mistral'in sözde bir 'Avrupa şampiyonu' olarak statüsüne dayanarak Yapay Zeka Yasası'nı raydan çıkarma çabalarının bir saçmalık olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG